Sony Bravia 65A90J

Απόλυτα κινηματογραφική, ασυζητητί κορυφαία

Είδος: TV OLED
Τιμή: €4469,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Δεν είναι ακριβώς μυστικό το γεγονός ότι οι τηλεοράσεις OLED έδιναν την εντύπωση πως δεν έχουν πια πολλά περιθώρια βελτίωσης συγκριτικά με τις LED/LCD: οι πρώτες συνέχιζαν να προσφέρουν κορυφαία ποιότητα εικόνας μα δεν προόδευαν πια με τρόπο απτό, ενώ οι δεύτερες γίνονταν όλο και καλύτερες στους τομείς όπου είχαν αδυναμίες, διατηρώντας τα πλεονεκτήματά τους. Όταν η LG ανακοίνωσε στο πλαίσιο της CES 2021 πως έρχονται βελτιωμένες οθόνες OLED για όλους τους κατασκευαστές, δημιουργήθηκαν και οι ανάλογες προσδοκίες για υψηλότερης φωτεινότητας, συνολικά καλύτερες τηλεοράσεις OLED (κάτι που στην πράξη δεν αποδείχθηκε στον βαθμό που ελπίζαμε). Πώς μπορεί λοιπόν μία νέα τηλεόραση OLED του 2021 να προτιμηθεί από τις πολλές, ήδη εξαιρετικές τέτοιες τηλεοράσεις του 2020, οι οποίες τώρα μπορούν να βρεθούν και σε σημαντικά μειωμένες τιμές;

H Sony έχει σαφή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση: ένα μοντέλο OLED του 2021 μπορεί να ξεχωρίσει και να προτιμηθεί αξιοποιώντας καλύτερη οθόνη, νέο πανίσχυρο επεξεργαστή εικόνας, καθώς και την εμπειρία δεκαετιών στην βελτίωση της τηλεοπτικής απεικόνισης. Οι Ιάπωνες όντως συνδύασαν και τα τρία στην περίπτωση της A90J, της καλύτερης τηλεόρασης OLED τους για το 2021, ένα μέλος της σειράς Master Series και ένα από τα καλύτερα προϊόντα που έχουν ποτέ φέρει το λογότυπο Sony Bravia. Ο ενθουσιασμός γι' αυτήν την τηλεόραση ήταν τόσο μεγάλος πριν αυτή κυκλοφορήσει που είχε δημιουργήσει... πρόβλημα σχεδόν: είναι δυνατόν μία τηλεόραση να είναι τόσο, μα τόσο υψηλής ποιότητας, ακόμη και για τα δεδομένα των Sony OLED; Μετά από έναν μήνα δοκιμών με το μοντέλο 65 ιντσών της A90J, μπορούμε να απαντήσουμε.


Όλες οι τηλεοράσεις OLED δείχνουν βέβαια λεπτές κι εντυπωσιακές βάσει του προφίλ της οθόνης τους, αλλά η Sony έχει κατορθώσει κάτι ξεχωριστό με τον σχεδιασμό της A90J: ενσωματώνοντας ουσιαστικά τα ηχεία "μέσα στην οθόνη" (διευκρινίζουμε πώς παρακάτω) και περιορίζοντας το πλαίσιο γύρω από την οθόνη... οριακά σε όσο χρειάζεται για να τοποθετηθούν μικρόφωνα φωνητικών εντολών, κοιτώντας κανείς την οθόνη αυτή από οποιαδήποτε γωνία δεν μπορεί να μην θαυμάσει την καλαισθησία του μινιμαλισμού που εκφράζει αυτή η συσκευή. Είναι μία από τις ομορφότερες τηλεοράσεις που υπάρχουν και υποπτευόμαστε πως και η ίδια η Sony δεν θα... μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το design εύκολα στο μέλλον.

Οι Ιάπωνες έχουν διαμορφώσει τα ηλεκτρονικά και άλλα υποσυστήματα στο πίσω μέρος της Α90J με τέτοιο τρόπο, ώστε να εφάπτεται πρακτικά με τοίχο αν τοποθετηθεί εκεί - κάτι που από πλευράς κατασκευαστικής δεν ήταν εύκολο αν σκεφτεί κανείς πως αυτή η τηλεόραση ενσωματώνει και σύστημα ψύξης για την οθόνη που σχεδόν καμία άλλη OLED δεν έχει. Ο πλέον εντυπωσιακός τρόπος, παραδόξως, με τον οποίο μπορεί να "στήσει" κανείς την A90J είναι σε έπιπλο επαρκώς πλατύ, με τα στηρίγματά της δεξιά και αριστερά στην ουσία να τής επιτρέπουν να αγγίζει την επιφάνειά του - σαν να... μην υπάρχει βάση, δηλαδή! Για όσους και όσες σχεδιάζουν να αγοράσουν κάποια στιγμή και μία soundbar για την τηλεόραση αυτή, ο δεύτερος τρόπος χρήσης των στηριγμάτων επιτρέπει την τοποθέτησή της ψηλότερα ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος (αν και και η A90J δεν χρειάζεται απαραίτητα soundbar όπως θα εξηγήσουμε).


Η διαδικασία της συναρμολόγησης και τοποθέτησης μιας A90J δεν αφήνει επίσης κανένα περιθώριο για παράπονα όσον αφορά στην ποιότητα κατασκευής της. Πολυτελή υλικά, άψογη συναρμογή των επιμέρους τμημάτων της και μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια όλα είναι παρόντα, βεβαίως ευθυγραμμισμένα με την κλάση και το κόστος αυτού του προϊόντος. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτήν την τηλεόραση και π.χ. την Bravia X90J είναι φυσικά άμεσα αντιληπτή, αλλά η A90J κατορθώνει να... ντροπιάσει σχεδόν και έξοχα παρελθόντα μοντέλα OLED της Sony (όπως τις A1 και AG9). Οι Ιάπωνες έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου σε αυτόν τον τομέα - και φαίνεται.

Προσοχή έχει δοθεί και στην διαμόρφωση των θυρών διασύνδεσης και της διαχείρισης των καλωδίων στο πίσω μέρος της τηλεόρασης. Αν και δεν βρίσκονται όλες οι θύρες στραμμένες στα πλάγια, έχουν δημιουργηθεί "κανάλια" ώστε τα καλώδια να απομακρύνονται από την "πλάτη" της συσκευής" χωρίς να φαίνονται ή να την εμποδίζουν να εφάπτεται στον τοίχο. Οι τέσσερις θύρες HDMI έχουν, για κάποιο λόγο, "διασπαστεί" σε τρεις με κατεύθυνση προς τα κάτω και μία με κατεύθυνση προς τα πλάγια, ενώ... "διασπασμένες" είναι και οι εκδόσεις τους: οι δύο θύρες είναι έκδοσης 2.0 και οι άλλες δύο έκδοσης 2.1, οι δεύτερες ικανές να προσφέρουν εξελιγμένες λειτουργίες όπως οι VRR και ALLM στους gamers όταν η Sony διαθέσει στο κοινό την απαραίτητη αναβάθμιση λογισμικού (ζήτημα για το οποίο δημοσιεύσαμε ειδικό άρθρο πρόσφατα).


Κάθε άλλη θύρα διασύνδεσης που απαιτεί κανείς από μία Smart TV κατηγορίας premium είναι παρούσα: θύρα Ethernet για ενσύρματη Δικτυακή διασύνδεση (είναι έκδοσης Fast και όχι Gigabit), δύο θύρες USB 2.0 (για αναπαραγωγή πολυμέσων από εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα ή εγγραφή τηλεοπτικού προγράμματος), μία θύρα USB 3.0 (για χρήση ταχύτερων μέσων αποθήκευσης ή προσαρμογέων Δικτύου Gigabit) συν κάποιες θύρες παλαιότερης τεχνολογίας (composite video-in/optical audio-out).

Υπάρχουν και "παραδοσιακές υποδοχές σύνδεσης ηχείων ώστε να μπορεί να λειτουργήσει η ίδια η τηλεόραση ως "κεντρικό" ηχείο (διαλόγων) σε πολυκάναλο σύστημα home theatre. H A90J προσφέρει γρήγορη ασύρματη πρόσβαση (Wi-Fi AC) και διασύνδεση Bluetooth έκδοσης 4.2 για ευρεία γκάμα χρήσεων. Οι λειτουργίες Chromecast προσφέρονται βεβαίως εξ ορισμού βάσει λειτουργικού συστήματος ενώ οι κάτοχοι συσκευών της Apple καλύπτονται επίσης με την υποστήριξη των AirPlay2 και HomeKit. Η Amazon Alexa επίσης προσφέρεται ως φωνητική βοηθό για όσους και όσες την προτιμούν από τον Google Assistant.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ