Panasonic: τηλεοράσεις LCD, επιπέδου plasma

Τέτοιες υποστηρίζει, τουλάχιστον, ότι θα προσφέρει η εταιρεία σε λίγο καιρό. Λεπτομέρειες.

Δεν είναι ακριβώς... κρυφό το γεγονός ότι οι τηλεοράσεις τεχνολογίας plasma όχι απλώς βρίσκονται "στο δρόμο της συνταξιοδήτησης", αλλά ότι οι περιστάσεις και οι επιλογές των κατασκευαστών δεν έχουν αφήσει περιθώριο ύπαρξης γι' αυτές πέρα από το 2014. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο το γεγονός ότι οι τηλεοράσεις plasma ήταν για πολλά χρόνια η επιλογή που έκανε το κοινό εκείνο το οποίο έδινε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα της προβαλλόμενης εικόνας - καθώς οι τηλεοράσεις αυτές, σε σχέση με τις LED/LCD που επικράτηασαν, είχαν να επιδείξουν μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα. Ε, η Panasonic - μία από τις εταιρείες που είχε προασπιστεί την τεχνολογία plasma για χρόνια αλλά πρακτικά την εγκατέλειψε από πέρυσι τέτοιο καιρό - επαναφέρει τις σχετικές... συγκρίσεις στο προσκήνιο, αλλά με τον αντίστροφο τρόπο ώστε να προωθήσει τις καινούργιες της τηλεοράσεις LCD!

Πράγματι, σε συνέντευξή του υψηλόβαθμο στέλεχος της ιαπωνικής εταιρείας πριν από λίγες ημέρες υποστήριξε με πάσα σοβαρότητα πως η νέα της σειρά τηλεοράσεων LED/LCD υπερυψηλής ευκρίνειας, η Viera AX900, έχει να επιδείξει τόσο υψηλής ποιότητας εικόνα, ώστε να μην υπολείπεται της κορυφαίας (και τελευταίας) plasma της του 2013, της Viera ZT. "Με αυτού του επιπέδου τις τηλεοράσεις LCD 4Κ αντικαθιστούμε πλήρως την έως τώρα παρουσία μας με τις plasma", δήλωσε. "Οι ΑΧ900 προσφέρουν οπίσθιο φωτισμό με κορυφαίο τοπικό έλεγχο, πιστοποίηση κατά THX, χρωματική απόδοση επαγγελματικού επιπέδου... και έχουν το πλεονέκτημα της ανάλυσης 4Κ και της χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος, που οι plasma λόγω τεχνολογικών περιορισμών δεν μπορούν να έχουν".

Καλά όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε δει ακόμη τις AX900 από κοντά (θα κυκλοφορήσουν μάλλον μετά το καλοκαίρι). Όμως ούτε η πιστοποίηση κατά THX, ούτε η ρύθμιση των χρωμάτων με επαγγελματικά πρότυπα σε μία LED/LCD μπορούν να υποκαταστήσουν την υψηλότατη αντίθεση, την απόδοση του μαύρου, την αψεγάδιαστη κίνηση ή τις ευρείες γωνίες θέασης που μία καλή τηλεόραση plasma πάντα μπορούσε να επικαλεστεί ως προτερήματα δικά της. Ενδεχομένως η πολύπειρη Panasonic να κατάφερε μετά από χρόνια έρευνας και δοκιμών να "κρύψει" με τρόπο ικανοποιητικό τις εγγενείς αδυναμίες των τηλεοράσεων LED/LCD, οι οποίες όμως θα είναι πάντοτε παρούσες. Ενδεχομένως η Panasonic θα μπορούσε να περιορίσει τα επιχειρήματά της στο πλαίσιο της κατηγορίας των LED/LCD (των δικών της και των αντίστοιχων του ανταγωνισμού) αντί να επιδιώκει... ανέφικτες συγκρίσεις. Από την άλλη, μακάρι να διαψευστούμε πανηγυρικά όταν οι AX900 φτάσουν και στην ελληνική αγορά για να τις κρίνουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ