nVidia Shield TV: εν όψει Apple TV 4K, φθηνότερο

Χωρίς χειριστήριο για games στο ίδιο ακριβώς κόστος με τον ανταγωνισμό του - εντυπωσιαζόμαστε, όμως;

Γι' αυτό επιμένουμε να υπογραμμίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας - και πόσο επιβλαβής όταν δεν υφίσταται σε κάποια κατηγορία, για τον οποιονδήποτε λόγο. Σε αυτήν των media players, για παράδειγμα, εξαιτίας αυτής της έλλειψης ανταγωνισμού υπήρχε ένα ολοφάνερο... χάσμα στην αγορά: τα πολύ φθηνά τέτοια προϊόντα (κάτω των €100 ή και των €50 με ανάλογα περιορισμένες δυνατότητες) και τα πάρα πολύ καλά και ισχυρά (τα οποία όμως πλησίαζαν ή ξεπερνούσαν τα €200-€250) με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτών το φημισμένο Shield TV της nVidia. E, με την έλευση του Apple TV 4K... επιτέλους ανταγωνισμός σε αυτήν την "υψηλή" κατηγορία και, άρα, εξελίξεις!

Η nVidia ανακοίνωσε πως σε λίγες εβδομάδες φέρνει στην αγορά μία νέα έκδοση του Shield TV προς $179, εξισώνοντας με άλλα λόγια το κόστος του "μικρού" εκ των δύο μοντέλων της με αυτό του εισαγωγικού μοντέλου Apple TV 4K. Η nVidia ουσιαστικά έκανε αυτήν την κίνηση ουσιαστικά αφαιρώντας από το εισαγωγικό Shield TV κόστους $199 το χειριστήριο για games που συνόδευε αυτό το μοντέλο (το νέο λέγεται Shield TV "Remote Only"). Η επιλογή της nVidia φυσικά... ποσώς ενδιαφέρει όσους σκέφτονταν ούτως ή άλλως να αγοράσουν ένα Shield TV για αναπαραγωγή πολυμέσων και μόνο (αυτοί θα καλοδεχθούν την μείωση τιμής), όμως οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να κάνουν και κάποια "υποχώρηση" παραπάνω με δεδομένο το γεγονός ότι η συσκευή αυτή φέρει 16 GB αποθηκευτικού χώρου (τα Apple TV 4K ξεκινούν από 32 GB) και δεν είναι καθόλου βέβαιο πια πως είναι ισχυρότερη από την ευθέως ανταγωνιστική της (τα Apple TV 4K ενσωματώνουν τα υποσυστήματα των εξαιρετικά ικανών νεότερων iPad Pro).

To Shield TV παραμένει ένα εξαιρετικό βέβαια προϊόν με πολλά πλεονεκτήματα, το οποίο χρησιμοποιούμε κι εμείς τακτικά και δεν θα είχαμε κανένα δισταγμό να προτείνουμε (ειδικά στο κοινό που δεν έχει κανέναν δεσμό με το οικοσύστημα συσκευών και υπηρεσιών της Apple). Υπάρχει όμως ένα σημαντικό θέμα "άγνωστος Χ" που μάς εμποδίζει να το κάνουμε: η υποστήριξη σε ταινίες που αξιοποιούν το πρότυπο απόδοσης χρώματος Dolby Vision. Το Apple TV 4K την παρέχει εξ αρχής - ήδη το iTunes Store προσφέρει πάρα πολλές ταινίες με εικόνα Dolby Vision - ενώ τα Shield TV όχι. Θα θέλαμε να προσθέσουμε "όχι ακόμη τουλάχιστον", γιατί τεχνικά είναι απολύτως εφικτό από τις πανίσχυρες αυτές συσκευές να το κάνουν και την nVidia να το υλοποιήσει σε επίπεδο software, όλα ωστόσο εξαρτώνται από το αν και κατά πόσο η εταιρεία επιθυμεί να επωμιστεί το κόστος εξασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων του εν λόγω προτύπου από την Dolby.

Για την ώρα λοιπόν... ευπρόσδεκτο το Shield TV "Remote Only", μεν, αλλά το Apple TV 4K δείχνει να "έχει το πάνω χέρι" τεχνολογικά (ειδικά για όσους τυχερούς και τυχερές έχουν στην διάθεσή τους και τον απαραίτητο οπτικοακουστικό εξοπλισμό συμβατό με Dolby Vision). Θα μάς... "αποστομώσει" η nVidia με θεαματική δωρεάν αναβάθμιση των Shield TV στο μέλλον; Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ