Sony: αναβάθμιση πολλών Bravia σε Android TV 8

Περισσότερο "κάλλιο αργά παρά ποτέ" από "το καλό αργεί να γίνει", ευπρόσδεκτη κίνηση ούτως ή άλλως

Μετά από αναμονή δεκαοκτών μηνών σχεδόν - η Google είχε προσφέρει στους κατασκευαστές συσκευών την τελική έκδοση 8.0 του Android TV στα μέσα του 2017 - η Sony αναβαθμίζει μεγάλο αριθμό τηλεοράσεών της του 2018, του 2017 και ορισμένες του 2016 στην πιο πρόσφατη αυτή έκδοση του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος. Η κατάσταση που σκιαγραφεί αυτό το γεγονός αφορά δυστυχώς το σύνολο της αγοράς των οπτικοακουστικών, καθώς είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού οι κατασκευαστές που αληθινά ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν με αναβαθμίσεις λογισμικού τα προϊόντα τους πέρα από π.χ. τους πρώτους 12 μήνες εμφάνισής τους στην αγορά. Τα εύσημα, λοιπόν, εν προκειμένω στην Sony - έστω και αν η τόσο μεγάλη καθυστέρηση βέβαια, για εταιρεία αυτού του βεληνεκούς, είναι επίσης ένα σχεδόν εξίσου σοβαρό ζήτημα.

Η αναβάθμιση αυτή είναι διαθέσιμη από τα τέλη Δεκεμβρίου για την αμερικανική αγορά αλλά χθες ξεκίνησε να προσφέρεται και στην ευρωπαϊκή. Αφορά στις σειρές τηλεοράσεων Sony Bravia XD70, XD75, XD80, SD80, XD83, ZD9, XE80, XE83, XE85, XE90, XE93, XE94, A1, XF75, XF80, XF83, XF85, XF87, XF90 και AF8 και, πέρα από το ανασχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον του Android TV 8 και το νέο menu λειτουργιών και επιλογών, ενσωματώνει διορθώσεις προβλημάτων και κάποιες νέες δυνατότητες. Οι κάτοχοι τηλεοράσεων από τις παραπάνω σειρές της Sony θα αρχίσουν σιγά-σιγά να λαμβάνουν ειδοποιήσεις σχετικές με την αναβάθμιση, όσοι και όσες ωστόσο δεν μπορούν να περιμένουν έχουν την επιλογή να την εγκαταστήσουν μέσω USB λαμβάνοντας το αρχείο και οδηγίες από αυτήν την σελίδα της ιαπωνικής εταιρείας.

Αναβαθμίσαμε δύο μοντέλα τηλεοράσεων της Sony σε Android TV 8, μία ZD9 τεχνολογίας LED/LCD και μία A1 τεχνολογίας OLED, και οι εντυπώσεις μας είναι... ανάμικτες. Από την μία πλευρά η αναβάθμιση έγινε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και η λειτουργία του νέου Android TV και στα δύο μοντέλα είναι ικανοποιητική, από την άλλη πλευρά δεν επιτάχυνε όσο θα θέλαμε το γραφικό τους περιβάλλον (το οποίο είχε καταντήσει να είναι πια εκνευριστικά αργό και... απρόβλεπτο με το Android TV 7.0). Δεν περιμέναμε, φυσικά, οι κεντρικοί επεξεργαστές της MediaTek στους οποίους βασίζονται οι δύο συγκεκριμένες τηλεοράσεις να έχουν τις ίδιες επιδόσεις με τον Tegra X1 της nVidia - όπου είδαμε για πρώτη φορά "σε δράση" με το Android TV 8 στα nVidia Shield με τρόπο εκπληκτικό - όμως μετά από ενάμισι χρόνο αναμονής έχουμε την αίσθηση πως μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι καλύτερο.

Δίνοντας την αίσθηση αυτής της... οριακής αναβάθμισης για όλα τα παραπάνω μοντέλα, η Sony δεν αφήνει φυσικά μεγάλο περιθώριο στους κατόχους των Bravia με Android ΤV κυκλοφορίας άνοιξης 2016 "και πίσω" να ελπίσουν σε αντίστοιχη κίνηση εκ μέρους της. Το ίδιο αισθανόμαστε πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, άλλωστε, και για τις προαναφερθείσες αναβαθμισμένες τηλεοράσεις όσον αφορά το Android TV 9 που... είναι "θεωρητικά" ήδη διαθέσιμο από την Google σε δοκιμαστική μορφή αλλά πρακτικά δεν έχει υλοποιήσει κανένας κατασκευαστής σε καμία συσκευή μέχρι στιγμής. Ειρωνικά, με αυτήν την 9η έκδοση η Google υποτίθεται πως ήθελε κυρίως να βελτιώσει τις επιδόσεις και την ανταπόκριση ακριβώς αυτών των μοντέλων τηλεοράσεων που δεν έχουν ισχυρούς επεξεργαστές - όμως φαντάζει αυτή τη στιγμή δύσκολο το σενάριο επένδυσης εκ μέρους των κατασκευαστών εκείνων των πόρων που θα επιτρέψουν σε μία τηλεόραση του 2016 να προσφέρει ένα λειτουγικό σύστημα του 2019. Θα χαιρόμασταν να διαψευστούμε; Εννοείται!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ