Προβολείς Epson και... Mundial σε οθόνη "γήπεδο"!

Χορταστική εικόνα για απολαυστικά ποδοσφαιρικά - και κινηματογραφικά - βράδυα στο σπίτι

H μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση ομαδικού αθλήματος στον κόσμο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - ή για τους... φίλους Mundial - βρίσκεται "προ των πυλών" και είναι πάντοτε ο καλύτερος λόγος για να αποκτήσει κανείς καινούργια συσκευή απεικόνισης για να το απολαύσει. Και ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές τείνουν να επιλέγουν την αγορά νέας τηλεόρασης, όσοι από μας έχουν δει έστω και μία φορά ματς σε προβολέα... το γνωρίζουν καλύτερα: την αληθινά χορταστική εικόνα που "μεταφέρει τον θεατή μέσα στο γήπεδο" μόνο με πάρα πολλές ίντσες μπορεί να την "εισπράξει" κανείς και οι σύγχρονοι ποροβολείς μπορούν να την προσφέρουν καλύτερα και φθηνότερα από ποτέ!

Τα... κακά νέα είναι πλέον πολύ λίγα και είναι αυτά που πάντοτε ίσχυαν για τους προβολείς. Στο κόστος απόκτησής τους πρέπει να υπολογίσει κανείς και μία οθόνη προβολής (ευτυχώς έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι τιμές τους για την τυπική διαγώνιο των 100-120 ιντσών τα τελευταία χρόνια), καθώς λίγα σπίτια πια έχουν λευκό τοίχο δίχως ατέλειες μόνιμα διαθέσιμο. Για την προβολή τηλεοπτικού προγράμματος θα χρειαστεί σχετικός ψηφιακός αποκωδικοποιητής (ευτυχώς πια και αυτοί πάρα πολύ φθηνοί), ενώ για τον ήχο θα πρέπει να φροντίσει κανείς ξεχωριστά (συνήθως με ενισχυτή και ηχεία σε σετ "all-in-one"). Όλα αυτά ουσιαστικά δημιουργούν ένα "πακέτο" συνολικό που ξεκινά μεν με το "ας αγοράσω έναν προβολέα!" αλλά επί της ουσίας καταλήγει σε ένα, ακόμη και μικρό, home cinema.

Τα... καλά νέα, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερα εν έτει 2018. Το πρώτο και ολοφάνερο είναι πως, φυσικά, αγοράζοντας κανείς τον προβολέα και τα συνοδευτικά του έχει πια στην κατοχή του ένα σύστημα οικιακού κινηματογράφου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για θέαση αγώνων ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, αλλά και για ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και video games από πληθώρα διαφορετικών πηγών περιεχομένου. Το δεύτερο είναι πως οι κατασκευάστριες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι ένας σύγχρονος προβολέας θα πρέπει να μπορεί να ενταχθεί στο οικιακό περιβάλλον όσο το δυνατόν ευκολότερα, γι' αυτό και έχουν προτάσεις συσκευών που ενσωματώνουν όσο το δυνατόν πιο πολλά από τα απαραίτητα υποσυστήματα και λειτουργίες που επιτρέπουν κάτι τέτοιο σε κόσμο χωρίς τεχνικές γνώσεις.

Με ακριβώς έναν τέτοιο προβολέα κάνουμε δοκιμές και... πρόβες για την μεγάλη πρεμιέρα του Mundial 2018 αυτόν τον καιρό: με τον EH-TW650 της Epson, καινούργιο μοντέλο του έμπειρου κατασκευαστή που έχει σχεδιαστεί "σημείο προς σημείο" έτσι ώστε να προσελκύσει με αξιώσεις το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Τους καταναλωτές, συγκεκριμένα, που ποθούν την "μεγάλη εικόνα" και έχουν κάποιες απαιτήσεις για την ποιότητά της, αλλά δεν θέλουν να δαπανήσουν πολλά χρήματα, δεν θέλουν να... αποκτήσουν διδακτορικό στην ρύθμιση προβολέων και δεν θέλουν να αλλάξουν ολόκληρο το σαλόνι τους απλώς και μόνο για να απολαμβάνουν τακτικά την εικόνα αυτή.

Ο ΕΗ-TW650 είναι ένα προϊόν που επιδιώκει και κατορθώνει να κερδίσει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Είναι πολύ μικρός κι ελαφρύς για τα δεδομένα των προβολέων, ποιοτικής κατασκευής και όμορφου σχεδιασμού. Προσφέρει όλα τα ρυθμιστικά που χρειάζονται ώστε ο κάτοχός του να ορίσει εστίαση και γωνία προβολής με μεγάλη ευκολία - οπότε μπορεί να τοποθετηθεί σε ποικιλία θέσεων απέναντι στην επιφάνεια προβολής και όχι απαραίτητα στο ταβάνι, αλλά πάνω σε οποιοδήποτε έπιπλο ή τραπεζάκι. Εν ώρα λειτουργίας ακούγεται μεν, αλλά σε καμία περίπτωση τόσο ώστε να μην καλύπτεται από τον ήχο του ματς, της ταινίας ή του video game που προβάλλει. Μιλώντας, δε, για ήχο, ο EH-TW650 ενσωματώνει ακόμη και δικά του ηχεία (!), αν και βέβαια ακούγονται χαμηλά σε ένταση και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση ξεχωριστό ζεύγος ηχείων, πόσο μάλλον ένα σετ ηχείων 5.1.

O συγκεκριμένος προβολέας αποδεικνύει, επίσης, πως η Epson καταλαβαίνει πολύ καλά από πόσες πηγές μπορεί να προέρχεται πια το περιεχόμενο που οι καταναλωτές τέτοιων προϊόντων ενδιαφέρονται ν' αποκτήσουν. Έτσι ο EH-TW650 δεν διαθέτει μόνο δύο θύρες HDMI (εκ των οποίων η μία συμβατή με το πρότυπο MHL ώστε να συνδέονται εκεί απευθείας smartphones ή tablets) αλλά και κύκλωμα σύνδεσης Wi-Fi για "αποστολή" κινούμενης εικόνας στον προβολέα από οποιαδήποτε άλλη συσκευή βρίσκεται στο ίδιο ασύρματο δίκτυο. Έτσι η πρόταση της Epson μπορεί να λειτουργεί και (σχετικά) μακριά από τις πηγές που χρησιμοποιεί ο χρήστης της, χωρίς να "τρέχει" απαραίτητα... πολύμετρο καλώδιο HDMI μέσα στο σαλόνι αντιαισθητικά ή/και επικίνδυνα. Πάντοτε εκτιμητέο, αυτό!

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, ωστόσο, άλλο είναι το... "κλου" στην χρήση του EH-TW650: η απολαυστική του εικόνα. Ο προβολέας της Epson είναι υψηλής κι όχι υπερυψηλής ευκρίνειας, όμως για το Mundial και την πλειοψηφία των άλλων κατηγοριών περιεχομένου ο πιο πολύς κόσμος δεν χρειάζεται υψηλότερη ανάλυση αυτή τη στιγμή. Προσφέρει, δε, υπέροχη απεικόνιση, με αξιοζήλευτη λεπτομέρεια και κορεσμένα, πειστικά χρώματα όχι μόνο... γηπεδικά, αλλά και κινηματογραφικά. Οι ταινίες αποκτούν "άλλη αίσθηση" στις 120 ίντσες της επιφάνειας προβολής που είχαμε στην διάθεσή μας, όποιου είδους κι αν είναι.

Για να είμαστε ειλικρινείς, βέβαια, ήταν όντως τα ματς που παρακολουθήσαμε στον EH-TW650, όπως π.χ. ο τελικός του Champions League, αυτά που τελικά εντυπωσιάζουν φίλους και γνωστούς. Ο λόγος είναι απλός: την εικόνα των ταινιών την έχουμε δει όλοι μεγάλη και στα σινεμά κι είμαστε εξοικειωμένοι μ' αυτήν, όμως η εικόνα των αθλητικών αναμετρήσεων - που την έχουμε συνηθίσει στις οθόνες τηλεοράσεων - σε προβολικές διαγωνίους είναι "το κάτι άλλο". Ακόμη και σε σπορ όπως το τένις, που παρακολουθήσαμε αυτές τις ημέρες λόγω Roland Garros, η διαφορά είναι χαώδης. Είναι απλώς "σαν να είσαι εκεί" ή και... καλύτερα από μερικές απόψεις, όπως θα προσυπογράψουν όσοι έχουν βρεθεί σε τέτοια ματς!

Τα παραπάνω οδηγούν βέβαια στο μάλλον... προφανές συμπέρασμα: δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη χρονική στιγμή για ν' αποκτήσει κανείς ποιοτικό προβολέα, φιλικό στην χρήση αλλά ικανό ν' αποδώσει υπέροχη εικόνα, από την σημερινή, όπως και δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή να το κάνει από ένα Mundial (και τόσα άλλα μετά από αυτό). Προτάσεις όπως ο Epson EH-TW650 επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές και πρακτικά. Απλώς, στα... υπ' όψιν: η τακτική θέαση αγώνων, ταινιών, σειρών και games σε καλό προβολέα και "οθόνη-γήπεδο" έχει και μία επιπλοκή. Μετά από αυτήν "o γυρισμός" στις λίγες δεκάδες ίντσες των τηλεοράσεων δεν θα είναι εύκολος. Κάθε. Φορά. Μην πείτε πως δεν σάς προειδοποιήσαμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ