Sony: νέοι προβολείς, 4K και μη

Μετεξελικτικοί των περυσινών μοντέλων, αλλά και σε λευκό χρώμα για... καθημερινά σαλόνια

Στην Ελλάδα των τακτικών εκλογών, των υπηρεσιακών κυβερνήσεων και των capital controls η κατηγορία των προβολέων για home cinema δεν περνά την... καλύτερη περίοδό της ακριβώς, όμως στο εξωτερικό τα μοντέλα υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ) συνεχίζουν να βελτιώνονται και να γίνονται περισσότερο προσιτά σε μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού. Στους "καταναλωτικούς" τέτοιους προβολείς πρωταγωνίστρια παραμένει η Sony και η τεχνολογία της SXRD, η οποία - όπως αποδείχθηκε εν τέλει - ήταν η μόνη αρκετά ώριμη ώστε να στηρίξει όχι λιγότερα από έξι διαφορετικά μοντέλα σε τρία χρόνια. Στο πλαίσιο της IFA 2015 οι Ιάπωνες αποκάλυψαν δύο νέους προβολείς υπερυψηλής ευκρίνειας, αλλά και έναν νέο "απλής" υψηλής, αφού το κοινό με μικρότερες απαιτήσεις και λιγότερα διαθέσιμα χρήματα που ενδιαφέρεται για έναν προβολέα στο σαλόνι του παραμένει εμπορικά ενδιαφέρον.

Οι δύο νέοι προβολείς εικόνας 4Κ είναι οι VPL-VW520ES και VPL-VW320ES, διάδοχοι των παρόντων VPL-VW500ES and VPL-VW300ES αντίστοιχα. Αυτοί διατηρούν το design και τις γενικές προδιαγραφές των προκατόχων τους, όμως ο πρώτος παρέχει πλέον υποστήριξη για ευρύτερη γκάμα χρώματος μέσω της τεχνολογίας HDR, αυξημένη φωτεινότητα και αντίθεση, καθώς και σημαντικά αυξημένη διάρκεια ζωής της λάμπας του (6000 ώρες σε λειτουργία Low). Ο δεύτερος χαρακτηρίζεται από την ίδια εντυπωσιακή διάρκεια ζωής στη λάμπα του, επίσης αυξημένη φωτεινότητα αλλά όχι πολλά περισσότερα. Και οι δύο προβολείς φέρουν HDMI έκδοσης 2.0 (αλλά με μειωμένo χρωματικό εύρος στη σάρωση των 60 Hz) και ενσωματώνουν το σύστημα ψηφιακής προστασίας δεδομένων HDCP στην έκδοση 2.2.

Ο νέος προβολέας "απλής" υψηλής ευκρίνειας της Sony είναι ο VPL-HW65, αντικαταστάτης του υπάρχοντος VPL-HW65, ο οποίος έχει να επιδείξει τόσο την προαναφερθείσα λάμπα με την γενναιόδωρη διάρκεια ζωής, όσο και τη δεύτερη γενιά του συστήματος ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας των Ιαπώνων (της περίφημης Reality Creation). Αξίζει να σημειωθεί πως και οι τρεις προβολείς θα διατίθενται πλέον τόσο σε μαύρο όσο και σε λευκό χρώμα, μετά από έρευνα αγοράς που διενήργησε η Sony: σε αυτήν διαπιστώθηκε πως το λευκό χρώμα το ζητούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές γιατί "δένει" ευκολότερα με το χρώμα του ταβανιού σε πολλά αστικά περιβάλλοντα, όπου σε home cinema μετατρέπεται ουσιαστικά το καθιστικό.

Οι τιμές πώλησης των VPL-VW520ES, VPL-VW320ES και VPL-HW65 δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί αλλά, καθώς πρόκειται για απευθείας "αντικαταστάτες" περυσινών μοντέλων, δεν αναμένουμε να είναι υψηλότερες από αυτές των €10000, €7000 και €3500 αντιστοίχως - των τιμών αγοράς για τους VPL-VW500ES, VPL-VW300ES και VPL-HW55 δηλαδή. Pas mal!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ