Sony Bravia X9, αναβάθμιση σε HDMI 2.0

Πιστή στην υπόσχεσή της η Sony, για την ώρα... σε αδράνεια οι σχετικές λειτουργίες

Τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε τόσο στους Έλληνες δημοσιογράφους τον Ιούλιο, όσο και στο ευρύ κοινό το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της έκθεσης IFA, η Sony διέθεσε χθες σε παγκόσμιο επίπεδο την ανανέωση λογισμικού για τις τηλεοράσεις Bravia X9 που ενεργοποιεί τη λήψη εικόνας υπερυψηλής ευκρίνειας (3840x2160 pixel 4K) με ρυθμό σάρωσης στα 60 Hz. Αυτό κατέστη εφικτό από την αναβάθμιση των θυρών HDMI έκδοσης 1.4, σε έκδοση 2.0. H δυνατότητα αυτή έχει - και θα έχει για το προσεχές μέλλον - αξία μόνο για τους κατόχους PC που θα ήθελαν να συνδέσουν τον Η/Υ τους με τα μοντέλα των 55 ή 65 ιντσών και να παίξουν games των Windows σε ανάλυση 4Κ, με σταθερή και ομαλά κινούμενη εικόνα. Στο μέλλον η δυνατότητα αυτή θα είναι χρήσιμη και για την απόδοση τηλεοπτικού περιεχομένου όπου επικρατεί η γρήγορη εικόνα (π.χ. αθλητικά γεγονότα), όμως το σημείο αυτό ωριμότητας της αγοράς βρίσκεται ακόμη μακριά.

Τη σχετική αναβάθμιση κάναμε και εμείς στην Bravia 65Χ9005 που χρησιμοποιήθηκε στις σχετικές δοκιμές του Σεπτεμβρίου και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα... δεν είδαμε ωστόσο και πρακτικό όφελος - ακόμη. Ο λόγος: τόσο στο Media Center PC που χρησιμοποιούμε, όσο και στο PC για games, οι κάρτες γραφικών (AMD στην πρώτη και nVidia στη δεύτερη περίπτωση) δεν έχουν δεχθεί τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις σε drivers για Windows 8.1, ώστε να υποστηρίζουν τη σάρωση των 60 Hz από τις δικές τους εξόδους HDMI 1.4. Στο χρονικό σημείο όπου στεκόμαστε δεν είναι ακόμη σαφές το αν και κατά πόσο οι δύο εταιρείες μπορούν να κάνουν την αναβάθμιση αυτή στις υπάρχουσες κάρτες γραφικών - και αν θέλουν, επίσης, καθώς η... "ευκαιρία για πώληση" της δυνατότητας αυτής ως νέας σε επόμενες κάρτες γραφικών δεν είναι μικρή. Eλπίζουμε για το καλύτερο γιατί, αν μη τί άλλο, ειδικά οι κορυφαίες κάρτες γραφικών των AMD και nVidia είναι πολύ πιθανό να ανήκουν σε λεγόμενους "early adopters" (καταναλωτές "στην αιχμή των εξελίξεων"), που θα ενδιαφέρονταν για εικόνα 4Κ με ρυθμό ανανέωσης στα 60 Hz.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες αναφορές από την Sony Ιαπωνίας (δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα το επίσημο συνοδευτικό σημείωμα για την αναβάθμιση από τη Sony Ευρώπης) θέλουν, όταν λαμβάνεται από τις θύρες HDMI σήμα εικόνας στα 60 Hz, αφαιρείται η λειτουργία ARC (Audio Return Channel), ενώ και η εικόνα είναι περιορισμένη σε βάθος χρώματος 8-bit. Για το δεύτερο... μικρό το κακό, αλλά το Audio Return Channel (το οποίο επιτρέπει τον ήχο τηλεοπτικού προγράμματος να σταλεί "πίσω στο καλώδιο HDMI και από εκεί σε συστήματα ήχου για απόδοση από αυτά) είναι μία ευκολία που ίσως ένας αριθμός κατόχων των Bravia X9 θα ήθελε να μη χάσει. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο τηλεοράσεις της Sony με την αναβάθμιση αυτή γίνονται οι πρώτες στην αγορά που προσφέρουν εικόνα 4Κ μέσω HDMI 2.0 - η μόνη άλλη τηλεόραση που θα προσφέρει κάτι τέτοιο είναι η νέα Panasonic L65WT600, η οποία δεν διατίθεται ακόμη στην ελληνική αγορά (έχει όμως το πρόσθετο πλεονέκτημα της θύρας DisplayPort που επιτρέπει χωρίς πρόβλημα την προβολή εικόνας 4Κ στα 60 Hz από PC). Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε τις δοκιμές και τον πειραματισμό με την Sony 65X9005 και την αναβαθμισμένη HDMI 2.0, ώστε να αναφέρουμε οποιαδήποτε νέα εξέλιξη ή διαπίστωση άξια λόγου σε ξεχωριστό άρθρο. Μέχρι τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ