News Snacks 17-05-11

Σκληρός δίσκος... Wi-Fi της Seagate, κι ευρωπαϊκό το 3D κανάλι της Samsung

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Για το γεγονός ότι η έλλειψη περιεχομένου σε 3D συνεχίζει ν' αποτελεί παράγοντα που κρατά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τις πωλήσεις των τηλεοράσεων και προβολέων 3D, δεν νομίζουμε ν' αμφιβάλλει κανείς. Οι κατασκευαστές, που , το έχουν αντιληφθεί, γι' αυτό και πρωτοβουλίες όπως αυτή της Samsung είναι σημαντικές: το κανάλι Explore 3D, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτη στην Κορέα και προσφέρει ταινίες, video clips, ντοκυμαντέρ κλπ. σε εικόνα 3D, είναι διαθέσιμο πλέον και στην Αγγλία. Έτσι έρχεται... ένα βήμα πιο κοντά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, αφού το Explore 3D "φτάνει" στις τηλεοράσεις 3D της Samsung μέσα από την πλατφόρμα Smart TV της κορεατικής εταιρείας (η οποία θεωρητικά μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες). Συνεχίζουν να υπάρχουν βέβαια τα θέματα πνευματικών δικαιωμάτων κλπ., ενώ σε κάποιες χώρες - όπως τη δική μας - και το... πανταχού παρόν πρόβλημα των υποτίτλων, όμως ελπίζουμε για το καλύτερο. Και χωρίς αυτούς, το όποιο δωρεάν 3D περιεχόμενο, ευπρόσδεκτο...

Ευπρόσδεκτες, άλλωστε, είναι πάντοτε οι ιδέες και οι τρόποι μέσω των οποίων μπορεί να κάνει κάποιος κάτι ευκολότερα απ' ότι... "κανονικά" (ή ευκολότερα απ' όπως μας έχουν "εκπαιδεύσει" οι εταιρείες να κάνουμε τέλος πάντων). Ιδέες όπως της Seagate για τον GoFlex Satellite, για παράδειγμα: έναν σκληρό δίσκο που φέρει ενσωματωμένο κύκλωμα Wi-Fi για να επικοινωνεί ασύρματα και απευθείας με συσκευές όπως τα iPhone και iPad! O GoFlex Satellite έρχεται σε επικοινωνία με τις συσκευές της Apple μέσω του ειδικού app που η Seagate προσφέρει δωρεάν και επιτρέπει τη μεταφορά αρχείων από και προς τα κινητά ή τα tablet με ευκολία. H αρχική έκδοσή του έχει χωρητικότητα 500 GB (αργότερα θα εμφανιστούν και μεγαλύτερα μοντέλα) και με την ενσωματωμένη μπαταρία του μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για 25 ώρες ή να "στέλνει" ακατάπαυστα video για 4 ώρες. Η Seagate υπόσχεται να διαθέσει μέσα στο καλοκαίρι το αντίστοιχο app και για συσκευές που βασίζονται σε Android, ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να αξιοποιήσουν τον Satellite. Και γιατί να το κρύψουμε; ο,τιδήποτε μας επιτρέπει να παρακάμψουμε το μισητό iTunes, το λατρεύουμε... εξ ορισμού!

Εξ ορισμού συγχαρητηρίων, επίσης, αξίζουν οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν πως τα πλούτη δεν θα πήρε κανείς μαζί του στο... ο,τιδήποτε μας περιμένει όλους "μετά". Και τα αφήνουν πίσω τους έτσι, ώστε να πιάσουν τόπο. Όπως ο Amar Bose, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της πασίγνωστης ομώνυμης εταιρείας ηχητικών και άλλων προϊόντων, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αφήνει το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών της στο Massachusetts Institute of Technology, το θρυλικό πανεπιστήμιο και ερευνητικό κέντρο MIT με άλλα λόγια. Ο Bose ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο αυτό, αποφοίτησε, πήρε διδακτορικό, δίδαξε εκεί για πολλά χρόνια και έχει, κατανοητά, πολύ ισχυρούς δεσμούς με το ίδρυμα. Οι μετοχές που μεταφέρονται στα χέρια του MIT θα προσφέρουν για χρόνια χρηματοδότηση σε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου, των οποίων τα αποτελέσματα φυσικά δεν θα αφορούν μόνο στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και τον ήχο. Μακάρι το παράδειγμά του ν' ακολουθήσουν κι άλλοι πάμπλουτοι, όχι μόνο της αγοράς της τεχνολογίας, αλλά και γενικότερα.

Κάτι άλλο για το οποίο ευχόμαστε, είναι να γίνουν γρήγορα προσιτές και να καθιερωθούν σε όλων των ειδών τις φορητές συσκευές οι οθόνες υψηλής ανάλυσης. Η οθόνη Retina του iPhone 4 έθεσε τον πήχυ ψηλά και τον διατηρεί - χρησιμοποιώντας την για ένα χρόνο σχεδόν μπορούμε να προσυπογράψουμε ότι απλώς... δεν υπάρχει γυρισμός σε κατώτερες αναλύσεις - ανταγωνισμό όμως θα προσφέρουν σύντομα κι άλλες εταιρείες. Πριν από μερικές μέρες κάναμε λόγο για οθόνη LCD υπερυψηλής ανάλυσης για tablet από την Samsung και τώρα είναι σειρά της Toshiba να απειλήσει στην κατηγορία των smartphones: οι δικές της οθόνες... "στριμώχνουν" 367 pixel σε κάθε ίντσα, επιτυγχάνοντας ανάλυση 720x1280 pixel σε μόλις 4 ιντσών οθόνη. Το κάνουν, δε, προσφέροντας παράλληλα αντίθεση της τάξης του 1500:1 (!). Ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε πόσο καθαρή και ρεαλιστική θα είναι η εικόνα μιας οθόνης όπως αυτή - μέσα στο 2012, όμως, οπότε αναμένονται και τα πρώτα προϊόντα που θα την αξιοποιούν, ευελπιστούμε να το διαπιστώσουμε!

Κάτι για το οποίο, ευτυχώς, θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ λιγότερο είναι το Infamous 2 της Sony για το PlayStation3. To αρχικό μας άρεσε πολύ και αναδείχθηκε σε άκρως αξιόλογο ξεκίνημα για ένα νέο franchise - η εταιρεία δημιουργίας του, άλλωστε, η Sucker Punch, είναι σαφώς έμπειρη. Το δεύτερο κεφάλαιο των περιπετειών του Cole ήταν λοιπόν, λίγο έως πολύ, δεδομένο και μία πρώτη γεύση του είχαμε πάρει στην έκθεση της GamesCom, στη Γερμανία, πέρυσι το καλοκαίρι. Επαφή με το Infamous 2 είχαμε και στη διημερίδα της Sony για τα games της του 2011, το Φεβρουάριο στο Λονδίνο - επαφή από την οποία επίσης αποκομίσαμε θετικές εντυπώσεις. Ε, σήμερα η ιαπωνική εταιρεία επιβεβαίωσε την κυκλοφορία του Infamous 2 για τις 8 Ιουνίου, χρονικό σημείο στο οποίο ναι μεν η έκθεση της Ε3 θα έχει προσελκύσει όλα τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και σημείο στο οποίο οι κυκλοφορίες νέων games αυτές καθ' αυτές θα είναι πανελάχιστες. Ο τίτλος θεωρείται από τους σημαντικούς του PS3 για φέτος, εξ ου και η πρόθεση της Sony να κυκλοφορήσει τόσο ειδικές εκδόσεις του - τις Special Edition και Hero Edition - όσο και συσκευασία με αντίτυπό του και PlayStation3. Τικ, τοκ. Τικ, τοκ. Τικ, τοκ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ