Sony Bravia XR Α95K: η Δικτυακή ψυχαγωγία στο maximum

Οι καλύτερες πηγές περιεχομένου, στην καλύτερη μορφή τους, μέσα από μία τηλεόραση; Γίνεται!

Μία αληθινά κορυφαία τηλεόραση - όπως την πρώτη τεχνολογίας QD-OLED και κατασκευής Sony, την Bravia XR Α95Κ - είναι σχεδόν... αμαρτία να μην την τροφοδοτεί κανείς (και) με αντίστοιχης ποιότητας υλικό, περιεχόμενο δηλαδή που αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό την εικόνα που αυτή η τηλεόραση μπορεί να αποδώσει. Καμία απορία, λοιπόν, που η καλύτερη τηλεόραση της αγοράς από πλευράς ποιότητας απεικόνισης προσφέρει η ίδια μέσω apps πρόσβαση - πέραν της δυνατότητας σύνδεσής της π.χ. με UltraHD Blu-ray player ή εξειδικευμένο media player - σε περίπου 20 διαφορετικές υπηρεσίες streaming για την θέαση ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και ντοκυμαντέρ. Από αυτές τις υπηρεσίες, εκείνες που ξεχωρίζουν και είναι διαθέσιμες στο ελληνικό κοινό η Sony Bravia XR A95K τις αξιοποιεί στο έπακρο. Ας τις δούμε μία-μία!

Bravia CORE
Σωστό να ξεκινήσει κανείς από την υπηρεσία streaming της ίδιας της Sony, την Bravia CORE, καθώς προσφέρεται δωρεάν αποκλειστικά για τις τηλεοράσεις Bravia XR της εταιρείας και είναι η πλέον εξελιγμένη σήμερα όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας. Ενώ οι ανταγωνιστικές της υπηρεσίες δεν ξεπερνούν σε ρυθμό μεταφοράς δεδομένων (που καθορίζει πόσο συμπιεσμένη είναι η εικόνα και άρα πόσο λεπτομερής ή όχι) τα 45 Mbps, η Bravia CORE ξεπερνά τα 80 Mbps (!), αγγίζοντας το επίπεδο των δίσκων UltraHD Blu-ray. Υποστηρίζει σε σύγχρονες ταινίες και το πρότυπο IMAX Enhanced που επιδιώκει να αποδώσει την εικόνα με τον τρόπο που προβάλλεται στα περίφημα σινεμά. Προσφέρει εξαργυρώσιμα εικονικά "εισιτήρια" για την θέαση πρόσφατων ταινιών της Sony Pictures σε 4Κ/HDR, αλλά και απεριόριστη θέαση φιλμ από την εκτενή ταινιοθήκη της σε HD (αριθμός "εισιτηρίων" και διάρκεια απεριόριστης θέασης εξαρτώνται από το μοντέλο Bravia XR που αγοράζεται). Μόνο και μόνο για να απολαύσει κανείς τα πρόσφατα Spider-man στην καλύτερη οικιακή μορφή τους... ever, αξίζει!

Netflix
Η δημοφιλέστερη υπηρεσία streaming ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στον κόσμο δεν θα μπορούσε φυσικά να μην υποστηρίζεται από την Sony Bravia XR A95K, το app του Netflix είναι λοιπόν ένα από τα πρώτα που το λειτουργικό Google TV εμφανίζει ως προτεινόμενα για εγκατάσταση. Το τηλεχειριστήριο της Α95Κ φέρει μάλιστα και ειδικό πλήκτρο άμεσης μετάβασης στο περιβάλλον χρήσης του Netflix. Όμως ειδικά στις Sony Bravia XR υπάρχει - πέρα από την υποστήριξη του προτύπου Dolby Vision στην απεικόνιση υλικού χρωματικά διαμορφωμένου κατά HDR και του προτύπου Dolby Atmos για αντικειμενοστρεφή ήχο - και το λεγόμενο Netflix Adaptive Calibrated Mode: αυτή η λειτουργία προσαρμόζει βάσει περιβάλλοντος φωτισμού την απόδοση ταινιών και σειρών του Netflix στον χώρο όπου βρίσκεται η εκάστοτε Bravia XR - σε τομείς όπως η φωτεινότητα και η αντίθεση, για παράδειγμα - έτσι ώστε να απεικονίζονται όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που θα ήθελε ο δημιουργός τους. Και την ημέρα με το φως του ήλιου στο σαλόνι, και την νύχτα με χαμηλό φωτισμό, εικόνα... Hollywood!

Disney Plus
H περισσσότερο... "οικογενειακή" υπηρεσία streaming ψυχαγωγικού περιεχομένου στον κόσμο δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρεται επίσης από την Sony Bravia XR A95K, με τον καλύτερο μάλιστα τρόπο: υποστηρίζοντας εικόνα 4Κ με χρωματική απόδοση HDR τόσο μέσω του "απλού" προτύπου HDR10 όσο και του εξελιγμένου Dolby Vision σε σχεδόν όλες τις σύγχρονες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές της (και του Dolby Atmos για αντικειμενοστρεφή ήχο). Το Disney Plus υποστηρίζει και το πρότυπο IMAX Enhanced σε σημαντικό αριθμό ταινιών της Marvel, αποδίδοντάς τις με τον αρτιότερο τρόπο που μπορεί να έχει κανείς σε οικιακό περιβάλλον σήμερα. Η ποιότητα της εικόνας που προσφέρει το Disney Plus συνολικά στις σύγχρονες παραγωγές της Disney - ανεξαρτήτως του αν είναι ταινίες, σειρές, ντοκυμαντέρ κλπ. - είναι υψηλότερου επιπέδου από π.χ. του Netflix, αγγίζοντας συχνά τα 30 Mbps (ενώ το δεύτερο δεν ξεπερνά σχεδόν ποτέ τα 16 Mbps). Αν συνυπολογίσει κανείς την δημοτικότητα του περιεχομένου που αποδίδεται σε τόσο υψηλή ποιότητα τεχνικά - τα φιλμ των Marvel Studios, τις ταινίες και σειρές Star Wars, τα παιδικά της Pixar, τα ντοκυμαντέρ του National Geographic κλπ. - δεν είναι να απορεί που η χρήση του Disney Plus σε κορυφαίες τηλεοράσεις είναι... must!

Apple TV Plus
Δεν υποστηρίζονται μόνο οι καθιερωμένες, φυσικά, αλλά και οι ανερχόμενες υπηρεσίες streaming από μία top τηλεόραση όπως η Sony Bravia A95K - και το Apple TV Plus είναι αυτή τη στιγμή ο ορισμός μιας τέτοιας υπηρεσίας. Δεν έχει να επιδείξει μεν τον όγκο περιεχομένου των Netflix ή Disney Plus, αλλά είναι σαφώς family-friendly, προσφέρει σημαντικό αριθμό από ποιοτικές παραγωγές - ορισμένες πολλαπλά βραβευμένες - και εμπλουτίζει τον κατάλογό της τακτικά. Στον τεχνικό τομέα, δε, η Apple έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην δική της υπηρεσία: όχι μόνο υποστηρίζεται εκτενέστατα η απόδοση χρώματος HDR κατά Dolby Vision και η απόδοση ήχου κατά Dolby Atmos, αλλά η εικόνα 4Κ προβάλλεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο λεπτομέρειας μετά από το κορυφαίο της Bravia CORE (ρυθμός μεταφοράς δεδομένων στα 35 Mbps και συχνά πάνω από τα 45 Mbps). Οι φίλοι των προϊόντων της Apple γενικότερα είναι... σχεδόν βέβαιο πως το Apple TV Plus το έχουν ήδη "στα υπ' όψιν", για τους υπόλοιπους ενδεχομένως αξίζει ως δευτερεύουσα επιλογή μαζί με μία από τις "κύριες".

Amazon Prime Video
Δημοφιλέστερη περισσότερο στο εξωτερικό απ' ό,τι στην Ελλάδα βέβαια - λόγω της υπηρεσίας Amazon Prime, της οποίας αποτελεί στην ουσία δωρεάν παροχή - η υπηρεσία ψυχαγωγικού περιεχομένου του... πιο μεγάλου εμπορικού καταστήματος στον κόσμο είναι επίσης αξιοπρόσεκτη επιλογή. Στο Prime Video φιλοξενούνται ουκ ολίγες ενδιαφέρουσες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, νέο υλικό προστίθεται σταθερά ενώ στην βιβλιοθήκη της ανήκει εδώ και κάποιο καιρό όλο το περιεχόμενο της ιστορικής Metro Goldwyn Mayer, με ό,τι αυτό σημαίνει. Μπορεί σε τεχνικό επίπεδο να υπολείπεται των Disney Plus ή Apple TV Plus - δεν υποστηρίζει απόδοση χρώματος HDR κατά Dolby Vision παρά μόνο σε τρεις παραγωγές, ενώ το video συνολικά του υλικού της είναι περισσότερο συμπιεσμένο - μπορεί να μην προσφέρει το εύρος και τον όγκο περιεχομένου του Netflix, όμως για όσους μπορούν να καταβάλλουν μηνιαίο αντίτιμο για κάθε αξιόλογη πηγή περιεχόμενου, το Prime Video αξίζει προσοχής.

Πέρα από τις παραπάνω καθιερωμένες Δικτυακές υπηρεσίες περιεχομένου, η Sony Bravia XR A95K υποστηρίζει - πάντοτε σε μορφή app για Google TV - τόσο το αγαπημένο μας ελληνικό Cinobo, όσο και το πανευρωπαϊκά επιτυχημένο MUBI. Και τα δύο προσφέρουν ως επί το πλείστον σινεφίλ, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας παραγωγές από πασίγνωστους δημιουργούς και απευθύνονται στο κοινό που αναζητά κάτι διαφορετικό από τα τυπικά του Hollywood. Αν προσθέσει κανείς σε αυτές τις πηγές περιεχομένου την δυνατότητα της A95K να αντλεί περιεχόμενο και (α) από το τοπικό οικιακό δίκτυο του κατόχου της - για χρήση π.χ. του δημοφιλέστατου Plex - αλλά και (β) από αποθηκευτικά μέσα USB, smartphones ή tablets, καταλήγει σε συμπέρασμα... προφανές: η καλύτερη τηλεόραση της Sony σήμερα δεν πρόκειται ποτέ να στερηθεί ψυχαγωγικού περιεχομένου ποιοτικού για να προβάλλει. Όπως ακριβώς πρέπει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ