O πρώτος ενισχυτής Neo-X; Της Onkyo!

Δέκα κανάλια από... λιγότερα κανάλια, με επεξεργασία κορυφαία

Στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά δεν είναι όλες οι εταιρείες της ίδιας κουλτούρας και συλλογιστικής: κάποιες περιμένουν τις νέες τεχνολογίες να παγιωθούν πριν τις ενσωματώσουν στα προϊόντα τους (ειδικά τα κορυφαία), κάποιες δείχνουν περισσότερη τόλμη και υιοθετούν νέες τεχνολογίες πρώτες, διεκδικώντας πρωτεία. Κάθε προσέγγιση έχει τα υπέρ και τα κατά της, δεν έχουμε... καμία αμφιβολία, ωστόσο, όσον αφορά στην κατηγορία όπου ανήκει η Onkyo. Πρόκειται όντως για παράδειγμα εταιρείας που υλοποιεί σε κορυφαία της προϊόντα νέες τεχνολογίες πριν από κάθε άλλη - και το πρότυπο ήχου Neo:X της διάσημης DTS είναι μία από τις πλέον συζητημένες τέτοιες τεχνολογίες για την αγορά του home cinema που εμφανίζεται μέσα στη χρονιά που διανύουμε. Ποιό είναι, λοιπόν, το πρώτο προϊόν που την αξιοποιεί; Ο νέος ενισχυτής της Onkyo, φυσικά!

Για το Neo:X είχαμε κάνει επεξηγηματική αναφορά το Μάρτιο - εν συντομία, ωστόσο, είναι το νέο πρότυπο της DTS που επιτρέπει σε ενισχυτές να "απεικονίσουν" ηχητικά έως και 11.2 διαφορετικά κανάλια. Ο TX-NR1009 είναι ο πρώτος ενισχυτής που ενσωματώνει στο οπλοστάσιό του το σχετικό αλγόριθμο, ώστε από δύο, έξι, ή οκτώ κανάλια να "δημιουργεί" δέκα (διάταξη 9.1), με ισχύ 135 Watt στο καθένα εξ αυτών μάλιστα. Φυσικά αποκωδικοποιεί όλα τα φορμά ήχου υψηλής ευκρίνειας, υποστηρίζει την αναπαραγωγή αρχείων ήχου κάθε είδους μέσα από το τοπικό οικιακό δίκτυο, ενώ συνδέεται και απευθείας με iPhone/iPod/iPad μέσω USB για συνεργασία και με αυτές τις συσκευές.

Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει και το υποσύστημα επεξεργασίας ήχου του NR1009, καθώς αυτό ενσωματώνει το πανίσχυρο chip Vida (καμία σχέση με το νέο PSP!) της HQV για αναβάθμιση γραμμών και ποιοτική επεξεργασία όλων των σημάτων εικόνας που δέχεται, όποιας ανάλυσης κι αν είναι. Αν σκεφτεί κανείς πως ο NR1009 έχει οκτώ (!) εισόδους HDMI 1.4 και δύο εξόδους, εύκολα καταλαβαίνει πως ο συγκεκριμένος ενισχυτής θα μπορούσε να στηρίξει υψηλότατων απαιτήσεων εγκαταστάσεις home cinema. Η προτεινόμενη τιμή του στις ΗΠΑ αγγίζει τα 1400 δολάρια και απομένει να δούμε πώς αυτή θα μεταφραστεί από την αντιπρόσωπο εταιρεία στην Ελλάδα και πότε θα γίνει διαθέσιμος στη χώρα μας. Εν αναμονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ