News Snacks 05-04-11

Ενδεχόμενη καθυστέρηση του PSP2, διαθέσιμο το BDXL

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Το φοβόμασταν όλοι: ο μεγάλος σεισμός και το tsunami στη Ιαπωνία θα έχουν πολλαπλές και όχι μόνο βραχυπρόθεσμες συνέπειες στην πορεία της αγοράς του home entertainment το 2011. Πιο πρόσφατη περίπτωση εταιρείας που παραδέχθηκε πως τα σχέδιά της για τη χρονιά έχουν επηρεαστεί, είναι η Sony: ενώ το αρχικό πλάνο κυκλοφορίας του PSP2 ήταν να κυκλοφορήσει ως το τέλος του χρόνου τουλάχιστον για δύο από τις τρεις μεγάλες αγορές - Ιαπωνία, Αμερική, Ευρώπη - τώρα ο πρόεδρος της Sony Computer Entertainment America δηλώνει πως "ενδεχομένως μόνο μία από τις τρεις αγορές να καλυφθεί εγκαίρως για την εορταστική περίοδο, με τις άλλες δύο να καλύπτονται στο τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους της εταιρείας" (σ.σ. αυτό είναι το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου για τη Sony). Αν και... έτσι γινόταν πάντα, αν το καλοσκεφτεί κανείς, τίθενται πλέον ζητήματα όχι μόνο μη εκμετάλλευσης της εορταστικής περιόδου, αλλά και ύπαρξης του 3DS στην αγορά για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς αντίπαλο σε πολλές αγορές και, φυσικά, περαιτέρω εξάπλωσης των iPhone/iPad στο μεταξύ. Για πολλοστή φορά... ίδωμεν.

Σε άλλους τομείς πάντως η Sony συνεχίζει απτόητη να διευρύνει τις προτάσεις της, όπως για παράδειγμα στα συστήματα home cinema και στα Blu-ray player. Ομολογουμένως τα BDV-EF200, BDV-L600 και BDV-L800 δεν απομακρύνονται όσον αφορά στις δυνατότητες πολύ από παρελθόντα συστήματα της ιαπωνικής εταιρείας βασισμένα σε Blu-ray και διάταξη ηχείων 2.1, χαρακτηρίζονται όμως από νέο σχεδιασμό. Τα δύο τελευταία, δε, επιτρέπουν την τοποθέτησή τους είτε οριζόντια είτε κάθετα (!). Το Blu-ray player BDP-S780 διαδέχεται το S770 ως το μέσο-ανώτερο μοντέλο της Sony και προσθέτει σύστημα βελτίωσης της εικόνας απ' όποια πηγή κι αν προέρχεται, μετατροπή 2D υλικού σε 3D και συμβατότητα με την υπηρεσία βιντεοκλήσεων Skype. Όλα τα συστήματα φυσικά αναπαράγουν 3D Blu-ray, αντλούν περιεχόμενο από το τοπικό οικιακό δίκτυο, ελέγχονται με iPhone και Android κινητά και αξιοποιούν τις online υπηρεσίες της Sony. Θα κυκλοφορήσουν σταδιακά και στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι, οπότε... αναμένουμε.

Μιλώντας για εικόνα 3D, πάντως, συντετριμμένοι νοιώθουμε που θα πρέπει να μεταφέρουμε στους αναγνώστες του Αθηνόραμα Digital μία δυσάρεστη είδηση σχετικά με το... μείζον lifestyle θέμα των ημερών: η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, ευγενικά αλλά κατηγορηματικά, απέρριψε την πρόταση του τηλεοπτικού σταθμού Sky να καλύψει το γάμο του Πρίγκιπα Ουίλλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον... με κάμερες 3D! Το παλάτι (sic) θέλει μεν να δείξει προοδευτικό πρόσωπο - είναι ο πρώτος βασιλικός γάμος που θα μεταδοθεί μέσω Internet, που έχει το δικό του... soundtrack που θα πωλείται μέσω iΤunes και το δικό του... app για κινητά τηλέφωνα - αλλά όχι και να χαλάσει η διαρρύθμιση του χώρου της τελετής, ώστε να καλυφθεί το ιερό μυστήριο με πολλαπλές κάμερες για στερεοσκοπική εικόνα...! Κρίμα, βαθύ κι ασυγχώρητο. Αυτό που αληθινά θα απογείωνε την εικόνα 3D στα μάτια του ευρύτερου κοινού ήταν αυτή η βασιλική, μεγαλοπρεπής, γαλαζοαίματη τελετή σε 3D Blu-ray. Τέλος. Ποιo Avatar κι αηδίες... 3D γαμήλιο πέπλο να βγαίνει μέσα από το κάδρο της τηλεόρασης και 3D μπουκέτα λουλουδιών να πετάγονται μέσα από το πανί του προβολέα. Αυτό ήταν ΤΟ... killer-content που χρειαζόμασταν, λέμε...!

Μιλώντας, δε, για killer-content, νέο... killer-format στην κατηγορία των οπτικών μέσων αποθήκευσης φιλοδοξεί να γίνει το BDXL: πρόκειται για την εξελιγμένη μορφή δίσκων Blu-ray, η οποία αποθηκεύει - χρησιμοποιώντας περισσότερες "στρώσεις" από τις δύο των παρόντων BD - μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, έως και τον διπλάσιο μέχρι στιγμής. Η σχετική προδιαγραφή είχε οριστικοποιηθεί εδώ και καιρό, τώρα όμως κυκλοφορούν από την Panasonic οι πρώτοι εγγράψιμοι κι επανεγγράψιμοι δίσκοι των 100 GB, καθώς και το BDR-206MBK της Pioneer, το εσωτερικό drive της ιαπωνικής εταιρείας για PC που τους αξιοποιεί. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πως οι δίσκοι είναι πανάκριβοι (120 δολάρια έκαστος) και με το κόστος ανά MB να έχει μειωθεί τόσο στους σκληρούς δίσκους, είναι μικρό το νόημα της χρήσης τους για αντίγραφα ασφαλείας. Μόνο για επαγγελματικούς σκοπούς μπορούν ουσιαστικά να αξιοποηθούν για την ώρα, ειδικά μάλιστα αφού κανένα Blu-ray player αυτή τη στιγμή δεν τους υποστηρίζει. Όταν μεταβούμε στην... υπερυψηλή ευκρίνεια, όμως...!

Για την υπερυψηλή ευκρίνεια έχουμε πάρα πολύ καιρό ακόμη μπροστά μας, βέβαια, αλλά μπορεί να κάνουμε και λάθος. Μπορεί και όχι. Λάθος έκανε σίγουρα πάντως η AMD με την επιλογή της να τιμολογήσει τη νέα της κάρτα γραφικών, την Radeon 6790, στα 150 δολάρια περίπου - όταν, όπως φαίνονται να συμφωνούν όλοι οι τεχνικοί δημοσιογράφοι που έκαναν τις σχετικές μετρήσεις με αυτήν, δεν προσφέρει πρακτικά πιο πολλή ισχύ από την Radeon 6850, που μπορεί να βρεθεί με ακόμη λιγότερα! Η 6790 δεν είναι "επόμενης γενιάς" σε σχέση με την 6850, αλλά πρακτικά της ίδιας, τοποθετήθηκε δε στην αγορά ώστε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος των GeForce GTX 460 και GeForce GTX 550Ti της nVidia στη μέση κατηγορία τιμών. Δεν θα έπρεπε όμως η AMD - για να επιβληθεί σε αυτήν την όντως σημαντική κατηγορία - να έχει δώσει στην νέα της κάρτα ένα αβαντάζ κόστους, ακόμη και απέναντι στην ήδη υπάρχουσα παρόμοια κάρτα της, αφού δεν έδωσε αντίστοιχο αβαντάζ ισχύος; Απλή λογική! Απ' ότι φαίνεται, αυτή ενίοτε... δηλώνει απούσα από την εμπορική πολιτική της AMD, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ρυθμίσεις, ρυθμίσεις!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ