Sony, Panasonic: Μαζί στις OLED

Συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη τηλεοράσεων, λεπτομέρειες

H σχετική φημολογία είχε ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, όμως έχει πλέον και επίσημη διάσταση: η Sony και η Panasonic ξεκινούν συνεργασία με αντικείμενο τις οθόνες τεχνολογίας OLED. Οι δύο ιαπωνικές εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει, ομολογουμένως, προβλήματα απέναντι στο σκληρό ανταγωνισμό που οι κορεάτικες LG και Samsung προσφέρουν κυρίως τιμολογιακά. Και με τις δύο τελευταίες έτοιμες να παρουσιάσουν τις δικές τους τηλεοράσεις τεχνολογίας OLED μέσα στη χρονιά, εύλογα οι Sony και Panasonic δεν θέλουν να "μείνουν πίσω" και να χρειαστεί υπερδιπλάσια προσπάθεια στη συνέχεια ώστε να "προλάβουν" το εξελικτικό επίπεδο των επόμενων τηλεοράσεων OLED της LG και της Samsung. Εξ ου και η σχετική συμφωνία συνεργασίας.

Αυτή προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη οθονών OLED, με σημαντική παράμετρο το κόστος κατασκευής τους: στόχος και των δύο εταιρειών είναι να προσφέρουν τηλεοράσεις μεγάλων διαγωνίων σε προσιτές ή έστω... λογικές τιμές, καθώς αυτή τη στιγμή το κόστος παραγωγής οθονών της συγκεκριμένης τεχνολογίας παραμένει υψηλό. Υπογραμμίζεται πως από κοινού οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν μόνο τις οθόνες. Τόσο η Sony όσο και η Panasonic θα συνεχίσουν να σχεδιάζουν τα εξωτερικά περιβλήματα, τα κυκλώματα ελέγχου και τον πρόσθετο εξοπλισμό των τηλεοράσεών τους ξεχωριστά - απλώς, και πάλι λόγω του έντονου ανταγωνισμού, θα επωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακος που είναι εφικτές όταν διαμοιράζονται δύο εταιρείες το κόστος ανάπτυξης και παραγωγής, αντί κάθε μία να κάνει το ίδιο ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών, ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο υπολογίζουν η συνεργασία τους να αποδώσει εμπορικούς καρπούς, είναι αυτός του 12μηνου. Στόχος είναι οι πρώτες οθόνες OLED που θα προκύψουν από τη μεταξύ τους συμφωνία να είναι έτοιμες στα μέσα ή τέλη του 2013, ώστε οι πρώτες τηλεοράσεις και των δύο να αρχίσουν να πωλούνται στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014. Σημειώνεται ότι στο μεσοδιάστημα η Sony θα συνεχίσει να στηρίζει τις πωλήσεις τις στην τεχνολογία LCD/LED LCD (και πιθανώς θα προωθήσει τη δική της τεχνολογία Crystal LED), ενώ το ίδιο θα κάνει και η Panasonic (η οποία σημειωτέον υποστηρίζει και τις plasma μεγάλων διαγωνίων). Το ερώτημα είναι: θ' αποδειχθεί ο στόχος του 12μήνου εφικτός, ώστε οι Sony και Panasonic να μην παραχωρήσουν στις LG και Samsung σημαντικό χρονικό πλεονέκτημα όσον αφορά στην τεχνολογία προβολής OLED; Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ