Νέοι προβολείς Sony, για οθόνη... γήπεδο

Δύο μοντέλα υπερυψηλής ευκρίνειας και ένα προσιτό υψηλής, εν όψει Mundial

Ελάχιστες είναι πλέον οι κατασκευάστριες εταιρείες που δείχνουν να ενδιαφέρονται εξίσου για την εικόνα των τηλεοράσεων και την εικόνα των προβολέων - οι περισσότεροι είτε... μόνο στη μία, είτε μόνο στην άλλη εστιάζουν (χε) πια. Η Sony είναι δικαιωματικά η εξαίρεση που έρχεται πρώτη στο μυαλό των φίλων του home cinema και, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο νέο Sony Center της Γλυφάδας, η εταιρεία υπογράμμισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο για ποιούς λόγους συμβαίνει αυτό: τέσσερα διαφορετικά μοντέλα προβολέων σε τέσσερις ζώνες τιμών δεν έχει να επιδείξει κανένας άλλος κατασκευαστής αυτή τη στιγμή. Όπως κανένας άλλος, επίσης, δεν έχει δώσει τόση έμφαση στην υπερυψηλή ευκρίνεια όση η Sony το τελευταίο 18μηνο το λιγότερο - εξ ου και η πολύ καλή της θέση στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς.

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση η Sony Hellas επικεντρώθηκε στους προβολείς VPL-VW1100ES, VPL-VW500ES και HW-40ES, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε μοντέλο. Ο πρώτος είναι η "κορωνίδα" της για το 2014, αντικαθιστά τον πρώτο οικιακό προβολέα εικόνας 4Κ της ιαπωνικής εταιρείας, τον VPL-VW1000ES (ο οποίος μας είχε αφήσει με το στόμα ανοιχτό όταν τον είχαμε πρωτοδεί το Δεκέμβρη του 2012) και εμφανίζεται βελτιωμένος στα σημεία σε σχέση με τον προκάτοχό του. Προσφέρει, ωστόσο, κάτι σημαντικό: θύρες HDMI έκδοσης 2.0 εξ αρχής, ώστε να αποδίδει υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο και όχι 30. Η γκάμα των επιλογών του, επίσης, περιλαμβάνει και κάποιες ρυθμίσεις περισσότερο λεπτομερειακές σε σχέση με τον VW1000ES. Η συνιστώμενη τιμή πώλησης του 1100ES ανέρχεται στα €21.900 ενώ του VW1000 είχε οριστεί στα €19.900.

Σημαντικότερος προβολέας για το κοινό που... "ψήνεται" για εικόνα 4Κ πολλών ιντσών αλλά θεωρεί τα €20Κ ευρώ μεγάλο ποσό, είναι ο VPL-VW500ES. Ούτε τα €9.999 που ζητά αυτός είναι ακριβώς λίγα για το γενικότερο οικονομικό κλίμα της ελληνικής αγοράς, μεν, αλλά απέχει πάνω από €10Κ ευρώ από την "κορωνίδα" χωρίς να θυσιάζει - τηρουμένων των αναλογιών - πολλά πράγματα και πιθανότατα τίποτε σημαντικό. Η ονομαστική του αντίθεση (και στις δύο περιπτώσεις είναι δυναμική) είναι μικρότερη, δεν συνοδεύεται από γυαλιά 3D (μικρό το κακό και προαιρετική αγορά ούτως ή άλλως) και στερείται κάποιων επιλογών στις ρυθμίσεις, αλλά φέρει τα ίδια υποσυστήματα επεξεργασίας, τις ίδιες θύρες HDMI 2.0 και, βάσει όλων των υπολοίπων του χαρακτηριστικών, περιμένουμε την ποιότητα εικόνας του να μην απέχει πολύ από αυτήν του κορυφαίου VW1100ES. Σίγουρα όχι... €10.000 πολύ!

Καλά είναι τα νέα και για το κοινό που κρίνει σοφότερο - βάσει και της έλλειψης περιεχομένου 4Κ, για την οποία συζητήσαμε με στελέχη της Sony από το εξωτερικό - να παραμείνει στην υψηλή ευκρίνεια, αλλά θέλει να ξοδέψει τα λιγότερα δυνατά χρήματα για μεγάλη, φροντισμένη εικόνα. Η Sony επέδειξε στους Έλληνες δημοσιογράφους τον ολοκαίνουργιο VPL-HW40ES, για πρώτη φορά μάλιστα επί ευρωπαϊκού εδάφους (ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες). Αυτός ζητά μόλις €2199 για να αποκτηθεί και, όπως στην περίπτωση του VW500ES, δείχνει να μην έχει στερηθεί πολλά πράγματα από τον "μεγάλο του αδελφό", τον υπάρχοντα HW55ES (που κοστίζει περί τα €3000 αυτόν τον καιρό): η ονομαστική του αντίθεση είναι χαμηλότερη, λείπουν 2 σετ προρυθμίσεων και τα γυαλιά 3D, αλλά... όχι κάτι άλλο σημαντικό. Η Sony με τον HW40ES στην ουσία "θέτει τον πήχυ" των ποιοτικών προβολέων γενικών καθηκόντων - κατάλληλων δηλαδή για θέαση ταινιών, σπορ και games - κάτω από το "ψυχολογικό όριο" των €2000, αφού εκεί περιμένουμε να διαμορφώσει η αγορά την τιμή του HW40ES στα καταστήματα. Με άλλα λόγια: δυόμισι χιλιάρικα (δύο στον HW40ES και μισό ακόμη σε καλό πανί προβολής) για ποιοτική εικόνα 130 ιντσών ή τα ίδια περίπου χρήματα για μία ποιοτική μεν τηλεόραση, αλλά των 60-65 ιντσών; Δίλλημα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ