Sharp: στην κατασκευή οθονών OLED το 2018

Επιτέλους ανταγωνισμός στην ως τώρα μονοπωλιακή θέση της LG, καταλύτης για εξελίξεις

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι τα μονοπώλια οποιουδήποτε είδους, σε οποιαδήποτε αγορά δεν αποδεικνύονται ωφέλιμα για κανέναν - μακροπρόθεσμα ούτε για εκείνον που τα απολαμβάνει. Κρίνεται λοιπόν ως σαφέστατα θετική η εξέλιξη παρουσίας δεύτερου "παίκτη" στον χώρο της κατασκευής οθονών τεχνολογίας OLED: η LG ναι μεν βοήθησε πάρα πολύ στην εξέλιξη των σχετικών τηλεοράσεων την τελευταία τετραετία, αλλά παραμένοντας η μόνη κατασκευάστρια έχει εν τέλει "κρατήσει πίσω" όλη την κατηγορία τόσο από πλευράς τεχνολογικής όσο και, κυρίως, τιμολογιακής. Η ιαπωνική πολυεθνική που έχει να επιδείξει ιστορική πορεία ασύγκριτη στην έρευνα κι ανάπτυξη οθονών, ωστόσο, η Sharp, σύντομα θα προσφέρει τον απαραίτητο ανταγωνισμό στις OLED, ξεκινώντας την ερχόμενη άνοιξη.

Η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε και επίσημα την επέκταση δύο εργοστασίων της κατασκευής οθονών, στις πόλεις Sakai και Taki, ώστε να ενσωματωθούν εκεί γραμμές παραγωγής για οθόνες τεχνολογίας OLED. Στην Sakai βρίσκεται ήδη η γραμμή παραγωγής των πιθανώς περισσότερο εξελιγμένων οθονών LCD στον κόσμο, οπότε αναμένουμε πως οι OLED μεγάλων διαγωνίων για τηλεοράσεις θα παράγονται εκεί - στην Taki, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τις επενδύσεις της Sharp σε υποδομή, το πιθανότερο είναι πως θα παράγονται οι οθόνες OLED που προορίζονται για χρήση σε smartphones, tablets και laptops.

Η Sharp ως γνωστόν αντιμετώπιζε μέχρι και πέρυσι πολύ σοβαρά προβλήματα οικονομικά, εξ ου και η πώληση του 66% του μετοχικού της κεφαλαίου στην Foxconn τον περυσινό Μάρτιο. H Foxconn είναι η κατασκευάστρια με την οποία συνεργάζονται εταιρείες όπως η Apple για τα iPhone και η Amazon για τα Kindle, οπότε μπορούμε να περιμένουμε πως τα επόμενα χρόνια θα επιδιωχθεί η χρήση των οθονών OLED σε πολλά δημοφιλή προϊόντα. Στην κατηγορία των τηλεοράσεων δε - όπου εταιρείες όπως η Sony και η Panasonic ήθελαν να δραστηριοποιηθούν και υποχρεωτικά έπρεπε μέχρι τώρα να το κάνουν με οθόνες της LG - αναμένουμε σαφώς περισσότερη κινητικότητα από τα μέσα του 2018 και μετά. Χωρίς τίποτε να αποκλείει, φυσικά, και την επιστροφή στην αγορά της ίδιας της Sharp ως κατασκευάστριας τηλεοράσεων, με δικά της μοντέλα και το δικό της brand. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ