Netflix: καλύτερος ήχος στο περιεχόμενό της

Για τους απαιτητικούς της ακουστικής ποιότητας σε ταινίες και σειρές, σαφώς ευπρόσδεκτη κίνηση

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αναλυτής αγοράς ή δημοσιογράφος για να πιστοποιήσει πως οι Δικτυακές υπηρεσίες τύπου Netflix όχι μόνο είναι ήδη δημοφιλέστατες, αλλά ενδέχεται - σε κάποια χρόνια από σήμερα, το πόσα ακριβώς... θα δείξει - να είναι οι μοναδικές ουσιαστικά πηγές περιεχομένου ήχου και εικόνας υψηλής ποιότητας σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Η ίδια η Netflix, ωστόσο, παράλληλα αναγνωρίζει πως οι άνθρωποι που καταβάλλουν τα περισσότερα χρήματα για την θέαση αυτού του υλικού ξέρουν ότι η εικόνα και ο ήχος που αυτή προσφέρει είναι κατά πολύ κατώτερα σε ποιότητα συγκριτικά με την αντίστοιχη των Ultra HD Blu-ray ή και των Blu-ray πολύ συχνά. Για την εικόνα η υπηρεσία κάνει σταθερά βήματα προόδου, τον ήχο ωστόσο τον είχε εν πολλοίς παραμελήσει. Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, καθώς είχαμε... εξελίξεις.

Με πρόσφατη δημοσίευση στο τεχνικό της blog η Netflix ανακοίνωσε πως αυξάνει την δειγματοληψία του πολυκάναλου ήχου που προσφέρει σε τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες - την ποιότητα αναπαραγωγής του στην ουσία - και στα δύο επικρατέστερα φορμά, δηλαδή το Dolby Digital 5.1 και το Dolby Atmos. Στο πρώτο η ποιότητα ήχου μεταβαίνει από τα 192 Kbps στα 640 Kbps, ενώ στο δεύτερο από τα 448 Kbps στα 768 Kbps. Υπενθυμίζουμε πως για την αξιοποίηση υλικού Dolby Atmos - όπως συμβαίνει και για την εικόνα 4Κ/HDR - θα πρέπει να έχει κανείς συνδρομή Netflix στο επίπεδο Premium.

Ο αμερικανικός κολοσσός δεν διευκρινίζει πουθενά στην δημοσίευσή του αν η αύξηση στην ποιότητα του πολυκάναλου ήχου του αφορά μόνο στις δικές του παραγωγές ή και στις σειρές/ταινίες άλλων studio του Hollywood και τηλεοπτικών δικτύων. Όσον αφορά στο Dolby Atmos είμαστε πρακτικά βέβαιοι πως ισχύει μόνο για τις παραγωγές της Netflix, καθώς οι άλλοι πάροχοι περιεχομένου δεν τού παραχωρούν το υλικό τους στην καλύτερη δυνατή ποιότητα ούτως ή άλλως (εικόνα HD/ήχος 5.1). Για το Dolby Digital 5.1 θα θέλαμε να πιστεύουμε πως ισχύει και για τις σειρές ή ταινίες τρίτων, όμως υποψιαζόμαστε πως θα προσφέρεται "από δω και πέρα" και σίγουρα κατά περίπτωση.

Όπως και να έχει το πράγμα, η κίνηση της Netflix είναι ευπρόσδεκτη - ειδικά με δεδομένο το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός έχει διαμορφώσει έτσι τον αλγόριθμο μετάδοσης του περιεχομένου του, ώστε αυτός να λειτουργεί έξυπνα και αποδοτικά. Η ποιότητα του ήχου που μεταδίδεται κατά βάση προσαρμόζεται στην ταχύτητα της εκάστοτε Δικτυακής σύνδεσης (στο Dolby Digital 5.1 δηλαδή ο αλγόριθμος δεν θα αποπειραθεί π.χ. να αποδώσει 640 Kbps αν δεν υπάρχει επαρκές εύρος μεταφοράς δεδομένων), ενώ παράλληλα η Netflix έχει φροντίσει ώστε όταν η ηχητική ποιότητα αυξάνεται, να μην επηρεάζεται η ποιότητα της εικόνας (που παραμένει σε προτεραιότητα).

Πάντως οι θιασώτες των συστημάτων home cinema, μάλλον... χαμογελώντας, θα υπενθυμίσουν πως ο βελτιωμένος ήχος που προσφέρεται από την Netflix είναι και πάλι συμπιεσμένος - ό,τι κι αν η ίδια διατείνεται με όρους όπως "ποιότητα ήχου studio" στην πραγματικότητα υπάρχει απώλεια αντιληπτή σε ικανά ηχοσυστήματα - ενώ στα Blu-ray και Ultra HD Blu-ray ο ήχος είναι είτε ασυμπίεστος είτε κατά πολύ υψηλότερης δειγματοληψίας. Ε, δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα, προφανώς, οπότε δεχόμαστε την βελτίωση και για τις αληθινά σημαντικές ταινίες - που θέλουμε ν' απολαύσουμε με την καλύτερη δυνατή ποιότητα ακουστικά - υπάρχουν πάντοτε τα... δισκάκια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ