Samsung: νέες τηλεοράσεις 4Κ/8Κ προ των πυλών

Οι Κορεάτες επιτίθενται μετωπικά στις OLED με εξελιγμένη τεχνολογία υποφωτισμού οθόνης... και όχι μόνο

Καθώς η πανδημία του COVID-19 δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης ακόμη, το 2021 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που εκατομμύρια άνθρωποι θα περάσουν εντός σπιτιού πολύ περισσότερες ώρες καθημερινά απ' ότι συνήθως. Η Samsung, ωστόσο, δείχνει... άρτια προετοιμασμένη για αυτό το ενδεχόμενο, καθώς οι νέες της τηλεοράσεις δεν φέρνουν μόνο στο προσκήνιο εξελιγμένες τεχνολογίες εικόνας και ήχου, αλλά και μία σειρά από πρόσθετες λειτουργίες και δυνατότητες που στις αρνητικές αυτές συνθήκες εγκλεισμού μπορούν να βοηθήσουν στην τηλεργασία, την επικοινωνία και την οικιακή ψυχαγωγία.

Σε ψηφιακή παρουσίαση που διοργάνωσε η Samsung για τα μέλη του ελληνικού ειδικού και γενικού Τύπου είχαμε την ευκαιρία να αποκομίσουμε μία γενική εικόνα τόσο για τις νέες αυτές τηλεοράσεις, όσο και για ορισμένες τάσεις που η συγκεκριμένη κατασκευάστρια - ως πρωταγωνίστρια στην κατηγορία αυτή - διέκρινε τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες από αυτές είναι γενικότερα καταγεγραμμένες, όπως η τάση για ολοένα και μεγαλύτερες τηλεοράσεις (η Samsung αναμένει πως η ελληνική αγορά το 2021 θα ξεκινήσει να δίνει προτεραιότητα στις 65 ίντσες αλλά και ότι οι 75 θα σημειώσουν αύξηση πωλήσεων άνω του 50%). Μία άλλη ήταν η καθιέρωση της ανάλυσης 4Κ, καθώς οι μισές τηλεοράσεις που αγοράστηκαν στην Ελλάδα το 2020 ήταν κατηγορίας UHD. Από την θέση της ηγέτιδας, άλλωστε, στην κατηγορία των τηλεοράσεων 8Κ η Samsung - κατέχοντας μερίδιο αγοράς της τάξης του 88%, κάτι λογικό καθώς ξεκίνησε πρώτη με διαφορά να τις προσφέρει - προβλέπει πως το 2021 οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν κατά 200%.

Εστιάζοντας, ωστόσο, στις νέες τηλεοράσεις QLED που θα προωθήσει και στην ελληνική αγορά ο κορεατικός κολοσσός το επόμενο διάστημα: επιβεβαιώθηκαν όσα είχαν αρχικά ανακοινωθεί στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2021 τον Ιανουάριο, με ορισμένες περαιτέρω διευκρινίσεις. Όσον αφορά στις προαναφερθείσες νέες πρόσθετες λειτουργίες για τις παρούσες... COVID περιστάσεις, η Samsung είχε διάφορες ενδιαφέρουσες ιδέες. Συνδέοντας, για παράδειγμα, συγκεκριμένα μοντέλα webcams της Logitech σε μία από τις νέες τηλεοράσεις της QLED μπορεί να διενεργήσει κανείς βιντεοκλήσεις full-screen αλλά και ομαδικές με έως 5 ακόμη συμμετέχοντες μέσω Google Duo. Μέσω του περιφερειακού DeX της Samsung μπορεί επίσης να προβάλλει πλήρες desktop εργασίας στην οθόνη των τηλεοράσεων αυτών, ενώ μέσω του Samsung Knox να έχει παράλληλα πρόσβαση στα αρχεία του Η/Υ του στον γραφείο. Όλα αυτά τα μοντέλα QLED, δε, ενσωματώνουν θύρες HDMI έκδοσης 2.1 για συνεργασία με τα PlayStation5/Xbox Series S|X και τις σχετικές προηγμένες δυνατότητες gaming, οι οποίες ελέγχονται και μέσα από την λειτουργία GameBar της Samsung.

Οι καταναλωτές, πάντως, που ενδιαφέρονται πρωτίστως για την ποιότητα εικόνας στις τηλεοράσεις και μετά για όλα τα υπόλοιπα, θα εστιάσουν στις οθόνες και τους επεξεργαστές εικόνας των φετινών QLED της Samsung. Τα καλύτερα μοντέλα της σε έξι διαφορετικές σειρές αξιοποιούν προηγμένη τεχνολογία τοπικού υποφωτισμού που η εταιρεία υλοποιεί για πρώτη φορά: αυτή των Mini-LED. Αυτή λειτουργεί εν πολλοίς όπως η ήδη γνωστή του τοπικού υποφωτισμού οθόνης σε "ζώνες" αυτόνομα ελεγχόμενες, με την διαφορά ότι στις νέες αυτές τηλεοράσεις Neo QLED οι "ζώνες" δεν είναι περίπου 500 όπως μέχρι πέρσι, αλλά σχεδόν 2000 καθώς σχηματίζονται από πολύ μικρότερα και πολύ περισσότερα Mini-LED στις ίδιες καθιερωμένες διαγωνίους οθόνης.

Τόσες πολλές "ζώνες" τοπικού υποφωτισμού επιτρέπουν ακριβέστερο, περισσότερο αποτελεσματικό έλεγχο - και, σε συνδυασμό με το ισχυρότερο υποσύστημα επεξεργασίας εικόνας της Samsung μέχρι σήμερα, οι Neo QLED υπόσχονται βαθύτερο μαύρο, ζωηρότερα χρώματα και υψηλότερη φωτεινότητα από οποιαδήποτε τηλεόραση αυτής της τεχνολογίας. Είναι το κοντινότερο που μπορεί να φτάσει μία LED/LCD στον έλεγχο επιπέδου pixel των OLED, με την διαφορά πως η εικόνα μίας Neo QLED είναι δύο, τρεις ή τέσσερις φορές φωτεινότερη - κάτι που βοηθά στην εντυπωσιακή απόδοση υλικού HDR. Αυτές οι Neo QLED, μάλιστα, διατηρούν όλα τα πλεονεκτήματα των προκατόχων τους, όπως τις ευρείες γωνίες θέασης, τις περιορισμένες αντανακλάσεις και το γρήγορο λειτουργικό σύστημα με όλα τα δημοφιλή apps.

H Samsung έχει υλοποιήσει την τεχνολογία Neo QLED σε τρεις σειρές τηλεοράσεων 8K και τρεις 4K - τις QN900A/QN800A/QN700A και QN95A/QN90A/QN85A αντίστοιχα - σε μεγάλη γκάμα διαγωνίων. Οι σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές σειρές τηλεοράσεων σχετίζονται με τον αριθμό των "ζωνών" υποφωτισμού, με τον σχεδιασμό, τον ήχο και την συνδεσιμότητα - ακόμη και τα πλέον προσιτά μοντέλα, ωστόσο, θεωρητικά θα αποδίδουν καλύτερη εικόνα από τα αντίστοιχά τους περσινά. Τα ακριβότερα, φυσικά, θα αναμετρηθούν με τα κορυφαία φετινά των LG, Sony και Panasonic. Αξίζει να σημειωθεί πως η LG θα αντιπροτείνει την δική της εκδοχή υλοποίησης Mini-LED σε τηλεοράσεις 4Κ/8Κ, θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ποιός από τους δύο Κορεάτες κατασκευαστές θα προσφέρει εν τέλει την καλύτερη.

Οι προπαραγγελίες για τις τηλεοράσεις Neo QLED της Samsung έχουν ήδη ξεκινήσει, με έξτρα "κίνητρο" την προσφορά ποιοτικών soundbar τόσο για τα μοντέλα 4Κ όσο και για τα 8Κ. Η είσοδος αυτών των νέων τηλεοράσεων της Samsung στην αγορά, πάντως, είναι σημαντική σε κάθε περίπτωση καθώς αυτές χαρακτηρίζονται... χωρίς περιστροφές ως οι πρώτες αληθινά "αντι-OLED" της εταιρείας όσον αφορά στην διαχείριση του μαύρου και της συνολικής αντίθεσης εικόνας. Υλοποίηση Mini-LED είχε προσφέρει σε μικρή κλίμακα και η TCL παλαιότερα, ναι, αλλά είναι εν τέλει ένας κατασκευαστής του βεληνεκούς της Samsung αυτός που μπορεί να συνδυάσει αυτήν την τεχνολογία υποφωτισμού με αντίστοιχου επιπέδου επεξεργασία εικόνας για να μεγιστοποιήσει την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Θα πρέπει να περιμένουμε και για τις πρώτες τεχνικές αξιολογήσεις των Neo QLED, βεβαίως, πριν σχηματίσουμε άποψη γι' αυτές, μα για την ώρα φαντάζουν πολλά υποσχόμενες. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ