Samsung: κυκλοφορία του πρώτου Ultra HD Blu-ray player στην Ελλάδα

Το UBD-K8500 διαθέσιμο και στη χώρα μας, αλλά... πού είναι οι ταινίες 4Κ;

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών σε σχέση με το εξωτερικό (αλλά από μερικές απόψεις... και πάλι πρόωρα) κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες και στην ελληνική αγορά το πρώτο player που χρησιμοποιεί δίσκους Ultra HD Blu-ray για την απεικόνιση ταινιών σε υπερυψηλή ευκρίνεια. Πρόκειται για το Samsung UBD-K8500, το νεότερο δισκοπαικτικό της κορεάτικης εταιρείας που αναλαμβάνει την αναπαραγωγή ταινιών σε ανάλυση εικόνας 4Κ, με υποστήριξη στην τεχνολογία χρωματικού εύρους υψηλών δυναμικών (High Dynamic Range) για απόδοση των χρωμάτων με τρόπο άκρως εντυπωσιακό στις παραγωγές που ενσωματώνουν την σχετική ψηφιακή πληροφορία. Το UBD-K8500, άλλωστε, μπορεί να αντλήσει περιεχόμενο υπερψηλής ευκρίνειας και από Δικτυακές υπηρεσίες που το προσφέρουν (στην Ελλάδα υποστηρίζονται για την ώρα μόνο οι Netflix και YouTube), αλλά και να αναπαράγει αρχεία εικόνας 4Κ του χρήστη, στα συνηθέστερα φορμά, από αποθηκευτικό μέσο USB.

Αν και... μια "πρωτιά" εμπορική έχει πάντοτε θετική χροιά για το προϊόν και τον κατασκευαστή του, στην περίπτωση του UBD-K8500 υπάρχει ένας αριθμός από προβλήματα που δεν καθιστούν την αγορά του συγκεκριμένου player καλή ιδέα για την ώρα. Αυτά ποικίλλουν από τα μικρά - όπως τον σχεδιασμό του, που ακολουθεί το κυρτό design συγκεκριμένων τηλεοράσεων της Samsung αλλά δεν ταιριάζει με καμία άλλη από τις συσκευές home cinema κοντά στις οποίες πιθανώς θα τοποθετηθεί - ή την βασικού επιπέδου ποιότητα κατασκευής, έως τα μεγάλα, όπως την έλλειψη υποστήριξης στο πρότυπο Dolby Vision - που κρίνεται ως σημαντικότατο για το μέλλον της εικόνας 4Κ από τους περισσότερους άλλους κατασκευαστές καταναλωτικών ηλεκτρονικών - ή την έλλειψη υποστήριξης σε δίσκους Super Audio CD και DVD Audio, που είναι επιθυμητή από τους λάτρεις της μουσικής υψηλής πιστότητας.

Τα δύο σημαντικότερα προβλήματα, ωστόσο, του Samsung UBD-K8500 είναι άλλα. Το ένα δεν είναι άλλο από την τιμή του, η οποία στα €499 θα αντιμετωπίσει πολύ σύντομα σκληρό ανταγωνισμό όχι μόνο από το επερχόμενο Xbox One S - που θα προσφέρει αναπαραγωγή δίσκων Ultra HD Blu-ray, και φυσικά πολλά περισσότερα πράγματα, αντί €299 - αλλά και από το αντίστοιχο μοντέλο της Philips, το BDP-7501, το οποίο θα προσφέρει ό,τι και το UBD-K8500 αλλά με περισσότερο μοντέρνο σχεδιασμό, σε συμπαγές μέγεθος, αντί €399. Το άλλο πρόβλημα - για το οποίο βεβαίως δεν ευθύνεται η Samsung αλλά δεν μπορεί και να μην αναφερθεί - είναι αυτό της παντελούς απουσίας ταινιών εικόνας 4Κ σε μορφή δίσκων Ultra HD Blu-ray από την ελληνική αγορά. Ο επίδοξος κάτοχος του player της Samsung θα πρέπει να αποδεχθεί πως αν θέλει να απολαύσει ταινίες στην κορυφαία αυτή μορφή από πλευράς ποιότητας, θα πρέπει να προμηθευτεί τα σχετικά δισκάκια από το βρετανικό Amazon. Όχι... τραγικό, προφανώς, αλλά κάτι που θα πρέπει να ληφθεί στα υπ' όψιν.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, από την άλλη πλευρά, είναι σημαντική η παρουσία του Samsung UBD-K8500 στην ελληνική αγορά: οι ελληνικές εταιρείες διανομής ταινιών μπορούν πλέον, έστω και με την ύπαρξη αυτού του ενός player ως... "πρόφαση", να επιδιώξουν την κυκλοφορία και των πρώτων UHD Blu-ray με υποστήριξη στην γλώσσα μας, στα καταστήματα της εγχώριας αγοράς. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Feelgood Entertainment, του μεγαλύτερου τέτοιου διανομέα, σε πρόσφατη συνέντευξή μας είχε τοποθετήσει χρονικά την διάθεση των πρώτων παραγωγών σε μορφή UHD BD στην Ελλάδα πιθανώς στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, οπότε έως τα μέσα ή τέλη Σεπτεμβρίου ενδέχεται να έχουμε εξελίξεις στο θέμα αυτό. Έως τότε θα έχει κυκλοφορήσει και το Xbox One S, ενώ εικάζεται πως θα έχει διατεθεί και τo Philips BDP-7501, αλλά και το Panasonic DMP-UB900, το πιθανώς καλύτερο (και ακριβότερο) UHD BD player που αναμένουμε για το 2016. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ