Οθόνη με τα πιο πολλά pixel... ever

Και τη μεγαλύτερη διαγώνιο, από την Panasonic. Και τί άλλο; Plasma!

Μπορεί η αγορά της τεχνολογίας να προχωρά γοργά, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που δίνει και την αίσθηση του... deja vu σ' όσους την αγαπούν και την παρακολουθούν για καιρό. Κι αυτό γιατί, πριν προχωρήσει μια τεχνολογία, πρέπει να... "ολοκληρώσει τον κύκλο της" σε μία της μορφή. Να, όπως αυτές τις ημέρες που μάς θυμίζουν τα... πρώτα σκιρτήματα της υψηλής ευκρίνειας, 7 χρόνια πριν: σήμερα έχουμε κατακτήσει πια τις 1080 γραμμές, σε συσκευές και περιεχόμενο, και αρχίζουμε όλο και πιο έντονα να συζητούμε για περισσότερες. Όπως και τότε (πρώτα τις 720 και μετά τις 1080 γραμμές ανάλυσης), έτσι και σήμερα (πρώτα την ανάλυση 4K2K και μετά την ανάλυση 8Κ4Κ). E, για την τελευταία, που απέχει πρακτικά μια δεκαετία από την αγορά, η Panasonic έχει... ήδη πρόταση!

Πρόκειται για την μεγαλύτερη οθόνη που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τόσο σε διαγώνιο όσο και σε αριθμό pixel: 145 ίντσες μετρά στη διαγώνιό της και ανάλυση 7680x4320 εικονοστοιχεία συνθέτουν ο,τιδήποτε προβάλλει - μία επιφάνεια απεικόνισης αληθινά σε μέγεθος... τοίχου, αλλά χωρίς την έλλειψη λεπτομέρειας που φυσιολογικά επέρχεται αν "απλώσει" κανείς τις 1080 γραμμές της υψηλής ευκρίνειας σε τόσο εμβαδόν. Με αυτόν τον όγκο οπτικής πληροφορίας, φυσικά, τίθεται και το θέμα της επεξεργασίας του. Γι' αυτό και η Panasonic έχει συνεργαστεί με το μεγάλο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του προτύπου Ultra High Definition TV του δεύτερου ώστε αυτά τα 33 εκατομμύρια pixel να κινούνται ομαλά και χωρίς "ασάφειες". Η τεχνολογία προβολής που προτιμήθηκε για την οθόνη αυτή είναι plasma και όχι LCD, παρά το γεγονός ότι έτσι χρειάστηκε να ξεπεραστεί και το θέμα του γνωστού... "τρέμουλου" (flickering) που αυτή η τεχνολογία ενίοτε παρουσιάζει σε υψηλές αναλύσεις.

Όπως θα περίμενε κανείς, ούτε ημερομηνία διάθεσης ούτε τιμή πώλησης έχει γνωστοποιηθεί για την (από όλες τις απόψεις) γιγάντια αυτή οθόνη της Panasonic. Εξάλλου, ακόμη και να πωλούνταν... αύριο, δεν υπάρχει ούτε για δείγμα υλικό σε ανάλυση 8Κ4Κ για να παρακολουθήσει κανείς σε αυτήν - εκτός από το πειραματικό, βέβαια, υλικό, που βρίσκεται στα studio του NHK αποθηκευμένο σε... συστοιχίες σκληρών δίσκων. Είναι ενδεικτικό, ωστόσο, ότι σε αυτήν την οθόνη θα γίνουν οι δοκιμαστικές προβολές και γενικότερα τα τεστ πιστότητας εικόνας που θα διενεργήσει το ΝΗΚ για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το καλοκαίρι. Για όλους τους υπόλοιπους εμάς, υπομονή... αμέτρητη ως τη μέρα που θα μπορούμε να αγοράσουμε κάτι αντίστοιχο. Ίσως το 2018 ή 2020!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ