Samsung Dual LED: νέα τεχνολογία προβολής στην CES 2020;

Οι Κορεάτες ενδέχεται να επιφυλάσσουν ανακοίνωση-έκπληξη τον Ιανουάριο, αναλύουμε σχετικά

Κάτω από κανονικές συνθήκες στο Αθηνόραμα Digital δεν χρησιμοποιούμε τίτλους άρθρων που... τελειώνουν σε ερωτηματικά και μπορεί ή μπορεί να μην έχει νόημα η δημοσίευσή τους, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση θα κάνουμε μία εξαίρεση γιατί η εξέλιξη αυτή μπορεί να "ανατρέψει ισορροπίες" στην αγορά των τηλεοράσεων για το 2020 και τα επόμενα χρόνια: η Samsung κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες στην Ευρώπη αιτήσεις κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων για μία σειρά από όρους που δεν είχαν αναφερθεί μέχρι σήμερα. Και ενώ οι όροι "ZeroBezel" και "Infinity Screen" είναι... προφανές σε τί ακριβώς αναφέρονται (δηλαδή σε οθόνες με πάρα πολύ μικρό ή πρακτικά ανύπαρκτο πλαίσιο), ο όρος "Dual LED" έχει προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις στο Web καθώς θα μπορούσε να σημαίνει διαφορετικά πράγματα.

H Samsung βρίσκεται σε σημείο προβληματικό αυτήν την στιγμή όσον αφορά στην εξέλιξη των τηλεοράσεών της. Ο όρος "QLED" που προωθεί εδώ και 3 χρόνια σημείωσε επιτυχία σε ορισμένα τμήματα της αγοράς, μα από πλευράς marketing έχει πια φθαρεί, παραμένει δε ψεύτικος και παραπλανητικός γιατί οι σχετικές τηλεοράσεις δεν είναι τεχνολογίας Quantum Dot - όπως ο όρος υποννοεί - μα LED/LCD που απλώς αξιοποιούν μία "στρώση" Quantum Dot για να βελτιώσουν την χρωματική γκάμα που αποδίδουν. Οι αληθινές τηλεοράσεις Quantum Dot βρίσκονται ακόμη το λιγότερο 3-4 χρόνια μακριά από την μαζική παραγωγή για όλους ανεξαιρέτως τους κατασκευαστές. Η Samsung εννοείται πως την τεχνολογία OLED της LG δεν συζητά καν να την αξιοποιήσει, την MicroLED δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει στην καταναλωτική αγορά λόγω απίθανου κόστους, έχει δε "βάλει στοίχημα" δύσκολο ήδη με την επένδυση στην τεχνολογία QD-OLED για το 2022. Πώς θα πορευτούν, λοιπόν, οι Κορεάτες στο ανώτατο, ακριβότερο μα και περισσότερο προσοδοφόρο τμήμα της αγοράς τηλεοράσεων έως τότε;

Ο όρος "Dual LED" - που όλα δείχνουν πως θα χρησιμοποιήσει σύντομα η Samsung - ίσως είναι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Αυτός δεν συμπίπτει με τον όρο "Dual LCD" που χρησιμοποίησε η Panasonic επιδεικνύοντας την τηλεόραση "MegaCon" στην πρόσφατη έκθεση IFA 2019, μία υλοποίηση που συνδυάζει μονοχρωματική οθόνη ανάλυσης 1080p με έγχρωμη ανάλυσης 4Κ για να προσφέρει εξελιγμένο τοπικό υποφωτισμό (αντίστοιχη είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο και η HiSense). Δεν συμπίπτει, δε, ούτε με τον όρο "MiniLED" που χρησιμοποιεί η TCL για τις νέες της τηλεοράσεις LED/LCD που αξιοποιούν υψηλό αριθμό τέτοιων φωτοδιόδων για καλύτερο τοπικό υποφωτισμό από αυτόν κορυφαίων άλλων μοντέλων.

Αυτό που πολλοί πιστεύουν πως υποδηλώνει ο όρος "Dual LED" είναι κάτι... όχι επαναστατικό ίσως, μα σίγουρα εξελικτικό και σαφώς ενδιαφέρον. Οι Κορεάτες θα μπορούσαν να συνδυάσουν, όπως οι Panasonic ή HiSense, μία δευτερεύουσα οθόνη LED/LCD "πίσω από" την κύρια, με την δική τους τεχνολογία "επίστρωσης" της δεύτερης με Quantum Dots, ώστε να προσφέρουν ταυτόχρονα αυτά που οι δύο εταιρείες υπογραμμίζουν και αυτά που η ίδια η Samsung υπογραμμίζει. Με άλλα λόγια: πολύ υψηλό λόγο αντίθεσης, φωτεινότητα σε nits που ξεπερνά τα 1000 αλλά μπορεί να αποδίδεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (αυτήν την στιγμή οι top τηλεοράσεις της Samsung ξεπερνούν τα 1500 ή 1600 nits αλλά "τα κρατούν" για πολύ λίγο ενεργά) και σχεδόν πλήρη κάλυψη (99%) του χρωματικού φάσματος DCI-P3, με ευρύτερες γωνίες θέασης, περιορισμένες αντανακλάσεις και ακόμη ευρύτερη χρωματική γκάμα συνολικά.

Όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς δεν θα ήταν... φθηνά ακριβώς τα μοντέλα αυτά τηλεοράσεων μα, αν όντως προσέφεραν όλα τα παραπάνω, θ' ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις του ανώτατου επιπέδου της αγοράς (που δεν έχει πρόβλημα να καταβάλλει πολύ μεγάλα ποσά για ένα προϊόν που θεωρείται κορυφαίο). Σε αυτό πάντως το σενάριο η Samsung έχει δύο θέματα να λύσει, τα οποία έγιναν αντιληπτά στην επίδειξη της τηλεόρασης "MegaCon" από την Panasonic τον Σεπτέμβριο: (α) το αναγκαστικά αυξημένο πάχος των μοντέλων αυτών, που το καταναλωτικό κοινό - μαθημένο πια στις λεπτές τηλεοράσεις - ενδέχεται να μην υποδεχθεί με... ενθουσιασμό ακριβώς, (β) την ανεπιθύμητη εντύπωση της μη σωστής "ευθυγράμμισης" ανάμεσα στην πρωτεύουσα και δευτερεύουσα οθόνη (parallax effect) όταν παρακολουθεί κανείς υπό γωνία.

Έχει βρει η Samsung τον τρόπο να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα και να παρουσιάσει νέας τεχνολογίας τηλεοράσεις στην CES 2020 τον Ιανουάριο; Σε λιγότερο από δυόμισι μήνες θα το ξέρουμε. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ