News Snacks 23-05-11

Μόνο τα PC της Apple σε άνοδο, Windows Phone 7 με δυσκολίες

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Ποτέ δεν θα πάψει να μας εκπλήσσει το... πόσες διαφορετικές ερμηνείες μπορεί να δεχθεί ένα γεγονός στο χώρο της τεχνολογίας. Να, για παράδειγμα η πτώση στις πωλήσεις των "τυπικών" προσωπικών υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη, από κατασκευαστές όπως η HP, η Asus και η Dell. Τα στοιχεία πωλήσεων, λοιπόν, καταγράφουν μείωση της τάξης του 20% (!) σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό σημείο πέρυσι. Εξαίρεση; Η Apple, φυσικά, η οποία αύξησε το δικό της ποσοστό κατά 10 μονάδες, ξεπερνώντας την Toshiba και μπαίνοντας και επίσημα στο Top 5 των κατασκευαστών Η/Υ. Η εταιρεία του... Jesus Steve, μάλιστα, κατόρθωσε εν μέσω γενικής μείωσης πωλήσεων και συνεχιζόμενης οικονομικής δυστοκίας να αυξήσει κατά 30% (!!!) περίπου τις πωλήσεις των δικών της laptop όλων των κατηγοριών, των MacBook. Τί "διαβάζουν" λοιπόν πολλοί σε αυτήν την αντιφατική κατάσταση; Το ίδιο πράγμα που συνέβαινε στη δεκαετία του 2000, όταν οι πωλήσεις iPod βοηθούσαν τις πωλήσεις Η/Υ της Apple. Μόνο που τώρα, είναι τα iPad που βοηθούν - τα ίδια που, υποθετικά, στερούν πωλήσεις από τα άλλα, μη-Apple PC. Άβυσσος, λέμε...

Άβυσσος η ψυχή των καταναλωτών όσον αφορά κι άλλα ζητήματα, πάντως. Όπως αυτό των κινητών με το λειτουργικό Windows Phone 7 της Microsoft. Ενώ όλοι συμφωνούμε ότι και καλοσχεδιασμένο είναι, και χρηστικό, και σε ενδιαφέρουσες συσκευές χρησιμοποιείται, και προοπτικές έχει... η πασίγνωστη εταιρεία ερευνών Gartner θεωρεί ότι οι πωλήσεις των συσκευών με το συγκεκριμένο λειτουργικό δεν ξεπέρασαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα 1.6 εκατομμύρια. Σε αντιδιαστολή, οι πωλήσεις των iPhone ήταν δεκαπλάσιες. Το περίεργο (και ίσως χειρότερο) είναι πως η Gartner υπολογίζει τις πωλήσεις των κινητών με Windows Mobile 6.5, το προηγούμενο και σίγουρα κατώτερο λειτουργικό της Microsoft σε σχέση με τα WP7, στα... 2 εκατομμύρια συσκευές, κοινώς υψηλότερες! Η Microsoft σαφώς έχει δρόμο μπροστά της μέχρι να κερδίσει ικανό ποσοστό του καταναλωτικού κοινού - και όλοι αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί ευκολότερα αν εμφανιστούν σύντομα στην αγορά τα πρώτα κινητά που θα προέλθουν από τη συνεργασία της με τη Nokia. Συμφωνούμε, αυτά όμως αναμένονται Δεκέμβρη ή Γενάρη και είμαστε ακόμη στο Μάη. Χμ.

Σε... κατάσταση αμφιβολίας μας έχει αφήσει, επίσης, εδώ και μερικές ημέρες η ανεπίσημη "σύγκρουση δηλώσεων" ανάμεσα στη Microsoft και την Intel σχετικά με τα μελλοντικά Windows 8. Υψηλόβαθμο στέλεχος της δεύτερης υποστήριξε σε συνέντευξη πως ναι, τα επόμενα Windows θα διατεθούν τόσο για την αρχιτεκτονική των chip της Intel, όσο και γι' αυτήν των chip της ARM και άλλων κατασκευαστώφν, που σχεδιάζουν κυρίως για κινητά και tablet. Aυτό το γνωρίζαμε - είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος να αποκτήσουν σε εκείνες τις συσκευές σοβαρό μερίδιο αγοράς. Αυτό που, προφανώς έχοντας ιδιοτελή κίνητρα, υποστήριξε το στέλεχος της Intel ήταν πως τα Windows 8 για ARM θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση αμέσως μόλις εμφανιστούν, επειδή δεν θα είναι συμβατά με καμία εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί για παρελθούσες εκδόσεις των Windows. Η Microsoft, λιγότερο από 8 ώρες μετά, διέψευσε αυτήν την δήλωση χαρακτηρίζοντάς την "ανακριβή", εντύπωση όμως προκαλεί ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο το έπραξε. Ρωγμές στη... θρυλική σύμπραξη Wintel, λόγω tablet, Android, Apple και άλλων παραγόντων; Ίσως.

Καμία αμφιβολία, πάντως, δεν έχουμε για το γεγονός ότι η μετάβαση από την υψηλή ευκρίνεια των 1080p γραμμών σε αυτήν των 2160p ή των 4320p γραμμών θα χρειαστεί περισσότερο καιρό από τη δεκαετία που χρειάστηκε η μετάβαση από τις 480p/576p γραμμές των DVD, στις 1080p. Δεν είναι τυχαίο το ότι ναι μεν το ιαπωνικό κανάλι ΝΗΚ έχει ως στόχο την μετάδοση περιεχομένου υπερυψηλής ευκρίνειας (Super Hi-Vision) το 2015-2017. Αυτό, πάντως, δεν εμπόδισε την Sharp να επιδείξει ήδη την πρώτη τηλεόραση που θα μπορούσε να προβάλλει αυτήν την εικόνα! Η τηλεόραση αυτή είναι LCD διαγωνίου 85 ιντσών και σε αυτές η ιαπωνική κατασκευάστρια εταιρεία έχει "στριμώξει" 7680x4320 pixel, επιτυγχάνοντας πυκνότητα 103 pixel ανά ίντσα (εφάμιλλη αυτής που έχουμε στα πιο πολλά monitor για PC και τριπλάσια από αυτή των σημερινών τηλεοράσεων HD). Προς πώληση αυτή η τηλεόραση δεν είναι βέβαια - και αν ήταν ακόμη, τί θα παρακολουθούσαμε σ' αυτήν...; - και δεν αναμένεται να έχει εμπορικό νόημα η διάθεσή της μέχρι το 2020. Μερικές χρήσεις γι' αυτήν, στημένη σε έναν τοίχο και συνδεδεμένη με ένα πανίσχυρο PC μπορούμε να σκεφτούμε, πάντως, ακόμη και σήμερα...

Μιλώντας για το σήμερα και το - όχι τόσο μακρινό όσο το... 2020 - αύριο, έχουμε αναφερθεί πάμπολλες φορές στο πότε οι κατασκευαστές τηλεοράσεων 3D θα είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν συσκευές που αποδίδουν στερεοσκοπική εικόνα σε μεγάλες διαγωνίους, αλλά χωρίς γυαλιά. Πριν από την έκθεση CES του 2013 δεν περιμέναμε να δούμε τις πρώτες τέτοιες τηλεοράσεις, όμως η ιαπωνική κατασκευάστρια Nissho, σε συνεργασία με την άγνωστη στον πολύ κόσμο Dimenco, είναι... έτοιμη να διαθέσει ακριβώς ένα τέτοιο μοντέλο, 52 ιντσών, μέσα στο καλοκαίρι! Ένα "περίπου" τέτοιο, δηλαδή. Η Dimenco απαρτίζεται από 4 κορυφαίους μηχανικούς, πρώην μέλη της Philips, οι οποίοι έχουν αναπτύξει μία τεχνολογία προβολής που χαρακτηρίζουν "2D + βάθος". Αυτή όμως λειτουργεί σε 1080p γραμμές χωρίς κανενός είδους γυαλιά και μάλιστα με αρκετά υψηλή φωτεινότητα (700 nits) και λόγο αντίθεσης (2000:1). Αρκετά έως πολύ υψηλή, όμως, θα είναι και η τιμή πώλησής της, αφού θα ξεπερνά τα $20.000. Εύλογα θα προορίζεται αρχικά σε διαφημιστικές και άλλες επαγγελματικές εφαρμογές - και η ποιότητα εικόνας της δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από κανέναν - οπότε συνεχίζουμε να περιμένουμε από τους μεγάλους κατασκευαστές τα δικά τους, καταναλωτικά και ελπίζουμε προσιτά, μοντέλα. Πότε; Για την ώρα... όταν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ