News Snacks 25-07-11

Hollywοod - Dreamworks=0-1, μεγάλες OLED από την LG το 2012

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Το γεγονός ότι για την Apple το πρώτο... εκατομμύριο από ο,τιδήποτε πουλά σχεδόν, έρχεται σχετικά εύκολα, το γνωρίζαμε. Αλλά από την πρώτη μέρα...; Ω, ναι, αυτό ακριβώς συνέβη με το OS-X Lion, τη νέα έκδοση του λειτουργικού της για όλων των ειδών τους υπολογιστές Mac: οι χρήστες τους προμηθεύτηκαν 1 εκ. αντίτυπα του Lion από το App Store της αμερικανικής εταιρείας μέσα στις πρώτες 24 ώρες της διάθεσής του, καθιστώντας τη νέα αυτή έκδοση την ταχύτερα διαδεδομένη στην ιστορία του λειτουργικού. Σαφώς βοήθησε η ευκολία της ψηφιακής αγοράς και λήψης του προϊόντος - ήταν θέμα χρόνου να καθιερωθεί και στα λειτουργικά συστήματα - όπως και η προσιτή τιμή των 30 δολαρίων, όμως πρόκειται αναμφίβολα για σημαντική επιτυχία κι ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα για το καινούργιο OS-X. Οι κριτικές από τους τεχνικούς δημοσιογράφους ήταν επίσης θετικές έως θετικότατες και περιμένουμε να δούμε αν οι επόμενες εβδομάδες θα χαρακτηριστούν από το ίδιο ενδιαφέρον αναβάθμισης στο Lion εκ μέρους των κατόχων Mac.

Κάτι επίσης που περιμένουμε να δούμε είναι αν στις ολιγάριθμες φωνές που αρχίζουν σιγά-σιγά να υψώνονται αποδίδοντας ευθύνες στο Hollywood για πολλά, θα προστεθούν περισσότερες. Πρώτη από τους κατασεκαυστές τηλεοράσεων η Panasonic έθεσε πρόσφατα ως θέμα το γεγονός ότι η κινηματογραφική βιομηχανία στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων στο θέμα των ταινιών 3D... και τώρα είναι η σειρά εκπροσώπου του ίδιου του Hollywood να αποδώσει τις ίδιες περίπου ευθύνες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Dreamworks, ο Jeffrey Katzenberg, σε συνέντευξή του στο CNN ομολόγησε πως "ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων της βιομηχανίας αυτής θεώρησε πως θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την θετική εντύπωση του κοινού από το Avatar προσφέροντάς του πολύ κατώτερης ποιότητας παραγωγές, αφρόντιστα σκουπίδια, με την ελπίδα πως οι θεατές δεν θα καταλάβαιναν τη διαφορά ή δεν θα νοιάζονταν γι' αυτό". "Έκαναν, φυσικά, λάθος", συνέχισε ο Katzenberg, "και τώρα όλοι κινδυνεύουμε από αυτήν την απληστία να χάσουμε μια σημαντική ευκαιρία".

Ο Katzenberg, ωστόσο, συνεχίζοντας επί του θέματος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού, προσφέροντάς του ΑΑΑ παραγωγές τώρα που σκηνοθέτες όπως ο Peter Jackson, o Steven Spielberg και ο Martin Scorcese υιοθετούν την εικόνα 3D ως εργαλείο για να προσθέσουν αληθινά ενδιαφέροντα στοιχεία στις ταινίες τους". Απομένει ν' αποδειχθεί, λέμε εμείς - πάντως ένας άλλος σημαντικός σκηνοθέτης, ο Ridley Scott, προσέθεσε το δικό του λιθαράκι υποστήριξης στην εικόνα 3D πριν από λίγες μέρες. Για την ακρίβεια όχι λιθαράκι, αλλά.. ογκόλιθο, καθώς ο άνθρωπος που προσέφερε στο κινηματογραφικό κοινό τα Blade Runner, Black Rain, Gladiator και Black Hawk Down δεσμεύθηκε από δω και στο εξής να παράγει ταινίες μόνο σε 3D (!). Ο Scott θεωρεί πως η τεχνολογία της στερεοσκοπικής εικόνας προσθέτει τόσα πράγματα στο τελικό αποτέλεσμα, ώστε "ακόμη και τις σκηνές των διαλογών θα τις γυρίζει σε 3D". Η πρώτη του τέτοια ταινία είναι το Prometheus, που θα προβληθεί το 2012. Για να δούμε, λοιπόν!

Το 2012, δε, θα δούμε και κάτι άλλο - αν η LG επιτύχει στους κατασκευαστικούς της στόχους. Τί; Τηλεοράσεις τεχνολογίας OLED μεγάλων διαγωνίων, να τι! O διευθύνοντας σύμβουλος της κορεάτικης εταιρείας, Kwon Young-Soo, σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε πως θα μεταφέρει το βάρος των πόρων της στην κυκλοφορία μεγάλων τηλεοράσεων με τέτοιες οθόνες και όχι στην κυκλοφορία των... monitor ουσιαστικά στις 15 και 31 ίντσες που διέθετε μέχρι σήμερα. Ο στόχος είναι να παρουσιάσει στην αγορά τηλεόραση OLED διαγωνίου 55 ιντσών στα τέλη του επόμενου έτους - υποθέτουμε θα είναι και 3D - ενώ παράλληλα θα διερυνθεί και η χρήση των οθονών OLED σε κινητά τηλέφωνα, ίσως και tablet. Ο Kwon Young-Soo, βεβαίως, παραδέχθηκε πως οι πρώτες τηλεοράσεις αυτής της τεχνολογίας σε αυτή τη διαγώνιο θα διατεθούν σε περιορισμένες ποσότητες και δεν θα είναι... φθηνές ακριβώς, αλλά αυτό δεν ισχύει ούτως ή άλλως για όλα τα hi-end προϊόντα; Ε, ναι!

Κάτι, τέλος, που ίσχυε ήδη στον κόσμο των κινητών τηλεφώνων που στηρίζονται σε Android, επιβεβαίωσε η Apple πως θα εφαρμόσει στο επερχόμενο iOS 5. Στο νέο της λειτουργικό για iPhone, iPad και iPod Touch, αν κρίνουμε από την πιο πρόσφατη δοκιμαστική έκδοση του, η αμερικανική εταιρεία θα καταστήσει αδύνατη τη λήψη αναβαθμίσεων λογισμικού χωρίς τη σύνδεση με Η/Υ (over the air update), αν η εκάστοτε συσκευή έχει υποστεί... εχμ... απελευθέρωση (jailbreak). Η Apple με αυτόν τον τρόπο αρνείται στους χρήστες που έχουν - για τους δικούς τους λόγους - "σπάσει" το κινητό, το tablet ή το media player τους, ένα από τα πιο σημαντικά νέα στοιχεία του iOS 5. Τούς αρνείται, δε, και την ευκολία των σταδιακών αναβαθμίσεων (incremental update) που υποστηρίζει για πρώτη φορά το iOS: υπενθυμίζουμε ότι, για την ώρα, όταν θέλει κανείς ν' αναβαθμίσει το λειτουργικό των συσκευών της Apple λαμβάνει από το Internet το σύνολο του κώδικα και όχι μόνο τις αλλαγές ή διορθώσεις που γίνονται σε κάθε έκδοσή του. Όσοι και όσες έχουν εφαρμόσει το jailbreak και μετά την έκδοση του iOS 5, θα αναγκαστούν να ακολουθούν την παρούσα μέθοδο κάθε φορά. Θα... αποθαρρύνει αυτό κανέναν; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ