Rotel RA-1570

Ολοκληρωμένος, μουσικός, αρχοντικός!

Είδος: Ενισχυτές
Τιμή: €1499,00

Εταιρία: Rotel
Διανομή: Audio Veterans

Για χρόνια η αγορά του οικιακού σινεμά είχε στην ουσία... παραγκωνίσει τους στερεοφωνικούς ενισχυτές από τα αστικά σαλόνια. Αυτό συνέβη πιθανώς λόγω της εσφαλμένης εντύπωσης πως "ε, μουσική μπορεί ν' ακούσει κανείς και με ένα σύστημα home cinema", αφενός. Αφετέρου, λόγω του απλού γεγονότος πως οι άνθρωποι που - στην αποκλειστική ακρόαση μουσικής - μπορούν να εκτιμήσουν και απαιτούν τον δικάναλο ήχο ατόφιο και όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένο, επενδύουν σε αυτόν χρήματα που... δεν ανήκουν στη σφαίρα του καταναλωτικού. Με την εξάπλωση, ωστόσο, του αμιγώς μουσικού ήχου με τη μορφή του ολοένα και περισσότερου υλικού υψηλής ανάλυσης (hi-res audio), οι στερεοφωνικοί ενισχυτές θ' αρχίσουν να προσελκύουν νέο κοινό, εξοικειωμένο με την ψηφιακή μουσική, επανακτώντας ίσως ένα μέρος της γοητείας τους. Και οι νέας γενιάς ολοκληρωμένοι δικάναλοι, όπως ο RA-1570 της Rotel, μάς κάνουν να αισθανόμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το ενδεχόμενο αυτό.

Ο RA-1570 είναι αμάλγαμα του παλιού και του καινούργιου - κάτι που ίσως θα περίμενε κανείς όταν ένας βετεράνος κατασκευαστής όπως η Rotel αποφασίζει να εκμοντερνίσει τις προτάσεις του. Ο σχεδιασμός της συσκευής είναι μινιμαλιστικός και... πληθωρικός ταυτόχρονα, καθώς ναι μεν οι γραμμές του είναι λιτές και αυστηρές (σε μαύρο χρώμα κατά τι περισσότερο επιβλητικές πάντως απ' ότι στο τυπικό ασημί), αλλά η πρόσοψή του δεν παύει να φέρει περισσότερα κουμπιά και ρυθμιστικά απ' όσα θα ήταν πιθανώς απαραίτητα. Η κατασκευή του είναι στιβαρή, συμπαγής και απρόσμενα αυξημένου βάρους σε σχέση π.χ. με πολλούς πολυκάναλους ενισχυτές που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια. Η οθόνη ενδείξεών του, δε, είναι ηλεκτρονική και όχι πραγματικά ψηφιακή: LCD ψηφίων και χαμηλής ανάλυσης, όχι LCD πολλών pixel και υψηλής. Μοιάζει να... "κλείνει το μάτι", τρόπον τινά, στον ακροατή: "Έχω σχεδιαστεί μεν για τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, αλλά δεν έχω ξεχάσει τις old-school καταβολές μου". Εκτιμητέα, αν μη τί άλλο, ειλικρίνεια!


Η ίδια... old-school ειλικρίνεια, πάντως, δεν είναι το ίδιο ευπρόσδεκτη σε δύο άλλα στοιχεία του RA-1570 που γίνονται γρήγορα αντιληπτά (αφού για τη δοκιμή ο ενισχυτής θα πρέπει προφανώς να ρυθμιστεί). Ένα: το τηλεχειριστήριο που συνοδεύει το προϊόν της Rotel είναι άκομψο, ευτελώς κατασκευασμένο και δύσχρηστο για τα δεδομένα του 2015. Δύο: το συνοδευτικό εγχειρίδιο είναι ελλιπές σε πληροφορίες και κατά τι ασαφές, σαν κάποιος στη Rotel είτε να αποφάσισε να κάνει οικονομία στο χαρτί των manual, είτε να... δωρίσει τη χαρά της ανακάλυψης στους πελάτες της. Α, ναι, αυτές οι υπέροχες εποχές της δεκαετίας του '90, όταν ακόμη και πανάκριβα καταναλωτικά ηλεκτρονικά συνοδεύονταν από λακωνικές οδηγίες και φθηνά κινέζικα τηλεκοντρόλ: έπρεπε να τα βρεις όλα μόνος σου, πατώντας όμως κάθε κουμπί 2-3 φορές για να λειτουργήσει. Δεν μας είχαν λείψει, τελικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ