Sony: ήχος υψηλής πιστότητας, τρεις τρόποι

Νέοι ενισχυτές, player και άλλες προτάσεις της ιαπωνικής εταιρείας για τους μουσικόφιλους

Οι φίλοι της ποιοτικής απόδοσης στον ήχο (audiophiles τους λένε οι Σάξονες) τα προηγούμενα χρόνια είχαν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών του σχετικού εξοπλισμού είχαν εστιάσει στα προϊόντα για οικιακό κινηματογράφο σε σχεδόν... προσβλητικό βαθμό. Η τάση μπορούσε μεν σε κάποιο βαθμό να δικαιολογηθεί με την επικράτηση της μουσικής σε μορφή αρχείων έναντι αυτής σε μορφή δίσκων (και την αντίστοιχη δημοτικότητα των συμπιεσμένων αρχείων MP3), αλλά όχι φυσικά πλήρως. Ευτυχώς, από πέρυσι η τάση έχει αρχίσει να ανατρέπεται και ουκ ολίγοι κατασκευαστές επιστρέφουν σε συσκευές που δίνουν έμφαση στην υψηλής πιστότητας αναπαραγωγή "καθαρού" ασυμπίεστης μορφής ήχου. Η Sony ανήκει σε αυτούς και μόλις ανακοίνωσε 4 νέα προϊόντα που απευθύνονται σε αυτό το κοινό.

Οι STR-DN850 και STR-DN1050, για παράδειγμα, ανήκουν στη σειρά "δικτυωμένων" ενισχυτών της ιαπωνικής εταιρείας αλλά χαρακτηρίζονται από υψηλότερης ποιότητας υποσυστήματα σε σχέση με αυτά άλλων παρελθόντων μοντέλων, έτσι ώστε να διοχετεύουν το αναλογικό αποτέλεσμα προς τα ηχεία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Υποστηρίζουν πλήρως την αναπαραγωγή ασυμπίεστων αρχείων μουσικής (WAV/FLAC των 192KHz/24-bit), τα οποία μπορούν να αντλούν είτε από την ενσωματωμένη τους θύρα USB, είτε από Η/Υ μέσω Wi-Fi, είτε από smartphones και tablets μέσω Wi-Fi ή Bluetooth. Η Sony προσφέρει επίσης δωρεάν apps για τον χειρισμό των ενισχυτών αυτών, τόσο για συσκευές βασισμένες σε Android, όσο και σε iOS.

Για το κοινό που είτε δεν σκοπεύει να συνδέσει στους παραπάνω δύο ενισχυτές ξεχωριστές πηγές, είτε θέλει να εστιάσει στη μουσική και μόνο - όχι τη διαχείριση και της εικόνας δηλαδή - η Sony έχει να προτείνει το MAP-S1. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συμπαγή ενισχυτή δύο καναλιών, με ενσωματωμένο CD-player και τη δυνατότητα να αναπαράγει μουσικά αρχεία υψηλής ποιότητας είτε από τη θύρα USB του, είτε ασύρματα από PC, tablet ή smartphone. Αξιοποιεί, άλλωστε, Δικτυακές υπηρεσίες όπως τα Spotify, Deezer και TuneIn Radio για να αντλήσει μουσική και από το Internet. Το μόνο που έχει να κάνει ο κάτοχός του είναι να συνδέσει στο MAP-S1 δύο ηχεία και... αυτό ήταν: "κέντρο μουσικής" με τρία μόνο τμήματα!

Πιστή στην... παράδοσή της των δισκοπαικτικών, πάντως, η Sony δεν παρέλειψε να δημιουργήσει και ένα player που ναι μεν αναπαράγει ταινίες σε Blu-ray και DVD, αλλά δίνει έμφαση στην αναπαραγωγή μουσικής. Το BDP-S7200 μπορεί να αξιοποιήσει δίσκους Super Audio CD, να αντλήσει μουσική από PC (μέσω Wi-Fi DLNA) και smartphones ή tablets (μέσω Wi-Fi MirrorLink), ενώ αναπαράγει δίχως πρόβλημα και ψηφιακά αρχεία μουσικής υψηλής πιστότητας. Παραμένει, φυσικά, ένα πολυτάλαντο player που αναβαθμίζει την εικόνα των DVD και των Blu-ray σε υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ), προσφέρει apps για πρόσβαση Δικτυακού περιεχομένου διαφόρων ειδών επί της τηλεοπτικής οθόνης και άλλα πολλά. Όλα τα παραπάνω προϊόντα ήχου υψηλής πιστότητας θα είναι διαθέσιμα από τη Sony και στη χώρα μας, στα μέσα Μαΐου περίπου. Μουσικόφιλοι, στα υπ' όψιν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ