Sony: οθόνη ανάλυσης... 16Κ

O ιαπωνικός κολοσσός επιδεικνύει εγκατάσταση διαγωνίου σχεδόν 800 ιντσών, ούτε... με το κυάλι βέβαια παρόμοιες τηλεοράσεις

Οι τηλεοράσεις ανάλυσης 1080 γραμμών (2Κ) λιγοστεύουν στην αγορά με γρήγορους ρυθμούς, οι τηλεοράσεις ανάλυσης 2160 γραμμών (4Κ) έχουν πλέον καθιερωθεί και διατίθενται σε πολλές διαφορετικές διαγωνίους, οι τηλεοράσεις ανάλυσης 4320 γραμμών (8Κ) έχουν ήδη ξεκινήσει δειλά-δειλά την δική τους πορεία... όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι κατασκευαστές δεν αισθάνονται ήδη έτοιμοι να προσφέρουν μέσα απεικόνισης ανάλυσης 8640 γραμμών (16Κ). Αυτό ισχύει, τουλάχιστον, για την Sony, η οποία ανέπτυξε κι εγκαθιστά αυτές τις μέρες στην Ιαπωνία μία οθόνη αυτής της ανάλυσης, η οποία βέβαια είναι... γιγάντια σε όλα της, όχι μόνο στον αριθμό των pixel που προσφέρει!

Η οθόνη αυτή τοποθετείται στο νέο ερευνητικό κέντρο της εταιρείας καλλυντικών Sisheido στην Yohohama και έχει διαστάσεις μεγαλύτερες από αυτές ενός... λεωφορείου, κυριολεκτικά. Με πλάτος 19.2 μέτρα και ύψος 5.4 μέτρα - η διαγώνιος που προκύπτει είναι 783 ίντσες! - η οθόνη δεν είναι αναλογιών 16:9 αλλά κατά πολύ πλατύτερη και η Sony υπογραμμίζει πως στην επιφάνειά της μπορεί να φιλοξενηθεί περιεχόμενο όσο... 64 οθονών ανάλυσης HD μαζί. Δεν θα πρέπει, φυσικά, να κρίνει κανείς αυτήν την οθόνη με συμβατικούς... τηλεοπτικούς όρους, καθώς τόσο η αληθινή ανάλυση σε pixels όσο και οι αναλογίες της είναι κατά βάση προσαρμοσμένες στην συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Ο λόγος είναι απλός: αυτή η οθόνη ανάλυσης 16Κ αξιοποιεί την τεχνολογία Crystal LED της Sony, η οποία είχε επιδειχθεί για πρώτη φορά στην CES 2012 αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί ευρέως εμπορικά από τον ιαπωνικό κολοσσό λόγω του μεγάλου κόστους κατασκευής που την συνοδεύει. Παρόμοιά της είναι η τεχνολογία με το όνομα MicroLED που επιδιώκει να υλοποιήσει σε προϊόν εδώ και 2 περίπου χρόνια η Samsung: οι οθόνες που την αξιοποιούν "συναρμολογούνται" ουσιαστικά από επιμέρους τμήματα και κάθε τμήμα απαρτίζεται από μία συστάδα μικρολυχνιών. Κάθε μία από αυτές τις μικρολυχνίες αντιπροσωπεύει ένα pixel, λόγος για τον οποίο οι οθόνες αυτές μπορούν να αποδώσουν τόσο το απόλυτο μαύρο (κάθε "pixel" σβηστό) όσο και πάρα πολύ υψηλή φωτεινότητα κι αντίθεση, όντας ανώτερες τόσο των σημερινών OLED, όσο και των LED/LCD.

To γεγονός ότι η Sony με αυτήν την εγκατάσταση στο ερευνητικό κέντρο της Sisheido και η Samsung σε διάφορες εκθέσεις με την πολύ μεγάλη τηλεόραση "The Wall" έχουν επιδείξει οθόνες τεχνολογίας Crystal LED και MicroLED αντίστοιχα, δεν σημαίνει πως το καταναλωτικό κοινό μπορεί να περιμένει... σύντομα τέτοιες συσκευές (ακόμη και πάρα πολύ ακριβές) στην αγορά. Ο κορεατικός κολοσσός είχε υποσχεθεί, μάλιστα, τέτοια τηλεόραση διαγωνίου 146 ιντσών για τα τέλη του 2018 αλλά έχει... σιωπήσει όσον αφορά στο θέμα αυτό έκτοτε, πιθανώς επειδή οι σχετικές κατασκευαστικές δυσκολίες είναι τόσο μεγάλες, που καθιστούν ασύμφορη την παραγωγή της ακόμη και σε μικρή κλίμακα. Η οθόνη ανάλυσης 16Κ της Sony, πάντως, ακόμη και ως καθαρά εμπορική και μεμονωμένη υλοποίηση, δίνει μία ιδέα του πώς θα πρέπει να φανταζόμαστε τις κορυφαίες οικιακές οθόνες το... 2030!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ