Microsoft: στα πρώτα στάδια το HomeOS

Λειτουργικό για το σπίτι, αλλά για... το ίδιο το σπίτι!

Ας καταμετρήσουμε, λοιπόν: πρώτα στηρίχθηκαν σε λειτουργικό σύστημα οι προσωπικοί υπολογιστές, μετά τα συστήματα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, μετά τα κινητά τηλέφωνα, μετά οι τηλεοράσεις, τα player και τα ψυγεία ... ε, τί δείχνει να έχει σειρά; Ολόκληρο το σπίτι, αλλά... το ίδιο το σπίτι! Κάπως έτσι δείχνει να το σκέφτηκε η Microsoft, η οποία έχει παρουσία με δικό της λειτουργικό σύστημα σε πολλές κατηγορίες συσκευών και αισθάνεται έτοιμη να εισέλθει στο χώρο του οικιακού αυτοματισμού (home automation), με νέα πρόταση. Το όνομα αυτής; HomeOS, εννοείται!

Πρόκειται για λογισμικό που, σύμφωνα με το τμήμα έρευνας της Microsoft, βρίσκεται ακόμη σε πρωτόλεια μορφή - έχει όμως έναν σαφή και, βάσει της εμπειρίας μας, φιλόδοξο στόχο: να συνενώσει όλα τα επιμέρους ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά υποσυστήματα ενός σπιτιού κάτω από ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου, το οποίο με τη σειρά του θα δέχεται καθοδήγηση μέσα από μία γκάμα άλλων συσκευών τεχνολογίας που αξιοποιούμε σήμερα. Τα επιμέρους υποσυστήματα περιλαμβάνουν - ως είθισται στις λύσεις home automation - αυτό του φωτισμού, του συναγερμού, του κλιματισμού, των καμερών παρακολούθησης, καθώς και των... αυτονόητων για μας, όπως της οικιακής δικτύωσης και της σύνδεσης Internet. Οι συσκευές τεχνολογίας μέσα από τις οποίες το HomeOS φιλοδοξεί να μάς προσφέρει πλήρη διαχείριση περιλαμβάνουν τόσο τους Η/Υ κάθε μορφής - desktop, laptop, tablet - όσο και τα smartphones, ακόμη και το... Kinect του Xbox 360 (!).

To "κλειδί" φυσικά σε όλο το ζήτημα του HomeOS δεν είναι άλλο από τα... apps - τη δυνατότητα, με άλλα λόγια, να προσθέτει κάθε ενδιαφερόμενος νέες δυνατότητες στο λειτουργικό σε βάθος χρόνου. Η Microsoft δοκιμάζει το λειτουργικό αυτό σε 12 πειραματικές οικίες για 6-8 μήνες κατά μέσο όρο μέχρι στιγμής, ενώ 42 ανεξάρτητοι προγραμματιστές έχουν ήδη συνεισφέρει με νέα apps στο HomeOS, είτε χαρίζοντάς του καινούργιες λειτουργίες, είτε προσθέτοντας σε αυτό υποστήριξη σε περισσότερες οικιακές συσκευές.

Χιούμορ σχετικά με την έκδοση 1.0 κάθε προϊόντος της Microsoft και εντολές που θα... άνοιγαν το θερμοσίφωνο, αλλά κατέληξαν... ν' ανοίξουν τα παντζούρια έρχεται στο μυαλό πολλών από μας, βέβαια. Όπως και εικόνες ενός super tablet στον τοίχο, με μηνύματα τύπου "Οι ενημερώσεις ασφαλείας εγκαταστάθηκαν, για να επανεκκινήσετε το σπίτι σας πατήστε εδώ". Όμως το HomeOS δεν παύει να είναι άκρως ενδιαφέρουσα προοπτική τόσο για μας όσο και για την αμερικανική εταιρεία, ειδικά μάλιστα αν σκεφτεί κανείς πως οι κυρίαρχες εταιρείες στο χώρο του home automation είναι σήμερα πάρα πολλές και κάποιες από αυτές ιδιαίτερα έμπειρες και καθιερωμένες. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ