Netflix: ξεκινά τη μετάδοση εικόνας 4Κ

House of Cards σε υπερυψηλή ευκρίνεια, νέα φάση στην εξέλιξη του τηλεοπτικού περιεχομένου

Είτε επειδή τα πράγματα είναι αυτή τη φορά αλλιώς, είτε επειδή η βιομηχανία του θεάματος... "έμαθε από το πάθημά της" με την εικόνα 3D, απ' ότι φαίνεται στο ζήτημα του περιεχομένου σε υπερυψηλή ευκρίνεια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και πιο σύντομα, και με πολύ μεγαλύτερη πληρότητα να λυθεί. Ελάχιστους μήνες μετά από τη διαβεβαίωση της Netflix, της δημοφιλέστερης υπηρεσίας διανομής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών μέσω Internet, πως σκοπεύει να υποστηρίξει την εικόνα 4Κ με το δικό της πρόγραμμα, έχουμε... ξεκίνημα. Κιόλας. Εδώ και δύο εικοσιτετράωρα περίπου είναι διαθέσιμη για θέαση η δεύτερη σεζόν της διάσημης σειράς της Netflix "The House of Cards". Και ο πήχυς της ποιότητας προβολής σε original περιεχόμενο όπως αυτό, μόλις τοποθετήθηκε υψηλότερα. Πάρα πολύ υψηλότερα.

Με την εν λόγω σειρά η Netflix ξεκίνησε να προσφέρει στο - για την ώρα περιορισμένο λόγω μιας σειράς παραγόντων - κοινό της για πρώτη φορά υλικό σε αληθινή υπερυψηλή ευκρίνεια. Το House of Cards Season 2 έχει "γυριστεί" εξ αρχής με βιντεοκάμερες εικόνας 4Κ, οπότε το πρωτογενές υλικό είναι ήδη κατάλληλο. Ο θεατής ωστόσο που θα ήθελε να απολαύσει αυτήν την εικόνα, χρειάζεται - πέρα προφανώς από συνδρομή στην Netflix - δύο ακόμη πράγματα: μία τηλεόραση ικανή να αποκωδικοποιήσει πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί βάσει του αλγορίθμου HEVC/H.265 και σύνδεση με το Internet ταχύτητας το λιγότερο 16 Mbps. Το δεύτερο είναι μεν εφικτό και στην Ελλάδα - αν και όχι παντού αν θέλει να είναι κανείς ρεαλιστής - όμως όσον αφορά στο πρώτο, οι κατάλληλα εξοπλισμένες τηλεοράσεις είναι για την ώρα πανελάχιστες. Η κυρτή UE65HU8500 της Samsung είναι μία τέτοια, καθ' οδόν είναι και αντίστοιχα μοντέλα των Sony και LG, κυρτά ή μη κυρτά, έως τον Ιούνιο.

Δυστυχώς δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πιστοποιήσουμε το πόσο εντυπωσιακή είναι η διαφορά ανάμεσα στην εικόνα που μπορεί να προσφέρει η Netflix με το House of Cards Season 2 σε υπερυψηλή ευκρίνεια και την αντίστοιχη εικόνα σε "απλή" υψηλή ευκρίνεια. Κρίνοντας, ωστόσο, από τα πρώτα ενθουσιώδη σχόλια τόσο δημοσιογράφων, όσο και καταναλωτών αρκετά τυχερών για να έχουν στη διάθεσή τους τα παραπάνω προαπαιτούμενα, είναι δύσκολο να μην έχει κανείς την αίσθηση πως το τηλεοπτικό περιεχόμενο "περνά σε νέα φάση" με τις εκπομπές εικόνας 4Κ. Θα χρειαστούν ακόμη πολλές ζυμώσεις μέχρι η μορφή αυτή του περιεχομένου να καθιερωθεί, ναι - όλα δείχνουν, ωστόσο, πως δεν θα χρειαστεί η... δεκαετία σχεδόν που χρειάστηκε η εικόνα HD μέχρι να επιτύχει το ίδιο. Σε καμία περίπτωση!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ