Sony: στην υπερυψηλή ευκρίνεια... με το PS4

Ανάλυση εικόνας στα 3840x2160 pixel, με βλέμμα στο μέλλον

Είναι γνωστό βέβαια πόσο πολύτιμοι για την αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης στο σπίτι είναι οι λεγόμενοι early adopters, οι καταναλωτές δηλαδή που πρώτοι αγοράζουν προϊόντα τα οποία στηρίζονται σε νέες, συχνά αδοκίμαστες κι ανώριμες τεχνολογίες. Όλοι οι κατασκευαστές θέλουν τους early adopters... "με το μέρος τους" και η Sony είναι εταιρεία υπερβολικά έμπειρη για να μην τούς στοχεύει επίσης. Καμία απορία, λοιπόν, που αναφορές θέλουν τον ιαπωνικό κολοσσό να διαμορφώνει το επόμενο οικιακό PlayStation έτσι, ώστε αυτό να "ανοίξει το δρόμο" για την υπερυψηλή ευκρίνεια στα σαλόνια μας!

Η υπερυψηλή ευκρίνεια ή Ultra High Definition είναι το επόμενο βήμα στην πιστότητα εικόνας για home cinema και gaming, με αναλύσεις 4K2K και 8Κ4Κ (Ultra HD-Ready και Ultra FullHD ένα πράγμα!). Για την δεύτερη ανάλυση, των 7680x4320 pixel, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε από όλες τις απόψεις. Η πρώτη όμως, των 3840x2160 pixel, είναι πρακτικά ήδη εδώ, με δύο τηλεοράσεις 55 και 84 ιντσών (των Toshiba και LG αντίστοιχα) να βρίσκονται ήδη στην αγορά, και έναν τουλάχιστον προβολέα (της Sony), να την υποστηρίζουν "κανονικά και με το νόμο". Η Sony έχει ήδη δρομολογήσει τη δική της τηλεόραση 4K2K για κυκλοφορία μέσα στους επόμενους 6-9 μήνες, ενώ η Samsung ακολουθεί κατά πόδας και άλλοι κατασκευαστές προβολέων είναι πρακτικά έτοιμοι για να προωθήσουν τις δικές τους προτάσεις υπερυψηλής ευκρίνειας. Υπάρχει ακόμη ένας αριθμός ενισχυτών που "αναβαθμίζουν" τη σημερινή εικόνα FullHD σε 4K2K, καθώς και δύο Blu-ray player που προσφέρουν (σε βασικό επίπεδο) την ίδια λειτουργία.

Πού... "κολλάει" σε όλα αυτά το PlayStation4; Ολοφάνερα, στην επιθυμία της Sony να το καταστήσει την πρώτη ευρείας αποδοχής, δημοφιλή πηγή περιεχομένου για τηλεοράσεις και προβολείς 4K2K. Αν σκεφτεί κανείς πόσο μεγάλη ώθηση έδωσε το PlayStation2 στο φορμά των DVD, και ότι το PlayStation3 έκανε το ίδιο για το Blu-ray (κερδίζοντας σχεδόν μόνο του και τον "πόλεμο" με το αντίπαλο φορμά του HD-DVD), αυτό είναι το επόμενο λογικό βήμα. Ένα PS4 με τυπική έξοδο Hi-Speed HDMI 1.4 θα μπορούσε με άνεση να αποδώσει εικόνα υπερυψηλής ανάλυσης σε ταινίες - τα games είναι βέβαια... άλλο θέμα, καθώς η επεξεργαστική δύναμη που θα χρειαζόταν για να διαχειριστεί 3D γραφικά τόσων megapixel το επόμενo PlayStation είναι τεράστια.

Από την άλλη πλευρά, και το παρόν οικιακό PlayStation υποστηρίζει μεν την ανάλυση των 1080p γραμμών, αλλά ελάχιστα games την αξιοποιούν πλήρως - και αυτό δεν δείχνει να επηρεάζει την ποιότητα απεικόνισης των κορυφαίων τίτλων του. Το σίγουρο είναι πως αν η Sony θέλει να "κοιτά μπροστά" όπως έκανε με το PS3 - με ορίζοντα δηλαδή επταετίας "και πάνω" - είναι απόλυτα λογικό, έως αναμενόμενο, να εξοπλίσει το επόμενο οικιακό PlayStation κατάλληλα ώστε οι καλές τηλεοράσεις και προβολείς του 2014-2015 να λαμβάνουν όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα από αυτό. Εξάλλου, ας μην έχουμε... αυταπάτες: όσο μεγαλύτερη η ζήτηση για τηλεοράσεις και προβολείς 4K2K, τόσο καλύτερο για τη Sony ούτως ή άλλως. Ενδιαφέρον θα έχει, πάντως, να διαπιστώσουμε αν η Μicrosoft με το επόμενο Xbox επίσης στοχεύει σε αυτό το επίπεδο απεικόνισης ή θα προτιμήσει να έχει λεπτομερέστερα games σε "απλή" υψηλή ευκρίνεια. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ