Sony: νέο UHD BD player, μεγάλη απογοήτευση

Οι Ιάπωνες δείχνουν απροθυμία ή ανικανότητα ν' αποκτήσουν ξεχωριστή παρουσία σε κατηγορία άλλοτε προσφιλή τους

Οι συσκευές δισκοπαικτικών - αυτές δηλαδή που αναλαμβάνουν ν' αποδώσουν ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και μουσική από δίσκους CD, DVD, Blu-ray και Ultra HD Blu-ray - μπορεί να μην είναι τα... δημοφιλέστερα τεχνολογικά προϊόντα πλέον, μεν, έχοντας σε μεγάλο βαθμό υποκατασταθεί από οποιουδήποτε άλλου είδους συσκευές έχει πρόσβαση σε αντίστοιχες δημοφιλείς Δικτυακές υπηρεσίες. Δεν παύουν, ωστόσο, αφενός ν' απευθύνονται ακόμη σε υπαρκτό κοινό (που προτίθεται να διαθέσει κάποια χρήματα για προσεγμένες προτάσεις), αφετέρου αντιστοιχούν σε μία κατηγορία προϊοντική όπου η Sony ιστορικά είχε από αξιοπρεπή έως και κορυφαία παρουσία.

Οι φίλοι του ιαπωνικού κολοσσού μάλλον θα πρέπει να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε ελπίδα ίσως έτρεφαν για την επιστροφή του σε αυτό το επίπεδο, καθώς με το νέο του player, το UBP-X1100ES όλα δείχνουν πως η Sony είτε την διάθεση δεν έχει, είτε την ικανότητα να το κάνει. Πρόκειται για τον φυσιολογικό διάδοχο του μέχρι πρότινος θεωρούμενου top τέτοιου προϊόντος της εταιρείας, του X1000ES, με την διαφορά πως αυτός "είχε μείνει πίσω" ως προς το σημαντικό θέμα της υποστήριξης απόδοσης εικόνας τεχνολογίας 4K HDR διαμορφωμένης βάσει του καλύτερου σχετικού προτύπου, του Dolby Vision (τα μικρότερα αδέλφια του X700 και X800M2 το υποστηρίζουν ήδη).

Οι Ιάπωνες προσέθεσαν αυτό το χαρακτηριστικό, λοιπόν, μα το έκαναν... με τον ίδιο αδέξιο έως απαράδεκτο τρόπο που η σχετική λειτουργία έχει υλοποιηθεί στα δύο προαναφερθέντα φθηνότερα player: για να λάβει κανείς την απόδοση υλικού 4K HDR κατά Dolby Vision πρέπει να πάει ο ίδιος στο μενού των ρυθμίσεων και να την ενεργοποιήσει - πάντοτε με δεδομένο πως γνωρίζει ήδη πως η ταινία που θέλει να δει προσφέρει απεικόνιση Dolby Vision στο δισκάκι που αγόρασε - να παρακολουθήσει το φιλμ και στην συνέχεια να γυρίσει πίσω στην ίδια ρύθμιση για να την απενεργοποιήσει, ειδάλλως το UBP-X1100ES... συνεχίζει να απεικονίζει τα πάντα σε Dolby Vision (!), αλλοιώνοντας σημαντικά τα χρώματα υλικού που δεν είναι τέτοιο.

Το player της Sony, κοινώς, δεν είναι σε θέση να "αντιληφθεί" από μόνο του πότε τού προσφέρεται υλικό HDR10, πότε Dolby Vision και πότε "απλό" SDR, ώστε να κάνει εναλλαγές ρυθμίσεων αυτόματα. H αδυναμία αυτή είναι εκτενώς καταγεγραμμένη και θα περίμενε κανείς πως ο ιαπωνικός κολοσσός ακόμη κι αν δεν την διόρθωσε στο Χ700 ή στο X800M2, τουλάχιστον θα το έκανε στο top player της για φέτος (δεν διαβλέπουμε άλλο πριν την CES 2020). Όμως επειδή πιθανότατα αυτά τα player στηρίζονται στα ίδια υποσυστήματα σε επίπεδο hardware και software, μοιράζονται κι αυτό το πρόβλημα - το οποίο άλλες κατασκευάστριες με πολύ φθηνότερες προτάσεις στην αγορά δεν είχαν. Αν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι το UBP-X1100ES διατηρεί ακριβώς τον ίδιο σχεδιασμό και την ίδια κατασκευή με τον προκάτοχό του, ενώ δεν προσθέτει πολλά νέα πράγματα στην λειτουργικότητά του, δεν μπορεί παρά να αξιολογήσει το νέο αυτό προϊόν ως μια αναβάθμιση... απροκάλυπτα διεκπεραιωτική.

Το Sony UBP-Χ1100ES διατίθεται - έστω και σε περιορισμένη κλίμακα - και στην Ελλάδα στην προτεινόμενη λιανική τιμή των €899, όμως σε αυτό το επίπεδο τιμής αντιμετωπίζει ολοφάνερα σκληρό ανταγωνισμό από τα κορυφαία φετινά player της Panasonic και της Pioneer, τα UB9000 και LX500 αντιστοίχως. Για τον καταναλωτή, άλλωστε, που... εννοεί να παραμείνει πιστός στο brand της Sony αλλά δεν χρειάζεται τα προηγμένα χαρακτηριστικά του Χ1100ΕS (όπως τον έλεγχο μέσα από συστήματα smart home) και την οθόνη ενδείξεων LCD στην πρόσοψη, το πρόσφατα αφιχθέν UBP-X800M2 προσφέρει σε επίπεδο λειτουργιών (όχι δηλαδή κατασκευαστικής ποιότητας) τα ίδια πράγματα για €400 λιγότερα. Το λογότυπο "ES" καλύτερα να χρησιμοποιείται με περισσότερη προσοχή, αγαπητοί εκεί στο Τόκιο...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ