Sony BDP-S5000ES

Έχει η "ναυαρχίδα"... αρκετά "κανόνια";

Είδος: Blu-ray player
Τιμή: €1799,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Η στήλη ομολογεί ότι, όσον αφορά στην κατηγορία των Blu-ray player, περίμενε την όποια hi-end πρόταση της Sony με μεγάλη περιέργεια κι ενδιαφέρον - αν μη τί άλλο λόγω του γεγονότος ότι η ιαπωνική εταιρεία είναι ουσιαστικά αυτή που προώθησε και στήριξε το φορμά του Blu-ray με περισσότερη προσήλωση από την πρώτη κιόλας μέρα. Και ενώ άλλα "μεγάλα ονόματα" του χώρου, όπως η Pioneer και η Denon, είχαν παρουσιάσει από το 2008 τις δικές τους προσεγγίσεις για ένα hi-end BD player, η Sony συνέχιζε να απουσιάζει από την κατηγορία αυτή. Ίσως κυκλοφορούσε μόνο προσιτά μοντέλα ώστε να βοηθήσει στην εξάπλωση του Blu-ray. Ίσως ήθελε η πρώτη της hi-end πρόταση να είναι κάτι το αληθινά ξεχωριστό και ασυζητητί κορυφαίο. Ίσως και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, κυκλοφορεί πια και στη χώρα μας η πρόταση αυτή, το BDP-S5000ES, και είχαμε την ευκαιρία να δούμε το player αυτό "εν δράσει" και μάλιστα ενσωματωμένο σε σύστημα home cinema αξιώσεων. Οι εντυπώσεις μας ακολουθούν.

Ομολογουμένως, η "ναυαρχίδα" της Sony δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας όσον αφορά την κατηγορία στην οποία ανήκει, από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα την αντικρύσει κανείς: είναι ογκώδες, βαρύ, αυτό που χαρακτηρίζουμε... "μασίφ", έλκοντας τα βλέμματα με την εντυπωσιακή του παρουσία στο χώρο. Κάτω από κανονικές συνθήκες θα ήταν δύσκολο μία τέτοια συσκευή να είναι και καλαίσθητη, η ιαπωνική εταιρεία ωστόσο έχει καταφέρει - υιοθετώντας λιτές, μοντέρνες γραμμές σε μαύρο χρώμα ματ κι όχι γυαλιστερό - να προσδώσει στο S5000ES classy χαρακτήρα, αφού έχει περιορίσει τα ενδεικτικά LED και τα πλήκτρα στα απολύτως απαραίτητα (η ευανάγνωστη οθόνη υγρών κρυστάλλων αναλαμβάνει να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες κατά τη λειτουργία του). Η ποιότητα κατασκευής, άλλωστε, του κορυφαίου Blu-ray player της Sony είναι όχι απλώς υπεράνω κριτικής, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά του πλεονεκτήματα, με ποιοτικά υλικά και άριστο επίπεδο συναρμολόγησης. Είναι, με άλλα λόγια, hi-end και... φαίνεται.

Η αναμενόμενη ματιά στο πίσω μέρος του S5000ES αποκαλύπτει επίσης γρήγορα ένα μεγάλο ποσοστό από τις τεχνικές του δυνατότητες. Διακρίνει κανείς αμέσως τις 8 αναλογικές εξόδους για κάθε ένα από τα 7.1 κανάλια των ηχητικών φορμά υψηλής πιστότητας (άρα το player αποκωδικοποιεί χωρίς την ανάγκη μοντέρνου ενισχυτή ήχο ταινιών Blu-ray σε μορφή DTS Master Audio και Dolby TrueHD), τη θύρα Ethernet (άρα είναι συμβατό με το πρότυπο BD-Live και αναβαθμίζει το firmware μόνο του μέσω Internet), καθώς και τη θύρα RS-232C (άρα έχει βλέψεις για εγκατάσταση σε αυτοματοποιημένα, υψηλών προδιαγραφών home cinema). Παραβλέπουμε τις... old school θύρες component, S-Video και optical, καθώς και την αυτονόητη HDMI, για να σταθούμε στη θύρα USB που εξυπηρετεί δύο λειτουργίες: προσφέρει στον player της Sony τη δυνατότητα να προβάλλει φωτογραφίες από οποιοδήποτε flash drive τέτοιας συνδεσμολογίας, αλλά και να αξιοποιήσει τα extras του BD-Live (αφού αυτό απαιτεί και τοπικό χώρο αποθήκευσης). Όντας, δε, το hi-end μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας, το S5000ES συνοδεύεται από ένα τέτοιο flash drive του 1 GB, ώστε ο κάτοχός του να μπορέσει να πειραματιστεί με τα extras κάποιων ταινιών σε Blu-ray, άμεσα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ