Ολυμπιακοί Αγώνες 2016, σε εικόνα 8Κ

H πρώτη δορυφορική μετάδοση υπερ-υπερυψηλής ευκρίνειας στο Ρίο, από το ιαπωνικό NHK φυσικά

Τα αθλητικά γεγονότα είναι αλήθεια πως προσφέρονται περισσότερο από πολλά άλλα είδη προγράμματος για την δοκιμή νέων τεχνολογιών - και τα τελευταία... 30 χρόνια περίπου ο φορέας που τα έχει αξιοποιήσει περισσότερο ώστε να ωθήσει "στο επόμενο επίπεδο" την πιστότητα εικόνας που λαμβάνουμε τηλεοπτικά δεν είναι άλλος από τον ιαπωνικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό που ακούει στο όνομα NHK. Μετά τις μεταδόσεις του για δοκιμές σε υψηλή ευκρίνεια (ανάλυση 1920x1080 pixels) και υπερυψηλή ευκρίνεια (ανάλυση 3840x2160 pixels) τις προηγούμενες δεκαετίες, ήλθε... το πλήρωμα του χρόνου και για τις πρώτες δοκιμαστικές μεταδόσεις σε υπερ-υπερυψηλή ευκρίνεια (ανάλυση 7680x4320 pixels). Ω, ναι. Μετά τα 2Κ και τα 4Κ, σειρά έχουν πλέον τα 8Κ... και επίσημα!

Πράγματι, εδώ και μερικές ημέρες έχει αρχίσει να εκπέμπει δοκιμαστικά το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι στον κόσμο (εννοείται δορυφορικό) που μεταδίδει πρόγραμμα ανάλυσης εικόνας 8Κ. Για την ώρα το πρόγραμμα αυτό απαρτίζεται από άλλο υλικό προφανώς - κάποια κονσέρτα, συναυλίες και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 του Λονδίνου - όμως με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο θα περιλαμβάνει πλέον και υλικό από στίβο, κολύμβηση και φυσικά την δική τους τελετή έναρξης. Στο εύλογο ερώτημα του... "ποιός ακριβώς θα παρακολουθεί αυτό το κανάλι αφού δεν υπάρχουν ακόμη στο εμπόριο τηλεοράσεις ή προβολείς ανάλυσης 8Κ", η απάντηση είναι "το ευρύ κοινό χάρις στα 8 δημόσια σημεία σε Τόκιο και Οζάκα όπου θα φιλοξενούνται γιγάντια μέσα προβολής υπερ-υπερυψηλής ευκρίνειας.

Μία οθόνη υπερ-υπερυψηλής ευκρίνειας προσφέρει δεκαέξι (!) φορές την ανάλυση μιας τυπικής τηλεόρασης FullHD - με άλλα λόγια με ισάριθμους δέκτες θα μπορούσε να παρακολουθεί κανείς... 16 κανάλια σε υψηλή ευκρίνεια ταυτόχρονα - αλλά και τέσσερις φορές την ανάλυση μιας τηλεόρασης 4Κ. Στην έκθεση της CES στις αρχές του χρόνου πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές, από την LG και την Panasonic, μέχρι την Hitachi και την Pioneer, επέδειξαν οθόνες ανάλυσης 8Κ, αλλά αυτές βρίσκονται βεβαίως ακόμη σε πειραματικό επίπεδο και μακριά από το στάδιο της παραγωγής. To τηλεοπτικό δίκτυο NHK, πάντως, συλλέγοντας δεδομένα και εμπειρίες από την κάλυψη των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, φιλοδοξεί να μεταδώσει χωρίς προβλήματα σε εικόνα ανάλυσης 8Κ το σύνολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, που θα διεξαχθούν στο Τόκιο. Ακούγεται... μακριά; Δεν είναι και τόσο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ