Netflix: προαπαιτούμενο στις παραγωγές της η εικόνα HDR

Οι Αμερικανοί προωθούν ως de facto την εξελιγμένης τεχνολογίας απεικόνιση - τί σημαίνει αυτό πρακτικά;

Οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει τηλεοπτικές σειρές ή κινηματογραφικές ταινίες που αποδίδουν την εικόνα τους σύμφωνα με το πρότυπο HDR10 ή - ακόμη καλύτερα - το πρότυπο Dolby Vision, μπορεί να διαβεβαιώσει πως η ποιότητα της απεικόνισης απέχει... έτη φωτός πολλές φορές από την αντίστοιχη της συμβατικής απεικόνισης SDR (ειδικά σε ακριβές και ικανές τηλεοράσεις). Η Netflix ήταν ο πρώτος πάροχος Δικτυακού περιεχόμενου που ξεκίνησε να συμπεριλαμβάνει στην βιβλιοθήκη του επεισόδια και φιλμ ανάλυσης 4Κ και απεικόνισης χρώματος HDR, εδώ και τέσσερα χρόνια σχεδόν - έκτοτε, δε, ο αριθμός αυτών των παραγωγών έχει αυξηθεί εκθετικά, αναδεικνύοντας το Netflix σε μία από τις σημαντικότερες πηγές περιεχομένου HDR10/Dolby Vision που έχει στην διάθεσή του το παγκόσμιο κοινό αυτήν την στιγμή.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πρότινος είναι το γεγονός ότι η Netflix - εδώ και κάποιο καιρό μάλιστα - όχι απλώς επιθυμεί, αλλά θέτει ως προαπαιτούμενο (!) για οποιαδήποτε παραγωγή φιλοδοξεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά της, την υποστήριξη εικόνας τεχνολογίας HDR: είτε του "βασικού" προτύπου HDR10 είτε του εξελιγμένου Dolby Vision. Την σημαντική αυτή αλλαγή ανέφεραν κινηματογραφιστές σε panel συζήτησης που έγινε στο πλαίσιο πρόσφατου σινε-φεστιβάλ στην Πολωνία, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Netflix δεν χειρίστηκε το θέμα σωστά και τους λόγους για τους οποίους αυτό το προαπαιτούμενο δημιουργεί προβλήματα στην διαδικασία παραγωγής για πολλούς από αυτούς (ειδικά τους ανεξάρτητους δημιουργούς που δεν έχουν στην διάθεσή τους τον εξοπλισμό του Hollywood).

Το ένα παράπονο εστιάζει στο γεγονός ότι η Netflix δεν ενημέρωσε για την αλλαγή πολλούς από τους κινηματογραφιστές παρά όταν η δουλειά τους βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο - κάτι που πρακτικά την απέκλεισε από την παρουσία της στην βιβλιοθήκη του αμερικανικού κολοσσού: για να υποστηριχθεί με τρόπο άρτιο η απεικόνιση ταινιών ή σειρών βάσει HDR10/Dolby Vision θα πρέπει να έχει γίνει σχετική πρόβλεψη εξ αρχής, δεν γίνεται να "προστεθεί" κατόπιν με τρόπο που να είναι στην πραγματικότητα σωστός. Το άλλο παράπονο αφορά φυσικά στην ανάγκη χρήσης ακριβότερου εξοπλισμού σε όλην την "αλυσίδα" της παραγωγής, από την λήψη και την αποθήκευση του υλικού, μέχρι την χρωματική διόρθωση και το μοντάζ.

Δεν χωρά, ωστόσο, καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι η πρωτοβουλία της Netflix - παρά τις αναμενόμενες αντιστάσεις που συνάντησε αρχικά - σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί επωφελής για το καταναλωτικό κοινό. Aν κάθε νέα παραγωγή που γίνεται για την δημοφιλέστερη Δικτυακή υπηρεσία ψυχαγωγικού περιεχομένου στον κόσμο προσφέρει απεικόνιση HDR10/Dolby Vision, τότε αφενός θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει και ο ανταγωνισμός της, αφετέρου θα αυξηθεί το ενδιαφέρον και για τις άλλες πηγές απεικόνισης αυτής της ποιότητας (π.χ. Ultra HD Blu-ray). Σε κάθε περίπτωση η ποιότητα του προσφερόμενου τηλεοπτικού και κινηματογραφικού περιεχόμενου θα κινηθεί σε υψηλότερο επίπεδο και, με τις απαιτήσεις στην συνέχεια του κοινού εύλογα αυξημένες, η απεικόνιση τεχνολογίας HDR θα μπορούσε πρακτικά να καθιερωθεί μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ