News Snacks 30-06-11

Το Wimbledon σε 3D, μα η Microsoft... σκεπτική

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Είναι... κοινό μυστικό το γεγονός ότι η εικόνα 3D έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο πριν "πείσει" το μεγαλύτερο τμήμα του καταναλωτικού κοινού να επενδύσει σε σχετικές τηλεοράσεις και προβολείς. Κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθήσει το κοινό αυτό να αποφασίσει, λοιπόν, βοηθά - και μία τέτοια ενδιαφέρουσα έχει πάρει ο γνωστός κινηματογράφος "Δαναός", με αφορμή το πρωτάθλημα tennis του Wimbledon! Στις 1, 2 και 3 Ιουλίου στην ειδικά διαμορφωμένη του Αίθουσα 1 θα προβληθούν οι ημιτελικοί και τελικοί αγώνες σε 3D (όπως θα μεταδοθούν από την αγγλική τηλεόραση) και το κοινό μπορεί να αγοράσει εκ των προτέρων εισιτήρια για να τους παρακολουθήσει σε μεγάλη, όχι απλά τηλεοπτική αλλά... κινηματογραφική, στερεοσκοπική εικόνα και ήχο Dolby Digital. Περισσότερες λεπτομέρειες οι φίλοι και οι φίλες που ενδιαφέρονται, μπορούν να βρουν σε αυτή τη σελίδα. Sharapova και Nadal σε 3D... στις 300 ίντσες; Δώσε!

Απέναντι στην εικόνα 3D, πάντως, συνεχίζει να δείχνει δύσπιστη και διστακτική η Microsoft. Σύμφωνα με τη γνώμη υψηλόβαθμου στελέχους της από το τμήμα του Xbox 360, του David Dennis, "είναι ενδιαφέρουσα τεχνολογία και την παρακολουθούμε από κοντά, όμως δεν είμαστε ακόμη πεπεισμένοι πως είναι κάτι που οι καταναλωτές αληθινά θέλουν". Ο Dennis, δε, υπογράμμισε πως "πιστεύουμε ότι η εικόνα 3D θα πρέπει, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε games, να ταιριάζει με το στυλ του παιχνιδιού, να συνεργάζεται φυσικά και όχι... καταναγκαστικά μαζί του". Κάποιο δίκιο έχει, ομολογουμένως, καθώς η στερεοσκοπική εικόνα όντως δεν βοηθά ή συνεισφέρει σε όλα τα είδη των games. Είναι όμως τόσο σίγουρη η Microsoft πως έχει την πολυτέλεια να αφήσει τη Sony για πάρα πολύ να "σηκώνει τη σημαία του 3D" αποκλειστικά και προνομιακά; Εκτός αν, φυσικά, η αμερικανική εταιρεία όντως σκοπεύει να αποκαλύψει το Xbox 720 στην Ε3 2012, όπως ψιθυρίζεται, και να προσφέρει εικόνα 3D σε ανάλυση 1080p απευθείας με αυτό. Δεν αποκλείεται!

Μιλώντας για την εικόνα 3D, έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Morpace για λογαριασμό της LG φέρνει την "παθητική" της εκδοχή σε πλεονεκτική θέση απέναντι στην "ενεργητική". Η έρευνα - λεπτομέρειες στη σχετική σελίδα της LG - έγινε βάσει συγκεκριμένων μοντέλων τηλεοράσεων: των LG's 47LW5600, Sony KDL-46EX723 και Samsung UN46D6420, στο ίδιο υλικό 3D, με τα αντίπαλα μοντέλα να βρίσκονται στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις (δεν αναφέρεται κάτι σχετικό για την 47LW5600). Ομολογουμένως τα αποτελέσματα των απαντήσεων που έδωσαν οι θεατές είναι εντυπωσιακά: σε ποσοστά άνω του 75% υποστήριξαν ότι η, παθητικού 3D, τηλεόραση της LG απέδωσε πειστικότερα χρώματα, υψηλότερη φωτεινότητα και καλύτερη ποιότητα εικόνας συνολικά, ενώ σε ακόμη υψηλότερο ποσοστό οι θεατές προτίμησαν τα παθητικά γυαλιά 3D της LG έναντι των ενεργητικών. Καλά όλα αυτά, θα πούμε εμείς, ομολογούμε όμως ότι στη θέση της LG (και οποιασδήποτε άλλης εταιρείας) δεν θα διοργανώναμε μία έρευνα οι ίδιοι, ελέγχοντας όλες τις παραμέτρους, για να δημοσιοποιήσουμε στη συνέχεια τα αποτελέσματα πανηγυρικά. Αφήνει απλώς... υπερβολικά μεγάλο περιθώριο για αμφισβητήσεις η όλη προσέγγιση. Ή μήπως όχι; Ο καθένας το σκέφτεται και κρίνει, υποθέτουμε!

Κάτι στο οποίο δεν θα είναι αρκετό απλώς να... σκεφτεί κανείς, αλλά θα πρέπει να το δοκιμάσει και πρακτικά για να κρίνει, είναι ο ισχυρισμός της Microsoft σχετικά με το Kinect, το περιφερειακό ανίχνευσης κίνησης του Xbox 360. Όπως είχαμε υποστηρίξει και πέρυσι, το Kinect είναι και προηγμένο τεχνολογικά, και ικανό να προσφέρει επακριβή έλεγχο σε συγκεκριμένους τύπους games. Σε άλλους τόσο η χρονική καθυστέρηση όσο και η περισσότερη ακρίβεια που απαιτείται, δημιουργεί προβλήματα. Ευτυχώς στην εποχή του Internet υπάρχουν και οι αναβαθμίσεις λογισμικού (firmware updates), ωστόσο, καθώς η Microsoft υποστηρίζει ότι τίτλοι του Kinect που επιδείχθηκαν στην Ε3 2011 εκμεταλλεύονται ανανεωμένη έκδοσή του λογισμικού ελέγχου, που μπορεί, για παράδειγμα, να αναγνώσει μεμονωμένα δάκτυλα του παίκτη και όχι μόνο το χέρι του. Θα υποθέσουμε ότι αυτό το firmware update για το Kinect και κάποιο αντίστοιχο για το Xbox 360 θα γίνουν διαθέσιμα και στο ευρύ κοινό μέσω Xbox Live εγκαίρως για την εορταστική περίοδο και τίτλους όπως τα νέα Kinect Sports και Dance Central. Αναμένουμε, λοιπόν!

Κάτι - τελευταίο για σήμερα - που με μεγάλη περιέργεια αναμένουμε να δούμε από κοντά, είναι το TouchPad της Hewlett Packard. Το tablet της ιστορικής εταιρείας, ο πρώτος της καρπός μετά την συνεργασία με την Palm, κυκλοφορεί άμεσα στις ΗΠΑ και οι πρώτες παρουσιάσεις του δημοσιεύθηκαν σήμερα το πρωί στο Web. Οι δημοσιογράφοι που το δοκίμασαν σε άλλα συμφωνούν και σε άλλα όχι, τα όσα συμφωνούν όμως είναι... ανάμικτα. Ολοφάνερα το TouchPad έχει προοπτικές, καθώς το λειτουργικό του είναι καλοσχεδιασμένο και παρέχει τη δυνατότητα εκτέλεσης πολλών προγραμμάτων ταυτόχρονα (multitasking) καλύτερα από κάθε άλλο tablet. Από την άλλη, το ίδιο το tablet είναι βαρύτερο και παχύτερο από τον ανταγωνισμό, δεν προσφέρει ικανή κάμερα, οι εφαρμογές δεν εκτελούνται ιδιαίτερα γρήγορα και η αυτονομία είναι οριακά ικανοποιητική. Στη μικρή ποικιλία των διαθέσιμων εφαρμογών δεν αναφερόμαστε, γιατί είναι εκ των ουκ άνευ. Με άλλα λόγια το WebOS 3.0 είναι ικανότατο, όμως το hardware αυτό καθ' αυτό δεν το υποστηρίζει ιδανικά και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτιώσεις και διορθώσεις τους επόμενους μήνες. Τα ίδια δεν ίσχυαν, ωστόσο, και για το πρώτο iPhone; Ίδωμεν, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ