Sharp: έτοιμη για τηλεοράσεις... 8Κ

Ξεκινά την πώληση του πρώτου της τέτοιου μοντέλου τον Οκτώβριο - λεπτομέρειες

Μπορεί να είναι και δική μας εντύπωση, πιθανώς, αλλά υπάρχει ένας συγκεκριμένος τεχνολογικός "κύκλος" που δείχνει να συντομεύει όλο και περισσότερο : αυτός της ανάλυσης των καταναλωτικών μέσων προβολής. Από τις 320 ή 480 γραμμές στις 720 (ανάλυση HD) χρειαστήκαμε σχεδόν δύο δεκαετίες να μεταβούμε, από τις 720 στις 1080 (ανάλυση FullHD) περίπου μία εξαετία, από τις 1080 στις 2160 (ανάλυση 4Κ) περίπου μία τετραετία. Και ενώ ακόμη το μόλις 35% των καταναλωτών παγκοσμίως θα χρησιμοποιούν τηλεόραση ή προβολέα ανάλυσης 4Κ έως το τέλος του 2018, μερικοί κατασκευαστές είναι ήδη έτοιμοι... για τηλεοράσεις ανάλυσης 8Κ - και μάλιστα όχι με εργαστηριακά ή πειραματικά μοντέλα, αλλά πλήρως λειτουργικά και διαθέσιμα σε μερικές εβδομάδες!

Ο λόγος για την Sharp, η οποία στην IFA 2017 του Βερολίνου όχι μόνο επέδειξε, αλλά ανακοίνωσε και για κυκλοφορία εμπορική την νέα της τηλεόραση Aquos LC-70Χ500, διαγωνίου 70 ιντσών και ανάλυσης 7680x4320 pixels (τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή των τηλεοράσεων 4Κ και δεκαέξι φορές μεγαλύτερη από αυτή των τηλεοράσεων FullHD). Είναι η πρώτη τηλεόραση του είδους, με την έννοια πως μέσω εξωτερικού δορυφορικού δέκτη λαμβάνει και προβάλλει τηλεοπτικό πρόγραμμα - η Sharp είχε διαθέσει μέσα στο 2015 μία οθόνη-monitor ανάλυσης 8Κ στις 85 ίντσες και πέρυσι μία για χρήση σε PC στις 27 ίντσες - υποστηρίζοντας τόσο την τεχνολογία απόδοσης χρώματος HDR10 όσο και την Dolby Vision. Ο υποφωτισμός της οθόνης LCD της είναι περιμετρικός και όχι οπίσθιος τοπικός (άρα εκ των πραγμάτων δεν θα προσφέρει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα εικόνας) όμως το σύστημα ψηφιακού ελέγχου είναι επαρκώς ισχυρό ώστε να πολλαπλασιάζει τις 1080 ή 2160 γραμμές του περιεχομένου που αρχικά θα δέχεται, σε 4320 με τρόπο αποτελεσματικό.

Αυτό το τελευταίο στοιχείο είναι φυσικά το άμεσα σχετικό με το... παραδοσιακά μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις μεταβάσεις από την ανάλυση μίας τεχνολογίας προβολής σε υψηλότερη: την έλλειψη οποιουδήποτε είδους περιεχομένου. Η ιαπωνική κρατική τηλεόραση έχει κάνει κάποιες δοκιμαστικές δορυφορικές εκπομπές σε ανάλυση 8K, και ορισμένα ντοκυμαντέρ ή φιλμ μικρού μήκους έχουν γυριστεί σε αυτήν την ανάλυση, αλλά... αυτό είναι όλο. Ακόμη και για τις υπάρχουσες πηγές περιεχομένου, άλλωστε, τίθεται ζήτημα: οι παρούσες εκδόσεις των θυρών και καλωδίων εικόνας HDMI και DisplayPort δεν είναι ικανές να μεταφέρουν μόνες τους τόσο μεγάλο όγκο οπτικής πληροφορίας (εξ ου και τα πολλαπλά καλώδια που χρειάζονται ώστε η Aquos LC-70Χ500 να λάβει εικόνα). Και, προφανώς, δεν μπαίνουμε καν στην διαδικασία να κάνουμε λόγο για το αν και κατά πόσο θα είναι σε θέση να διακρίνει κανείς στην προβαλλόμενη εικόνα την οπτική διαφορά όλων αυτών των 7680x4320 pixels σε σχέση με τα 3840x2160 pixels (πάντοτε από συνήθη απόσταση θέασης).

Τίποτε από όλα αυτά δεν δείχνει ν' αποθαρρύνει, πάντως, την Sharp, η οποία θα ξεκινήσει να πωλεί την Aquos LC-70Χ500 στην Κίνα μέσα στον Οκτώβριο, στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο και στην Ευρώπη τον Μάρτιο (σε άγνωστη μέχρι στιγμής τιμή πώλησης). Η Sharp θέλει να πρωτοστατήσει, μάλιστα, στην επίτευξη του επόμενου βήματος στην εξέλιξη της οικιακής εικόνας, δημιουργώντας ένα ολόκληρο "οικοσύστημα" ανάλυσης 8Κ με σχετικές βιντεοκάμερες, δέκτες και συσκευές αναπαραγωγής. Υποψία μας είναι πως, ακριβώς επειδή σε τόσο μεγάλες αναλύσεις έχουμε αρχίσει πια να πλησιάζουμε στο όριο του τί μπορεί να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι - και άρα τί αντίστοιχο νόημα μπορεί να διακρίνει εμπορικά ο καταναλωτής - η πρακτική, ουσιαστική μετάβαση στην εικόνα 8Κ θα αργήσει να έλθει. Από την άλλη πλευρά το ίδιο πίστευαν και πολλοί από μας το 2012 για την εικόνα 4Κ - αλλά για πότε ξεκίνησε να προωθείται, για πότε καθιερώθηκε και για πότε... ξεπεράστηκε, τεχνικά τουλάχιστον, χαμπάρι δεν πήραμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ