Panasonic DMP-B15

Μοναδικό... στο είδος του

Ο δεύτερος περιορισμός που αναγκαστικά χαρακτηρίζει το DMP-15 είναι εκείνος της αυτονομίας. Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία του ορίζεται στις 3 ώρες λειτουργίας από την Panasonic, πρακτικά όμως... ελπίζουμε να μην αισιοδοξεί κανείς να παρακολουθήσει την extended έκδοση του Fellowship of the Ring στο πλοίο για Μύκονο, καθώς σε όλες μας τις απόπειρες οι αντοχές της συσκευής μόλις και μετά βίας πλησίασαν τις 2.5 ώρες. Αυτό βέβαια με ταινίες Blu-ray, όπου ο οπτικός δίσκος κινείται συνεχώς καταναλώνοντας ενέργεια - αν ο χρήστης αξιοποιήσει τη θύρα καρτών μνήμης SD για τη θέαση των δικών του video σε μορφή MPEG2 ή AVCHD, η αυτονομία του DMP-15 είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Μικρό (ή όχι και τόσο μικρό) φάουλ εδώ από την ιαπωνική εταιρεία, έστω κι αν μπορούμε να φανταστούμε πιθανούς λόγους: η συσκευή της μπορεί να αναπαράγει και μουσική σε αρχεία MP3 και video σε αρχεία DivX, αλλά μόνο από CD ή DVD (!!). Χμ, μαμά Panasonic...

Εδώ, ωστόσο, τελειώνουν οι περιορισμοί και το DMP-15 φανερώνει την δεύτερη ιδιότητά του: όχι μόνο αυτή του φορητού Blu-ray player, αλλά και αυτή του... μεταφερόμενου Blu-ray player, που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτε από τους επιτραπέζιους συγγενείς του! Εξηγούμαστε. Η συσκευή της Panasonic είναι ουσιαστικά ένα κανονικό, κανονικότατο DMP-60 σε σμίκρυνση, αφού ενσωματώνει όλα τα κυκλώματα που καθιστούν το δεύτερο ένα από τα καλύτερα καταναλωτικά player αυτή τη στιγμή: και επεξεργασία της εικόνας κάνει με το ικανό σύστημα P4HD, και τα κορυφαία φορμά ήχου DTS Master Audio και Dolby TrueHD αποκωδικοποιεί, και συμβατό με το Profile 2.0 των Blu-ray (και κατά συνέπεια την υπηρεσία BD-Live για τα Δικτυακά extras) είναι. Η θύρα Ethernet που είναι παρούσα, απαραίτητη για τη Δικτυακή σύνδεση, μπορεί να αξιοποιηθεί και από την υπηρεσία VieraCast της Panasonic για θέαση π.χ. clip από το YouTube.

Αν λάβει κανείς στα υπόψιν και το γεγονός ότι ενσωματώνει έξοδο HDMI, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί πως είναι απόλυτα εφικτό να πάρει κανείς το DMP-15 από το σπίτι του σε κάποιο άλλο, να το συνδέσει στον εκεί ενισχυτή ή απευθείας στην τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και να παρακολουθήσει "κανονικά και με το νόμο" ταινίες από Blu-ray (στη δεύτερη περίπτωση βέβαια με στερεοφωνικό και όχι πολυκάναλο ήχο). Με άλλα λόγια, όσοι τυχεροί έχουν τηλεόραση high definition και στο εξοχικό (ή είναι τόσο εθισμένοι που την... κουβαλούν από το ένα σπίτι στο άλλο!), δεν θα στερηθούν την έξοχη εικόνα των Blu-ray αν αποκτήσουν ένα DMP-15. H πρόταση της Panasonic, άλλωστε, αναπαράγει και τις ταινίες σε DVD και τα μουσικά CD, αναλαμβάνοντας το ρόλο του "καθολικού" player εύκολα. Yπό αυτό το πρίσμα, και με δεδομένο το ότι ενσωματώνει και δική του οθόνη, το DMP-15 στα 699 ευρώ δεν είναι ακριβώς... ευκαιρία, αλλά δεν είναι και παράλογα ακριβό. Άλλωστε είναι πάντοτε δύσκολο να ορίσεις πόσο αντικειμενικά αξίζει ένα προϊόν, όταν αυτό είναι μοναδικό στο είδος του - και για εκείνο το... 10% των όσων γνωρίζουμε, οι οποίοι χρειάζονται ένα DMPB15, αυτό είναι από μόνο του αρκετή δικαιολογία. Όπως κάθε πραγματικό gadget που σέβεται τον εαυτό του, άλλωστε!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ