Panasonic: διάθεση του πρώτου UHD BD player στον κόσμο

Πρωτιά... δίχως νόημα φέτος για τους Ιάπωνες, απογοητευτικά ακριβό ούτως ή άλλως

Οι... πρωτιές ή "πρωτιές", ως γνωστόν, συνεχίζουν να έχουν κάποια υποτιθέμενη αξία στην αγορά της τεχνολογίας, ακόμη κι αν επί του πρακτέου είναι ανούσιες και "ονομαστικές" μόνο - και μία τέτοια ανήκει, αυτές τις μέρες, στην Panasonic, η οποία είχε κάνει σχετική ανακοίνωση το Σεπτέμβρη και τελικά όντως κυκλοφόρησε στην ιαπωνική αγορά την πρώτη συσκευή που μπορεί να αναπαράγει ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας από φυσικό μέσο. Το DMR-UBZ1 είναι, με άλλα λόγια, το μοναδικό αυτή τη στιγμή UHD Blu-ray player που υπάρχει στην αγορά παγκοσμίως, έστω κι αν βέβαια... οι ίδιες οι ταινίες UHD BD δεν αναμένονται από τις κινηματογραφικές πριν από τον Φεβρουάριο το νωρίτερο!

Ο σχεδιασμός του νέου player της Panasonic ομολογουμένως δεν διεκδικεί δάφνες, ούτε για την καλαισθησία του ούτε για την πρωτοτυπία του - αν μη τί άλλο, το στυλ του θυμίζει συσκευές το λιγότερο... δεκαετίας όσον αφορά στο design. Δεν είναι, επίσης, μικρό, αν και αυτό μπορεί να το αποδώσει κανείς εν μέρει στον ενσωματωμένο σκληρό δίσκο των 3TB που ενσωματώνει ώστε να πραγματοποιεί εγγραφές τηλεοπτικού προγράμματος σε ανάλυση εικόνας 4Κ. Η πίσω πλευρά του προσφέρει όλα όσα περιμένει κανείς σε επίπεδο εξόδων σήματος και συνδέσεων - διπλή θύρα HDMI για διαχωρισμό εικόνας/ήχου, θύρα ομοαξονική και οπτική για ψηφιακό ήχο, θύρα Ethernet για τοπική δικτύωση και USB για επέκταση του αποθηκευτικού του χώρου σε λειτουργίες BD Live, ακόμη και απλή αναλογική έξοδο δύο καναλιών - ενώ πίσω από την πρόσοψή του φέρει θύρα USB και θύρα για κάρτες μνήμης SDXC, προφανώς γι' αναπαραγωγή αρχείων multimedia.

Ως το πρώτο player του είδους του το DMR-UBZ1 εννοείται πως πληροί όλες τις προδιαγραφές για την "πλήρη" εικόνα 4Κ: και έκδοσης 2.0a είναι οι θύρες HDMI του, και διευρυμένη χρωματική γκάμα υποστηρίζεται, και η δυναμική γκάμα χρωμάτων (HDR) για υψηλότερη αντίθεση και πλουσιότερα χρώματα, και τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε ανάλυση 4Κ. Το μόνο πρόβλημα; Αυτό που φοβόμασταν: η συσκευή αυτή κοστίζει στην ιαπωνική αγορά σχεδόν... $3500, αντίτιμο πάρα πολύ υψηλό για προϊόν του είδους, ακόμη κι όταν μιλάμε για την αιχμή της τεχνολογίας στην κατηγορία του.

Όταν εμφανιστούν οι προτάσεις και των άλλων κατασκευαστών - Sony, Samsung, LG, Toshiba κλπ. - σταδιακά οι τιμές των UHD BD players θα μειωθούν, με το πρώτο αυτό της Panasonic ωστόσο ξεκινούν από πολύ ψηλά. Και ναι μεν οι λεγόμενοι early adopters συνήθως έχουν τη διάθεση και συχνά τη δυνατότητα να επενδύουν πολλά χρήματα για να απολαμβάνουν πρώτοι τις top ψυχαγωγικές εμπειρίες που προσφέρει η τεχνολογία, όμως έτσι θα καθυστερήσει περαιτέρω η υιοθέτηση των UHD BD από την ευρύτερη αγορά. Η κυκλοφορία ενός αμιγώς καταναλωτικού προϊόντος σε ρόλο UHD BD player μέσα στην επόμενη χρονιά, ενός π.χ. PS4 4K για παράδειγμα, θα βοηθούσε την κατάσταση πάρα πολύ (όπως ακριβώς συνέβη και στα Blu-ray με το PS3 δηλαδή), όμως για την ώρα αυτό φαντάζει δύσκολο. Θα υπάρχει συσκευή αναπαραγωγής σε λογικό έστω και όχι... στρατοσφαιρικό κόστος για τα πρώτα δισκάκια ταινιών 4K, όταν αυτά βρουν το δρόμο τους στα ράφια των καταστημάτων έως την άνοιξη; Όπως πάντα... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ