News Snacks 22-03-11

3D γυαλιά Bluetooth από τη Samsung, τα iPad 2 σε παγκόσμια έλλειψη

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Ημέρες πλέον μας χωρίζουν από την εμφάνιση του iPad 2 στα ελληνικά καταστήματα και οι πρώτες ενδείξεις για την όλη έναρξη του "διαδόχου" στη χώρα μας είναι και καλές, και κακές. Καλές γιατί - απ' ότι φαίνεται για την ώρα τουλάχιστον - δεν θα έχουμε καθυστερήσεις, ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής κλπ. και ότι το προϊόν θα διατεθεί κανονικά. Κακές γιατί υπάρχει ήδη αρκετή... γκρίνια στην αγορά σχετικά με το περιορισμένο στοκ που πέρασε τα ελληνικά σύνορα και θα διατεθεί το Σάββατο. Ένα μεγάλο ποσοστό προπαραγγελιών έχει καλυφθεί με επιτυχία, δεν είναι ωστόσο δύσκολο να φανταστούμε το υπόλοιπο στοκ να εξαντλείται γρήγορα και τους καταναλωτές που ήθελαν απλώς να το προμηθευτούν από κατάστημα, να επιδίδονται στο γνωστό... σαφάρι με αμφίβολα αποτελέσματα. Κι επειδή στη χώρα μας δεν έχουν καταστεί ακριβώς... θεσμός οι διανυκτερεύσεις έξω από τα πολυκαταστήματα, όπως στο εξωτερικό (και επιπροσθέτως το iPad2 κυκλοφορεί μέσα σε τριήμερο),

Περισσότερο, ωστόσο, για να είμαστε ειλικρινείς μας προβληματίζει το τί θα γίνει από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του iPad 2 στη χώρα μας και μετά. Λόγω του καταστροφικού σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία το προηγούμενο διάστημα, μια σειρά εταιρειών που σχετίζονται με σημαντικά υποσυστήματα του iPad 2 έχουν πληγεί και τεθεί εκτός κανονικού ρυθμού παραγωγής. Αυτό πρακτικά σημαίνει σημαντικές καθυστερήσεις για την ανανέωση του στοκ του iPad 2 στις μεγάλες αγορές και ειδικά στις ΗΠΑ. Tο γεγονός έχει αναγνωρίσει και η Apple, επεκτείνοντας το χρόνο παράδοσης όσων iPad 2 παραγγέλονται τώρα, σε πάνω από 5 εβδομάδες. Αυτό για μας σημαίνει πως - με δεδομένη την προτεραιότητα των άλλων αγορών έναντι της δικής μας - αν τα θέματα αυτά δεν ξεπεραστούν σύντομα, είναι πιθανό να διοχετευθεί στο κοινό η πρώτη αυτή "παρτίδα" της πρεμιέρας του iPad 2 και μετά...; Είτε εισαγωγή μικρών αριθμών iPad 2 αραιά και με το... σταγονόμετρο, είτε απλώς... εξαφάνιση του προϊόντος από τα ράφια. Κανείς δεν θέλει "στεγνή" αγορά και μη ικανοποιημένους πελάτες, θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πως θα χειριστεί η iSquare αυτή τη δύσκολη κατάσταση το επόμενο διάστημα.

Ενδιαφέρον έχουν και οι αντιπροτάσεις ή εξελικτικές προτάσεις που ενίοτε οι κατασκευάστριες εταιρείες παρουσιάζουν, παρακάμπτοντας τις τυπικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, η Samsung κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ (και ελπίζουμε να δούμε και στην Ελλάδα) το HW-D7000. Είναι ένας συνδυασμός ενισχυτή και Blu-ray player, πολύ καλών όμως προδιαγραφών, πάνω στον οποίο συνδέεται μία τηλεόραση, ένα σετ ηχείων και... voila: πλήρες σύστημα home cinema! Το HW-D7000 είναι μικρό σε μέγεθος αλλά εμφανίζεται υπερπλήρες, υποστηρίζοντας εικόνα 3D, πολλαπλές θύρες HDMI 1.4, ασύρματη δικτύωση, χειρισμό με οθόνη αφής και πληθώρα Διαδικτυακών υπηρεσιών. Την προσέγγιση του ενισχυτή και BD-Player μαζί είχαμε δει πρώτη φορά στο περίφημο Cara της Denon, όμως η Samsung έχει τιμολογήσει τη δική της πρόταση πολύ πιο φιλικά ($599). Αρκούν αυτές οι δύο προτάσεις για να προκύψει, σε βάθος χρόνου, νέα κατηγορία προϊόντων για συμπαγή, αλλά υψηλών επιδόσεων home cinema; Ο χρόνος, όπως πάντα, θα δείξει!

Μιλώντας πάντως για τη Samsung, είναι η πρώτη κατασκευάστρια που - απ' όσο γνωρίζουμε - προχώρησε σε νέα προσέγγιση όσον αφορά στα γυαλιά που απαιτούνται για τη θέαση εικόνας 3D. Οι Κορεάτες θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα να διαθέτουν 3D γυαλιά που επικοινωνούν με τις αντίστοιχες τηλεοράσεις όχι μέσω υπερύθρων, αλλά μέσω Bluetooth. Με αυτόν τον τρόπο η λειτουργία τους θα είναι απροβλημάτιστη ακόμη κι όταν δεν υπάρχει άμεση οπτική επαφή ανάμεσα στον δέκτη των τηλεοράσεων και τα γυαλιά. Στην παρούσα φάση αν υπάρξει κάποιο φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στα δύο, η επικοινωνία διακόπτεται και ο θεατής σταματά να βλέπει 3D εικόνα - κάτι που με την διασύνδεση Bluetooth αποφεύγεται. Επίσης τα γυαλιά αυτά, αν και παραμένουν ενεργητικής κι όχι παθητικής λειτουργίας, είναι κατά πολύ λεπτότερα και ελαφρύτερα από τα αντίστοιχα σημερινά. Το πρώτο μοντέλο τηλεόρασης 3D της Samsung που θα συνοδεύεται από τέτοια γυαλιά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η D8000. Απομένει να δούμε αν θα είναι μόνο τα καλύτερα μοντέλα 3D TV της εταιρείας που θα εφοδιαστούν με τα νέα γυαλιά ή αν τα δεύτερα θα συνοδεύσουν και κάποιες τηλεοράσεις της μέσης κατηγορίας. Σύντομα, υποθέτουμε!

Ένα... τελευταίο - για σήμερα - που απομένει ν' ακούσουμε, είναι ένα σημείο... περισσότερο απίθανο από αυτά που ανακάλυψε η Logitech, για να χάσει κανείς ένα τηλεκοντρόλ! Η ελβετική εταιρεία έκανε πρόσφατα μία καταναλωτική έρευνα σχετικά με τα συνηθέστερα μέρη όπου ξεχνούν οι άνθρωποι τα τηλεχειριστήρια των τηλεοράσεών τους και οι απαντήσεις ήταν... όλων των ειδών: από τις ευνόητες και προβλέψιμες, όπως τους χώρους κάτω από καναπέδες και κρεβάτια, έως τις... εκκεντρικές (στο μπάνιο ή σε συρτάρια με ρούχα...;), τις απίθανες (στο ψυγείο ή την κατάψυξη...;) ή τις αληθινά... ανησυχητικές (εντελώς εκτός σπιτιού ή στο αυτοκίνητο!). Ε, ας κάνουν οι κατασκευαστές τηλεοράσεων καμιά συμφωνία με τη Microsoft, να ενσωματωθεί ένα mini-Kinect σε όλες, να τις ελέγχουμε με χειρονομίες και να κλειδώσουμε τα τηλεκοντρόλ στο συρτάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ