Νέο media player 4K, από τον... πρωτοπόρο

Διάδοχος των PopCornHour ευέλικτος, προσιτός, προσανατολισμένος στην υπερυψηλή ευκρίνεια

Έτσι είναι αυτά τα πράγματα: ενώ μεγαλύτερες εταιρείες με πολλαπλά προϊόντα στην κατηγορία των media player, όπως οι Western Digital και Dune HD, βρίσκονται ακόμη στο επίπεδο του σχεδιασμού και των δοκιμών για προϊόντα προσανατολισμένα στην εικόνα 4Κ, μικρότερες (αλλά περισσότερο έμπειρες) είναι... ήδη έτοιμες να στείλουν τις πρώτες προπαραγγελίες σε καταναλωτές! Ο λόγος για την Cloud Media, πρώην Syabas, την εταιρεία δηλαδή που έφερε στην αγορά τα θρυλικά πλέον PopCornHour, τα πρώτα Δικτυακά "πολυτάλαντα" media player, το 2008. Η Cloud Media είχε πάνω από ένα χρόνο να κυκλοφορήσει νέο player (PopCornHour A400/410), όμως αυτές τις ημέρες έχει ξεκινήσει την προώθηση μιας εντελώς διαφορετικής προσέγγισης και λειτουργίας συσκευής: ενός player που όχι μόνο υποστηρίζει την υπερυψηλή ευκρίνεια, αλλά αξιοποιεί περισσότερα από ένα λειτουργικά συστήματα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη!

Το καινούργιο αυτό player λέγεται Open Hour Chamaleon και τα βασικά του υποσυστήματα δεν απέχουν ιδιαίτερα από αυτά ενός κορυφαίου... smartphone: τετραπύρηνος επεξεργαστής Cortex-A17, επεξεργαστής γραφικών Mali-T764 και 2 GB μνήμης λειτουργίας συνεργάζονται για την αναπαραγωγή ταινιών και μουσικής, ενώ η έξοδος HDMI (υποστηρίζει φυσικά ανάλυση 4Κ), η οπτική και η ομοαξονική έξοδος ήχου αναλαμβάνουν να διοχετεύσουν το υλικό αυτό σε τηλεοράσεις, ενισχυτές και προβολείς. Το Open Hour Chamaleon φέρει ακόμη Δικτυακή θύρα Gigabit Ethernet (η ασύρματη διασύνδεση είναι εφικτή με τη χρήση προαιρετικού αξεσουάρ), τρεις θύρες USB (και μία ιδιοτήτων OTG για απευθείας σύνδεση με smartphones ή tablets), θύρα υπερύθρων, καθώς και υποδοχές για κάρτες μνήμης microSD και SD.

Αυτή η τελευταία υποδοχή για κάρτες μνήμης SD είναι και... "όλα τα λεφτά" (ευτυχώς όχι πολλά) όσον αφορά στο Open Hour Chamaleon. Με την συνοδευτική SD των 8 GB η συσκευή εκκινεί σε Android 4.4.2, με πλήρη πρόσβαση στο Google Play και τις ταινίες, τα μουσικά album και τα games του. Καθώς το λειτουργικό σύστημα αποθηκεύεται σε αυτό το εξωτερικό μέσο, ωστόσο, είναι απολύτως εφικτό η συσκευή να εκκινήσει και σε Linux, ενώ διατηρεί συμβατότητα και με ειδικές διανομές που στηρίζονται αποκλειστικά στο πασίγνωστο περιβάλλον χρήσης του XBMC. Οι επιλογές, μάλιστα, δίνονται... hot-plug: απλώς εξάγοντας τη μία κάρτα SD με Android και εισάγοντας μία άλλη με Linux, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του πρακτικά διαφορετική συσκευή, με το ίδιο hardware!

Το Open Hour Chamaleon κοστίζει μόλις $149 και οι πρώτες προπαραγγελίες γι' αυτό έχουν ήδη εξαντληθεί (οποιοσδήποτε το παραγγείλει την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές θα το λάβει από τις 7 Νοεμβρίου και μετά). Συνοδεύεται από όλα τα ευκόλως εννοούμενα - τηλεχειριστήριο, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό και την προαναφερθείσα κάρτα μνήμης SD με το Android 4.4.2 - και ναι μεν ως κατασκευή και σε επίπεδο σχεδιασμού είναι απλή, αλλά αρκούντως ποιοτική. Θα το συστήναμε για αγορά χωρίς δεύτερη σκέψη - ειδικά σε αυτήν την τιμή - αν η Cloud Media/Syabas δεν είχε κακή προϊστορία για τις αρχικές εκδόσεις των προϊόντων της, που πολύ συχνά χρειάζονται μήνες αναβαθμίσεων (firmware updates) πριν λύσουν όλες τους τις "παιδικές ασθένειες". Πρόκειται, ωστόσο, για μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες νέες προτάσεις που θα κυκλοφορήσουν πριν τα Χριστούγεννα, η οποία αξίζει "να βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού" οποιουδήποτε αναζητά ένα προσιτό κι ευέλικτο media player προσανατολισμένο στην εικόνα 4Κ. Ο νοών, νοείτω!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ