Sony: ο Hirai νέος διευθύνοντας

Από το τμήμα του PlayStation, στην κορυφή - σε χρονικό σημείο σημαντικό

Η "αλλαγή φρουράς" φημολογούνταν εδώ και καιρό, όμως εδώ και μερικές ώρες είναι επίσημο: η Sony, μία από τις πρωταγωνίστριες εταιρείες στο χώρο του home entertainment και της τεχνολογίας γενικότερα, αλλάζει "καπετάνιο". Ο Kaz Hirai, μέχρι χθες πρόεδρος της Sony Computer Entertainment - του τμήματος στο οποίο ανήκουν όλες οι δραστηριότητες των PlayStation - είναι από την 1η Απριλίου ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας. Ο Hirai παίρνει τη θέση του (Sir) Howard Stringer, του πρώτου και μόνου μη-Ιάπωνα που διετέλεσε ποτέ διευθύνοντας στη Sony, σε μία περίοδο αποφασιστικής σημασίας για τη φημισμένη πολυεθνική και το μέλλον της στην παγκόσμια αγορά.

Ο Stringer είχε επίσης αναλάβει σε μία εποχή δύσκολη για τη Sony, επτά χρόνια πριν, με σκοπό να την αναδιαρθρώσει, να εκσυχρονίσει τον τρόπο σκέψης της, να την καταστήσει Δικτυοκεντρική και να τη βοηθήσει να επεκταθεί σε νέους τομείς. Η Ιστορία θα δείξει αν αληθινά πέτυχε ή όχι (είναι μάλλον νωρίς για να το κρίνουμε), όμως το σίγουρο είναι πως δεν κατόρθωσε να "γιατρέψει" τη μεγάλη "πληγή" της Sony, τον κατακερματισμό των πολλών της τμημάτων που έχει συχνά εμποδίσει τον ιαπωνικό κολοσσό να αποκτήσει καλύτερη θέση στην αγορά. Είναι φιλοδοξία πολύ μεγάλη για οποιονδήποτε μεμονωμένο διευθύνοντα, αν ωστόσο κάποιος έχει πιθανότητες να το κατορθώσει, είναι ο Hirai.

Ο νέος διευθύνοντας της Sony έχει προϋπηρεσία σε πολλές θέσεις της μεγάλης πολυεθνικής, έχει συνεισφέρει ωστόσο περισσότερο απ' όλες στις σχετικές με τα προϊόντα home entertainment και τα PlayStation συγκεκριμένα. Ο ίδιος αναγνωρίζει πως το (άμεσο τουλάχιστον) μέλλον της Sony βρίσκεται σε αυτόν και άλλους συγκεκριμένους τομείς. "Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η διοικητική ομάδα της Sony κι εγώ είναι φανερός", δήλωσε ο Hirai. "Πρέπει να αναπτύξουμε σημαντικά τις κύριες κατηγορίες μας, όπως την ψηφιακή φωτογραφία και video, τα smartphones και το gaming, πρέπει να επιτύχουμε την ανάκαμψη του τμήματος τηλεοράσεων, αλλά παράλληλα να επιταχύνουμε κι εκείνες τις διαδικασίες που θα μας βοηθήσουν να καινοτομήσουμε και να επεκταθούμε σε νέες δραστηριότητες". Όχι και... μικροί στόχοι, ακριβώς, όμως ο Kaz έχει αποδείξει (ειδικά με το PlayStation3) πως έχει το όραμα και την υπομονή να πετύχει αυτά που θέλει. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ