PlayStation5: η αξιολόγηση ως media player

Διεκδικεί η συσκευή της Sony με αξιώσεις μόνιμη θέση σε ένα σύγχρονο σύστημα home cinema;

To νέο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας της Sony ξεκινά επιτέλους την εμπορική του πορεία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μετά από περίοδο αναμονής 18 μηνών - και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, κάτι που κανένα άλλο προϊόν του είδους δεν έκανε στο παρελθόν. Ακόμη κι έτσι, πάντως, η άφιξη ενός νέου φορμά που υπόσχεται αμέτρητες ώρες ποιοτικής διασκέδασης είναι πάντοτε λόγος για γιορτή και το PS5 υπόσχεται ακριβώς αυτό και πολλά περισσότερα. Οι προσδοκίες βέβαια είναι πολύ μεγάλες με δεδομένο το γεγονός ότι ο προκάτοχος του συστήματος αυτού, το PS4, αναδείχθηκε στο επικρατέστερο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας των τελευταίων 7 ετών, με εγκατεστημένη βάση σχεδόν 110 εκ. παικτών παγκοσμίως. Είναι λοιπόν το PS5 όλα όσα ελπίζαμε;

Το Αθηνόραμα Digital αξιολογεί εδώ και 4 σχεδόν εβδομάδες το PlayStation5 ώστε ν' αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για το προϊόν της Sony. Είναι ένα ισχυρό, προσεγμένο, φιλόδοξο σύστημα που δεν είναι εύκολο να περιγραφεί και να εκτιμηθούν οι δυνατότητές του σε ένα μόνο άρθρο (γίνεται... αλλά το άρθρο θα ήταν αναίτια μεγάλο και κουραστικό). Αξιολόγηση επί... τρία, λοιπόν: μία από την οπτική γωνία των παικτών, μία επικεντρωμένη στην συσκευή αυτή καθ' αυτή και μία αφιερωμένη στις λειτουργίες ψυχαγωγίας που προσφέρει πέραν του gaming.

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει την πρώτη, σημαντικότερη αξιολόγηση, καθώς και την δεύτερη την σχετική με το hardware του PS5. Ολοκληρώνουμε με την τρίτη: ποιά είναι η εικόνα του συστήματος της Sony όσον αφορά στην χρήση του για θέαση ταινιών και τηλεοπτικών σειρών ή ακρόαση μουσικής;

Μιλώντας για θέαση ταινιών και σειρών εν έτει 2020 δεν μπορεί παρά να αναφέρεται κανείς, ευτυχώς ή δυστυχώς, πρωτίστως στις Δικτυακές υπηρεσίες περιεχόμενου. Το PlayStation5 παρέχει πρόσβαση σε όλες τις σημαντικές, από τις Netflix, Disney Plus και Apple TV Plus, μέχρι τις Vudu, Hulu και Amazon Prime Video, καθώς και κάποιες περισσότερο εξειδικευμένες (όπως τις Crunchyroll και Funimation). Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα σχετικά apps είναι ο ίδιος με αυτόν που ισχύει και σε άλλες συσκευές και δεν υπάρχει κάποια ειδική λειτουργία αποκλειστικά για το PS5. Το ίδιο ισχύει και για την οπτικοακουστική ποιότητα που προσφέρουν.

Καθώς το YouTube και το Twitch υποστηρίζονται στο PS5 σε επίπεδο συστήματος υπάρχουν apps και για αυτές τις υπηρεσίες, καθώς και για άλλες δευτερεύουσες όπως οι Now TV, Pluto TV και WWE Network. Υπάρχουν και κάποια apps που προσφέρουν τηλεοπτικό πρόγραμμα (όπως των SKY and BT Sport στην Αγγλία) και... αυτό είναι όλο. Δεν είναι η μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία, είναι πάντως επαρκής. Είναι πάντως προφανές ότι θα χρειαστεί καιρός μέχρις ότου όλα τα apps για Δικτυακές υπηρεσίες περιεχομένου που είχαν εμφανιστεί στο PS4 να κάνουν την μετάβασή τους στο PS5 (και ορισμένα φυσικά μπορεί να μην την κάνουν ποτέ).

Το αξιοσημείωτο σχετικά με τις υπηρεσίες αυτές και το PS5 εντοπίζεται στο πώς η Sony τις διαχειρίζεται. Ένας πρώτος μηχανισμός "συλλέγει" περιεχόμενο από πολλές τέτοιες πηγές και τον παρουσιάζει στην κεντρική οθόνη της περιοχής Media σε στυλ "οδηγού" με προτάσεις για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ένας δεύτερος συλλέγει από συγκεκριμένες υπηρεσίες το πλέον δημοφιλές περιεχόμενο. Οι κάτοχοι τηλεοράσεων βασισμένων σε Android TV είναι πλήρως εξοικειωμένοι με αυτήν την προσέγγιση και είναι αλήθεια πως λειτουργεί για αυτού του είδους το περιεχόμενο, αν και στο PS5 οι μικρογραφίες των ταινιών ή σειρών είναι χαμηλής ανάλυσης και δεν συμβαδίζουν με το περιβάλλον χειρισμού του. Υποθέτουμε πως σε βάθος χρόνου αυτό θα αλλάξει.

Οι Δικτυακές υπηρεσίες έχουν ισχυρή παρουσία τα τελευταία χρόνια και στην μουσική, βέβαια, λογικό λοιπόν το PS5 να παρέχει υποστήριξη και σε αυτές. Το κάνει όμως μόνο για μία τέτοια υπηρεσία: το Spotify. Αυτό είναι παρόν τόσο ως αυτόνομο app όσο και ως μόνιμα διαθέσιμο στην σειρά εικονιδίων του Control Center όπου οι παίκτες μπορούν να το καλέσουν ανά πάσα στιγμή ώστε να ακούν τις αγαπημένες τους playlists (και κατά την διάρκεια των games).

Είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο το γεγονός ότι η υποστήριξη στο Spotify έχει ενσωματωθεί στο PS5 σε επίπεδο συστήματος - υπάρχει ακόμη και πλήκτρο γι' αυτό στο τηλεχειριστήριο Media Remote που πωλεί η Sony.

Όμως ο κόσμος που αγαπά την μουσική και την ακούει ψηφιακά θα παρατηρήσει επίσης πως (α) δεν αρέσει σε όλους το Spotify και πως (β) το να μην προσφέρεται από το PS5 υποστήριξη στα Apple Music, TIDAL, Amazon Music Unlimited, YouTube Music ή σε οποιαδήποτε άλλη μουσική υπηρεσία δεν είναι ακριβώς το ιδανικό. Οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν αυτές οι υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των apps τους για PS5, ναι. Μα βλέποντας πως το Spotify είναι ουσιαστικά ενσωματωμένο στο γραφικό περιβάλλον του συστήματος της Sony, δεν θ' αποθαρρυνθούν από κάτι τέτοιο; Ελπίζουμε πως όχι και αναμένουμε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ