News Snacks 04-05-11

Σε θεαματική άνοδο το Blu-ray, Asus και Tegra 3 στον ορίζοντα

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Και ενώ όλοι περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η δύσκολη κατάσταση της Sony με την παραβίαση του PlayStation Network και αν θα μπορέσει να έχει ένα τμήμα των υπηρεσιών της ενεργό μέχρι την Κυριακή, οι hackers του PlayStation3 αυτού καθ' αυτού... επανέρχονται στο προσκήνιο! Εκμεταλλευόμενοι το μηχανισμό που επιτρέπει την εγκατάσταση ειδικών, μη εγκεκριμένων από την κατασκευάστρια εταιρεία firmware - μηχανισμό που δημιουργήθηκε με τις ανακαλύψεις άλλων hacker όπως ο George Hotz και οι fail0verflow - οι ικανότατοι προγραμματιστές που... επιδίδονται πλέον στο σπορ της επέμβασης στη λειτουργία των PS3 με άνεση, επανέφεραν τη δυνατότητα εκείνη που (ίσως) ξεκίνησε τα πάντα. Ποιά; Μα... το OtherOS, φυσικά, την επιλογή που αρχικά προσέφερε η Sony για την εγκατάσταση ειδικών διανομών του λειτουργικού Linux στο PS3. Με τον τρόπο που υλοποίησαν, δε, το ειδικό αυτό firmware, οι προγραμματιστές έχουν δώσει στους συναδέλφους τους hackers περισσότερη πρόσβαση από ποτέ στα εσωτερικά συστήματα του συστήματος της Sony. Τί σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Δεν ξέρουμε ακόμη, αλλά... υποψιαζόμαστε πως θα μάθουμε, το δίχως άλλο σύντομα!

Κάτι άλλο που σε ένα περίπου μήνα από σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα μάθουμε και επίσημα, είναι το αν σκοπεύει να ενσωματώσει η Nintendo σκληρό δίσκο στον διάδοχο του Wii ή όχι. Φήμες που επικαλούνται γνώση επί του συγκεκριμένου, θέλουν την ιαπωνική εταιρεία να μην το κάνει - για λόγους κόστους - και να εφοδιάζει το νέο σύστημα με μόλις 8 GB αποθηκευτικού χώρου. Αν αυτό ισχύει αλλά η Nintendo έχει βρει τρόπο να χρησιμοποιούμε σκληρούς δίσκους USB 2.0/3.0 για την αποθήκευση του extra περιεχομένου των games μας, των ταινιών και της μουσικής κλπ., έχει καλώς. Αν όχι... πρόβλημα, καθώς τόσο το πρόσθετο περιεχόμενο για τα games (DLC) όσο και τα πλήρη games που μπορούμε πια να αγοράζουμε από τις σχετικές online υπηρεσίες τύπου Xbox Live Marketplace και PlayStation Store, απαιτούν χώρο. Το ίδιο λάθος, δεν έχουμε ξεχάσει, είχε κάνει και η Microsoft κατά την πρώτη περίοδο κυκλοφορίας του Xbox 360 - με τον σκληρό δίσκο των 20 GB, τα εξής 12 - και όλοι γνωρίζουμε πόσο γρήγορα έγινε σαφές πως εκτενής χρήση του Xbox Live κατανάλωνε αυτό το χώρο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Για να δούμε, για να δούμε!

Κάτι άλλο, που όμως δεν περιμένουμε σύντομα να δούμε, είναι τα tablet με λειτουργικό Android που θα συναγωνιστούν το... iPad 3 (!). Κοινώς, τα tablet εκείνα που ενσωματώνουν το επόμενο chipset της nVidia από το παρόν καλύτερο: το Tegra 3. Αυτό υποτίθεται πως θα έχει, σύμφωνα με τα σχέδια και παρουσιάσεις της nVidia που έχουν διαρρεύσει στο Web, πέντε φορές περισσότερη επεξεργαστική δύναμη από το Tegra 2. Έχουμε πλέον, δε, τον πρώτο επιβεβαιωμένο κατασκευαστή που σχεδιάζει tablet με το Tegra 3: πρόκειται για την Asus, η οποία ωστόσο αφιερώνει παράλληλα και πόρους στην ανάπτυξη tablet με chip της Intel. Τα tablet αυτά είναι προγραμματισμένα για κυκλοφορία όχι νωρίτερα από τον Οκτώβριο, κατά πάσα πιθανότητα πιο κοντά στα Χριστούγεννα. Όλα αυτά καλά κι ωραία, λέμε εμείς, αλλά... δεν επικεντρώνονται στο μεσοδιάστημα οι κατασκευαστές συσκευών με Android στην επίλυση παρόντων προβλημάτων και την βελτιστοποίηση του hardware που έχουμε τώρα; Τί να τους κάνεις 12 πυρήνες στο λειτουργικό της Google, όταν το iOS στα iPad με μόλις 2 συνεχίζει να είναι ολοφάνερα περισσότερο ομαλό και χρηστικό; Ε; Ε;

Μία άλλη ερώτηση με... προφανή απάντηση θα μπορούσε να είναι αυτή που αφορά στις προοπτικές του φορμά Blu-ray: είναι θετικές; Θετικότατες, υποστηρίζουν πλέον δύο διαφορετικές εταιρείες ερευνών, οι Screen Digest και FutureSource. Από τη στιγμή που η online διανομή ταινιών δεν είχε την εξάπλωση και την απήχηση που πολλοί περίμεναν πριν από 3 χρόνια, η παραδοσιακή μορφή ταινιών σε δίσκο είχε την ευκαιρία να καθιερωθεί - και με τις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας πια "κοινό τόπο", το Blu-ray είχε και την ευκαιρία να αποδείξει πόσο καλή εικόνα μπορεί να προσφέρει. Καμία απορία, λοιπόν, που οι πωλήσεις ταινιών σε αυτή τη μορφή σημείωσαν αύξηση της τάξης του 26.5% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010 (και μάλιστα εν μέσω οικονομικής ύφεσης ακόμη) σύμφωνα με την Screen Digest. Σύμφωνα με την FutureSource, δε, μόνο στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν μέσα στη χρονιά τα 50 εκατομμύρια οι συσκευές κάθε είδους - player, PC, PS3 κλπ. - που μπορούν ν' αναπαράγουν ταινίες σε Blu-ray. Α, όλα κι όλα. Μπορεί αυτή η πολυσυζητημένη μετάβαση από το φορμά του DVD σε αυτό του BD να άργησε, αλλά από τη στιγμή που ξεκίνησε και μετά...!

Μεγάλη μετάβαση, άλλωστε, από την τεχνολογία προβολής των "παραδοσιακών" οθονών LCD σε αυτή των οθονών LCD με οπίσθιο φωτισμό LED, θα βιώσουμε μέσα στο 2011 σύμφωνα με την DisplayResearch. Η γνωστή εταιρεία ερευνών θεωρεί πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το ποσοστό πωλήσεων νέων τηλεοράσεων LED/LCD θα έχει αυξηθεί σε αυτό του 56% (!), σε σχέση με το 21% του 2010. Ως λόγους παραθέτει τόσο την καλύτερη ποιότητα εικόνας και τη χαμηλότερη κατανάλωση σε ρεύμα, όσο και τη μείωση των τιμών στα σχετικά μοντέλα (πέρυσι οπίσθιο φωτισμό LED/LCD αξιοποιούσαν κατά κύριο λόγο τα μέσης και ανώτερης κατηγορίας μοντέλα τηλεοράσεων όλων σχεδόν των κατασκευαστών). Έτσι, στην "απλή" τεχνολογία CCFL LCD θα παραμείνουν μόνο οι εισαγωγικού επιπέδου και δυνατοτήτων τηλεοράσεις, κυρίως σε μικρές διαγωνίους (32 και μικρότερες). Η Display Research, δε, τοποθετεί το ποσοστό των τηλεοράσεων LCD που θα αξιοποιούν ένα από τα δύο είδη οπίσθιου φωτισμού - απευθείας ή περιμετρικό - στο 93% (!) μέχρι το 2014. Θα σημειώσουν εκείνο το άλμα στην ποιότητα εικόνας που θα μας παρακινήσει να τις προτιμήσουμε από τις plasma για τις ταινίες μας; Εκεί είναι το θέμα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ