Sony: το πρώτο player δίσκων UHD BD την άνοιξη

Σε άγνωστη μέχρι στιγμής τιμή πώλησης, πλήρες πάντως χαρακτηριστικών

Όπως ακριβώς περιμέναμε πως θα κάνει - η αμερικανική έκθεση CEDIA είναι πολύ περισσότερο εστιασμένη στα προϊόντα home cinema απ' ότι η γερμανική IFA και, ως εκ τούτου, περισσότερο "αρμόδια" ­- η Sony επιβεβαίωσε πριν από μερικές ώρες την ονομασία, τις δυνατότητες και το χρονικό πλαίσιο κυκλοφορίας του πρώτου της player ικανού ν' αναπαράγει δίσκους UHD Blu-ray. Το UBP-X1000ES μπορεί να μην έχει το πλέον... σέξι προϊοντικό όνομα (παρά το "Χ"), αλλά συνοδεύεται από την επέκταση "ES" που, στην "γλώσσα" της Sony, "μεταφράζεται" σε πρόταση ανώτερου ή ανώτατου επιπέδου, προορισμένη για home cinema απαιτήσεων. Ο ιαπωνικός κολοσσός μάς είχε προϊδεάσει απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της IFA 2016 στο Βερολίνο, όμως το UBP-X1000ES και επίσημα πια δεν θα είναι διαθέσιμο στην επερχόμενη εορταστική περίοδο. Θα κυκλοφορήσει, αντίθετα, στις αρχές της άνοιξης, πιθανότατα πριν από το τέλος του οικονομικού έτους της Sony (31/3), σε άγνωστη μέχρι στιγμής τιμή πώλησης.

Το UBP-X1000ES από πλευράς εξωτερικής εμφάνισης, πάντως, δεν θυμίζει σε τίποτε τα βαριά, μεταλλικού περιβλήματος players που η Sony άλλοτε διέθετε με τον χαρακτηρισμό "ES": είναι πολύ μικρότερο και συμπαγές, με design απλό, που παραπέμπει σε ευρέως καταναλωτικό προϊόν του είδους και όχι "ναυαρχίδα" (αν και βέβαια τίποτε δεν αποκλείει ένα UBP-X5000ES στο μέλλον). Το παρουσιαστικό του πάντως δεν συνάδει με τις δυνατότητές του, οι οποίες είναι πλήρεις για τα δεδομένα της πρώτης αυτής γενιάς UHD BD player που κυκλοφορούν: δύο θύρες HDMI έκδοσης 2.0a για ξεχωριστή διοχέτευση εικόνας και ήχου αν αυτό είναι απαραίτητο, συμβατότητα με την έκδοση 2.2 του συστήματος προστασίας HDCP, υποστήριξη στην τεχνολογία υψηλών χρωματικών δυναμικών HDR (δεν γίνεται λόγος για το πρότυπο Dolby Vision οπότε θα υποθέσουμε πως αυτή αφορά μόνο σε HDR10), υποστήριξη σε Δικτυακές υπηρεσίες περιεχομένου ανάλυσης 4Κ, υποστήριξη σε φορμά αρχείων υψηλής πιστότητας ήχου, καθώς και απόδοση αντικειμενοστρεφούς πολυκάναλου ήχου Dolby Atmos ή DTS:X.

Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα, βέβαια, και ο ανταγωνισμός που θεωρητικά θα προσέφερε η Sony στις Samsung, Philips και Panasonic στην κατηγορία των δικών τους UHD BD players θα ήταν ευπρόσδεκτος, αν οι Ιάπωνες δεν έκαναν μία... παράξενη, για την ώρα, επιλογή: την διάθεση του UBP-X1000ES μόνο μέσα από το κανάλι συνεργατών της που ειδικεύονται στις εγκαταστάσεις home cinema (τους custom installers δηλαδή) και όχι μέσα από το κανάλι συνεργατών της καταστημάτων λιανικής. Μέχρι την άνοιξη αυτή η θέση της Sony ενδέχεται ν' αλλάξει, όμως την προσέγγιση αυτή ο ιαπωνικός κολοσσός ακολουθεί στις ΗΠΑ εδώ και δύο χρόνια και για την κορυφαία του σειρά ενισχυτών A/V, την σειρά Z, οπότε... κάτι περισσότερο ενδέχεται να ξέρει. Αυτό δεν σημαίνει πως θα ακολουθήσει στις ευρωπαϊκές αγορές απαραίτητα η ίδια πολιτική, αλλά δεν σημαίνει και το αντίθετο (ας μην ξεχνάμε πως οι ενισχυτές Z δεν ήλθαν ποτέ στην Γηραιά Ήπειρο). Μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο δεν θα έχουμε εικόνα για το συγκεκριμένο ζήτημα, οπότε... υπομονή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ