PS4, το πρώτο με DTS-HD Master Audio 7.1

Αποκωδικοποίηση κορυφαίου ήχου home cinema, έτοιμο για το μέλλον

Η Sony έχει από την πρώτη μέρα αποκάλυψης του νέου της οικιακού PlayStation επιλέξει να εστιάσει στα video games και όχι στις "δευτερεύουσες" λειτουργίες που όλοι θεωρούμε δεδομένες πλέον στα συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης του σαλονιού. Το γεγονός αυτό έγινε... σχεδόν επώδυνα προφανές όταν επιβεβαιώθηκε πως το PS4 όχι μόνο δεν θα ήταν σε θέση να αναπαράγει ταινίες σε DVD ή Blu-ray "από το κουτί" (χρειάστηκε η πρώτη αναβάθμιση λογισμικού γι' αυτό), αλλά και ότι δεν αναπαράγει ακόμη μουσικά CD ή αρχεία MP3, ταινίες σε μορφή αρχείου ή οποιοδήποτε multimedia αρχείο προερχόμενο από άλλες πηγές σε τοπικό δίκτυο. Αυτό είναι κάτι που είμαστε βέβαιοι πως η Sony θα διορθώσει σχετικά σύντομα - δεν αναιρεί ωστόσο το γεγονός ότι το PS4 είναι ένα σύστημα τεχνολογικά προηγμένο, ικανό να προσφέρει πράγματα που το PS3 δεν μπορούσε. Όπως τον υψηλότερης δυνατής ποιότητας ήχο για home cinema, για παράδειγμα!

Η DTS (μία εταιρεία που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το κοινό που παρακολουθεί τις εξελίξεις του οικιακού κινηματογράφου) ανακοίνωσε την ημέρα κυκλοφορίας του PS4 πως είναι το πρώτο καταναλωτικό προϊόν ικανό να αποδώσει ήχο DTS-HD Master Audio 7.1 μέσω του νέου αλγόριθμου αποκωδικοποίησης που η εταιρεία έκανε διαθέσιμο το φθινόπωρο στους κατασκευαστές. Ο αλγόριθμος αυτός λειτουργεί είτε μέσω software είτε μέσω hardware - το PS4 μπορεί να το κάνει και με τους δύο τρόπους - και μπορεί να προσφέρει ήχο 8 καναλιών σε ποιότητα έως και 512 Kbps μέσω Internet (!), πλησιάζοντας έτσι πάρα πολύ την μη απωλεστική ποιότητα που προσφέρουν με τον αντίστοιχο αλγόριθμο οι... ταινίες σε Blu-ray (!). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως και το PS4 δεν χρειάζεται εξωτερικό αποκωδικοποιητή (π.χ. κάποιον ενισχυτή) για να "στείλει" ήχο DTS-HD Master Audio ως player το ίδιο, αλλά και πως Δικτυακές υπηρεσίες διανομής ταινιών α λα Netflix ή Hulu μπορούν πλέον να προσφέρουν ήχο ποιότητας παρόμοιου επιπέδου με τον κορυφαίο των δίσκων Blu-ray.

Η κίνηση της Sony να ενσωματώσει τον αλγόριθμο της DTS στο PS4 είναι κυρίως... μελλοντικής εξασφάλισης, μεν, καθώς μέχρι στιγμής η μόνη Δικτυακή υπηρεσία που προσφέρει ταινίες με ήχο DTS-HD μέχρι στιγμής είναι η εξειδικευμένη Cinema Now. Όμως με τις Netflix, Hulu, LoveFilm κλπ. να εξελίσσουν τις προδιαγραφές τους χρόνο με το χρόνο, ίσως δεν είναι μακριά το χρονικό σημείο στο οποίο ο ήχος αυτού του επιπέδου θα προσφέρεται ως επιλογή σε πολύ ευρύτερο κοινό. Όταν αυτό συμβεί, το PS4 θα είναι ήδη έτοιμο. Θεωρητικά το Xbox One - του οποίου οι τεχνικές προδιαγραφές είναι παρόμοιες - θα μπορούσε να προσφέρει το ίδιο με σχετική αναβάθμιση λογισμικού. Για την ώρα, ωστόσο, το σύστημα της Sony μπορεί να υπερηφανεύεται για την ξεχωριστή του θέση ανάμεσα στα προϊόντα καταναλωτικών ηλεκτρονικών, ως αυτό που υποστηρίζει εγγενώς τον υψηλότερης ποιότητας ήχο για home cinema. Και το μέλλον... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ