Samsung: τηλεοράσεις 8Κ διαθέσιμες φέτος

Οι Κορεάτες κάνουν πρώτοι το επόμενο βήμα στην οικιακή εικόνα, έστω και σε λάθος χρόνο

Όπως είχε διαρρεύσει εδώ και κάποιες εβδομάδες - και περιμέναμε ούτως ή άλλως από τις αρχές του χρόνου - η Samsung στο πλαίσιο της IFA 2018 παρουσίασε τις πρώτες της τηλεοράσεις ανάλυσης εικόνας 8Κ. Αυτές θα είναι, κατά τα φαινόμενα, και οι πρώτες που θα είναι διαθέσιμες στο καταναλωτικό κοινό (μέσα στον Οκτώβριο), καθώς η οθόνη 8Κ μεγάλης διαγωνίου που είχε παρουσιάσει η Sharp την άνοιξη δεν είναι τηλεόραση, ενώ η πρόταση OLED 8K του... έταιρου Κορεάτη ανταγωνιστή, της LG, θα ξεκινήσει να πωλείται αργότερα. Έτσι η Samsung σημειώνει, έστω και τυπικά, μία νίκη σε επίπεδο PR - η οποία όμως, επί του πρακτέου, αυτή τη στιγμή μόνο την απουσία νοήματος στην όλη κίνηση υπογραμμίζει.

Η νέα αυτή σειρά τηλεοράσεων 8Κ φέρει την ονομασία Q900R και αποτελείται από τέσσερα μοντέλα διαγωνίων 65, 75, 82 και 85 ιντσών - ναι, ούτε εμείς καταλαβαίνουμε αυτό το... 82 και 85, είμαστε όμως βέβαιοι πως η διαφορά τους θα είναι οι ακριβότερες 3 ίντσες φέτος. Όλες είναι τεχνολογίας QLED (η οποία είναι φυσικά απλώς βελτιωμένων επιδόσεων LED/LCD) και όλες έχουν προφανώς ανάλυση οθόνης 7680x4320 pixels, τέσσερις φορές πιο πολλά από τις σημερινές τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας. Όμως η Samsung έχει φροντίσει να τις ωθήσει σε υψηλότερο επίπεδο ποιότητας όχι μόνο βάσει μεγαλύτερης ανάλυσης: όλα τα μοντέλα βασίζονται σε οπίσθιο υποφωτισμό με τοπικό έλεγχο (με τόσες ή περισσότερες μάλιστα ζώνες ελέγχου από τις καλύτερες τηλεοράσεις 4Κ της εταιρείας για φέτος) και όλα μπορούν να αποδώσουν σε περιεχόμενο τεχνολογίας HDR έως και 4000 nits (!) "λαμπρότητας", με διαφορά τα περισσότερα από κάθε άλλη τηλεόραση του 2018.

Φυσικά - όπως συνέβη και στα πρώτα βήματα της εικόνας HD ή της εικόνας 4Κ - αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν παρά... λιγοστά video στο YouTube ανάλυσης 8Κ για να παρακολουθήσει κανείς. Υλικό αληθινής ανάλυσης 8Κ οποιουδήποτε είδους δεν θα υπάρξει για πάρα πολύ καιρό, δε, όπως δείχνουν τα πράγματα. Αναγνωρίζοντας το γεγονός η Samsung έχει αναπτύξει για τις Q900R νέο σύστημα πολλαπλασιασμού γραμμών, το οποίο "αναβαθμίζει" οποιουδήποτε είδους περιεχόμενο σε ανάλυση 8Κ αξιοποιώντας ρουτίνες τεχνητής νοημοσύνης και βάση δεδομένων με πολυάριθμα διαφορετικά "δείγματα-οδηγούς" για διαφορετικούς τύπους υλικού. Φυσικά το οπτικό αποτέλεσμα δεν θα δείξει ποτέ εφάμιλλο του περιεχομένου "σωστής" ανάλυσης 8Κ - και κάποιο υλικό, όπως π.χ. τα ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια, απλώς... "δεν σώζεται με τίποτε" όταν δεν είναι καν αληθινής ανάλυσης 2Κ - όμως η Samsung έχει τουλάχιστον καταβάλλει προσπάθεια ώστε να δείχνει όσο καλύτερο γίνεται σε αυτές τις τεράστιας ανάλυσης και μεγάλης διαγωνίου τηλεοράσεις.

Το ένα ζήτημα με τις τηλεοράσεις 8Κ αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη υλικού, το άλλο προφανώς η έλλειψη συσκευών-πηγών οποιουδήποτε είδους, όπως τα media player ή ακόμη και τα PC: το απαραίτητο πρότυπο σύνδεσης για εικόνα 8Κ, το HDMI 2.1, έχει μεν παγιώσει εν πολλοίς τις προδιαγραφές του αλλά δεν έχει πιστοποιηθεί πλήρως. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος ακόμη για να προσφέρει κανείς σε μία τηλεόραση 8Κ υλικό αληθινής ανάλυσης 8Κ, ακόμη και αν το έχει, π.χ. φωτογραφίες ή video που έχουν συλληφθεί με (φυσικά εξελιγμένο) εξοπλισμό του ίδιου του καταναλωτή. Εδώ η Samsung ίσως... έκανε την έκπληξη, ομολογουμένως, καθώς πηγές αναφέρουν πως οι Q900R φέρουν μία θύρα HDMI "προδιαγραφών" 2.1, την οποία κατά πάσα πιθανότητα ο κορεατικός κολοσσός μπορεί με αναβάθμιση λογισμικού αργότερα να καταστήσει πλήρως συμβατή με το σχετικό πρότυπο. Αναμένουμε επαλήθευση για το συγκεκριμένο, καθώς είναι ολοφάνερα σημαντικό για την πλήρη αξιοποίηση μιας Q900R από τους επίδοξους κατόχους της μελλοντικά.

Όπως προαναφέρθηκε οι Samsung Q900R θα ξεκινήσουν να πωλούνται τον Οκτώβριο σε τιμές που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί (αλλά δεν μπορεί να περιμένει κανείς να μην κινούνται σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα από το ακριβότερο μοντέλο τηλεόρασης QLED της εταιρείας σήμερα). Το τελευταίο αυτό στοιχείο κατά βάση... "συμπληρώνει το παζλ" της προβληματικής εικόνας που χαρακτηρίζει τόσο τις Q900R, όσο και οποιαδήποτε άλλη τηλεόραση 8Κ φέτος: πανάκριβες, δίχως περιεχόμενο που τις αξιοποιεί και με εξαιρετικά... ομιχλώδες το τοπίο που αφορά στο πότε θα εμφανιστούν πηγές περιεχομένου κατάλληλες, οι τηλεοράσεις 8Κ είναι αυτή τη στιγμή απλώς πυροτέχνημα εντυπώσεων και τίποτε περισσότερο. Για να μεταβεί η αγορά στο επόμενο στάδιο εξέλιξής της μετά την υπερυψηλή ευκρίνεια, φυσικά, κάποιος... πρέπει να κάνει την αρχή και, στην συγκεκριμένη περίσταση, αυτός ο κάποιος είναι η Samsung. Απομένει ν' αποδειχθεί, ωστόσο, ποιά σημασία ή νόημα είχε να γίνει η κίνηση αυτή μέσα στο 2018. Όπως πάντοτε, θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ