News Snacks 30-03-11

Μπλε τριλογίες και... πράσινοι browsers!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Να, αυτά είναι που μας κάνουν συχνά-πυκνά να... κοιτάμε την οθόνη με απορία και να σκεφτόμαστε πως υπάρχει στον κόσμο πολλή, μα πάρα πολλή... εχμ... έλλειψη συννενόησης; Υπέρμετρη φιλοδοξία; Βλακεία; Όλα τα προηγούμενα μαζί; Μόνο έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε το γεγονός ότι, ενώ ευτυχείς μόλις πριν είκοσι μέρες γράφαμε πως ο αμερικανικός σύνδεσμος καταναλωτών καταβάλλει προσπάθειες για να καθιερωθεί επιτέλους ένα κοινό πρότυπο στα γυαλιά τηλεοράσεων 3D - και τώρα η Panasonic αποφάσισε να προωθήσει το... δικό της πρότυπο για το ίδιο πράγμα! Το M-3DI, όπως ονομάζει η ιαπωνική εταιρεία το πρότυπο αυτό, φιλοδοξεί να επιβάλλει την παρουσία του τόσο στα home cinema με τηλεοράσεις ή προβολείς, όσο και στα... ίδια τα σινεμά (!). Τα γυαλιά M-3DI είναι "ενεργού" 3D και χρησιμοποιούν για την επικοινωνία με το μέσο προβολής υπέρυθρες ακτίνες, όπως και τα περισσότερα άλλα 3D γυαλιά σήμερα. Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή δεν προσφέρουν - πέρα από πρόσθετη σύγχυση - τίποτε παραπάνω και σίγουρα δεν λύνουν το ήδη υφιστάμενο πρόβλημα. Και δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε: για ποιό λόγο οι Samsung, LG, Sony, Toshiba και όλοι οι άλλοι κατασκευαστές να υιοθετήσουν το πρότυπο της Panasonic; Της το χρωστούσαν; Θου Κύριε...

Άλλη ακατανόητη κίνηση ήταν αυτή που έκανε χθες η Microsoft για τον Internet Explorer 9, τη νέα έκδοση του πασίγνωστου browser που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες. Στο επίσημο blog της η αμερικανική εταιρεία έκανε συγκριτική δοκιμή του IE9 με τους Chrome 10 και Firefox 4 στη βάση του... ποιός browser καταναλώνει λιγότερη ενέργεια (!) όταν προβάλλει υλικό από το Web. Έναν μικρό διαγωνισμό για τον πιο... "πράσινο" browser, με άλλα λόγια. H δοκιμή περιελάμβανε μια σειρά από τεστ, όλα στο ίδιο PC, και ανέδειξε τους τρεις browsers κατά προσέγγιση ισόπαλους σε όλα, εκτός από δύο: σε ένα τεστ προβολής ενός "κορυφαίου ειδησεογραφικού site" (χωρίς να αναφέρεται ποιο) και σε ένα προβολής ενός demo site εφαρμογών σε HTML5. Σε αυτά τα δύο ο IE9 υπερείχε. Επειδή όμως η Microsoft έχει, συγκεκριμένα στην περίπτωση του Internet Explorer, την πολύ κακή συνήθεια να... επιλέγει προσεκτικά (κοινώς βολικά) τις συνθήκες των συγκριτικών της και να παρουσιάζει τα αποτελέσματα όπως θέλει, ιδιαίτερη βάση δεν θα δώσουμε σε όλα αυτά. Μα, "ο πιο πράσινος browser"...; Για όνομα...

Πάλι καλά που αντίστοιχους ισχυρισμούς για την πιο... μπλε τριλογία δεν μπορεί να κάνει κανένα κινηματογραφικό studio που κυκλοφορεί τις ταινίες του σε Blu-ray. Ακόμη κι αν αυτό τυγχάνει να είναι της LucasArts και η τριλογία όχι μία, αλλά δύο. Αναφερόμαστε φυσικά στα Star Wars και την κυκλοφορία τόσο της αρχικής τριλογίας, όσο της χρονικά πρότερης, στο φορμά υψηλής ευκρίνειας της Sony και των συνεργατών της. Αυτή είχε τοποθετηθεί στις 24 Σεπτέμβρη μέχρι χθες, οριστικοποιήθηκε όμως για τις 16 του ίδιου μήνα, προς τέρψη των εκατομμυρίων οπαδών των Star Wars. Παραμένουν ως είχαν οι εμπορικές συσκευασίες, δηλαδή μία για την πρώτη τριλογία, μία για τη δεύτερη και μία και για τις δύο μαζί (σε κατά τι περισσότερο συμφέρουσα τιμή). Ας ελπίσουμε να κυκλοφορήσουν και στη χώρα μας την ίδια ημερομηνία - που έχει επιλεγεί επειδή είναι Παρασκευή, ημέρα που ενθαρρύνει τα fan party - αυτούσιες και... απείραχτες!

Επιβεβαιωμένη ημερομηνία για την οικιακή έκδοση των Star Wars σε υψηλή ευκρίνεια έχουμε, δεν έχουμε όμως για την επόμενη έκδοση του λειτουργικού Android της Google. Γι' αυτήν έχουν γραφεί και αναθεωρηθεί πολλά μέχρι στιγμής, καθώς τα σχέδια της αμερικανικής εταιρείας δεν ήταν σαφή. Φαίνεται ωστόσο ότι δεν θα έλθουμε αντιμέτωποι με το αρνητικό ενδεχόμενο, δηλαδή τη συνεχή ανάπτυξη δύο διαφορετικών εκδόσεών του, άλλη για κινητά και άλλη για tablet. Αυτό ισχύει σήμερα με την 2.3 για κινητά και 3.0 για tablet - σύμφωνα όμως με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από πηγές κοντά στα κέντρα αποφάσεων της Google, στην έκδοση 3.1 θα ενοποιηθούν και πάλι ώστε οι προγραμματιστές να είναι σε θέση να αναπτύσσουν εφαρμογές για τις δύο κατηγορίες συσκευών παράλληλα. Η έκδοση αυτή, μάλιστα, αναμένεται να είναι σημαντικό και όχι απλώς εξελικτικό βήμα μπροστά για το Android, αναμένεται δε μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Για να δούμε!

Αυτό που επίσης απομένει να δούμε - και ολοκληρώνοντας για σήμερα - είναι όχι μόνο το πότε, αλλά και το πώς σκοπεύει η Nintendo να τοποθετηθεί στην αγορά της οικιακής διασκέδασης μετά από το Wii. Ανακοίνωση νέου συστήματος στην Ε3 του Ιουνίου δεν θεωρείται από πολλούς πιθανή, όμως δεδηλωμένα η ιαπωνική εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να κυκλοφορήσει "απλώς ένα Wii υψηλής ευκρίνειας": θέλει και πάλι να διαφοροποιηθεί από τις προτάσεις των Sony και Microsoft. Από την άλλη, διά στόματος υψηλόβαθμου στελέχους της, εξέφρασε τη γνώμη πως το επόμενο σύστημά της δεν θα προσφέρει απεικόνιση 3D, αν με το "απεικόνιση 3D" εννοούμε αυτή των τηλεοράσεις που απαιτούν τη χρήση γυαλιών για να αποδώσουν το στερεοσκοπικό εφέ. Λαμβάνοντας υπόψιν πόσο μακριά είναι όμως ακόμη οι 3D τηλεοράσεις χωρίς γυαλιά, όχι μόνο κατασκευαστικά αλλά και από το επίπεδο προσιτών τιμών, προτίθεται η Nintendo να παραμείνει με το Wii για... 5 ακόμη χρόνια; Σίγουρα όχι, εξ ου και η περιέργειά μας - και το περιθώριο για εκπλήξεις, φυσικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ