Media player 4Κ από την TP Vision/Philips

Βασισμένο σε Android L, για τις τηλεοράσεις της και όχι μόνο, στις αρχές του 2015

Η Philips, όπως με μεγάλη μας λύπη είχαμε αναφέρει στο παρελθόν, έχει πρακτικά αποσυρθεί ως κατασκευάστρια εταιρεία από την αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών εικόνας και ήχου: διατηρείται το brand της σε νέα προϊόντα για λόγους εμπορικούς αλλά ουδεμία εμπλοκή έχει ουσιαστικά στο σχεδιασμό και την παραγωγή τους. Η συνέταιρος και ουσιαστική αντικαταστάτρια της, ωστόσο, η TP Vision, δείχνει να διατηρεί την κατανόηση της αγοράς που οι Ολλανδοί είχαν επιδείξει πολλές φορές στο παρελθόν. Στο πλαίσιο της έκθεσης IFA 2014, ανάμεσα σε πλειάδα νέων μοντέλων τηλεοράσεων που παρουσιάστηκαν από την εταιρεία ανακοινώθηκε και ένα... αυτόνομο media player υπερυψηλής ευκρίνειας. Το όνομα αυτού Philips UHD 880 και η αποστολή του αντίστοιχη με αυτήν του FMP-X5 της Sony: να επεκτείνει τις δυνατότητες των τηλεοράσεών της προηγούμενης "σοδειάς" ώστε αυτές να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν υλικό εικόνας 4K από το Δίκτυο και αλλού.

Το UHD 880 έχει, ωστόσο, να επιδείξει κάποιες διαφορές σημαντικές σε σχέση με την πρόταση της Sony, οι οποίες είναι πιθανό να αναδειχθούν μελλοντικά σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Το media player της TP Vision/Philips στηρίζεται σε Android και μάλιστα την νεότερη δυνατή έκδοσή του, την επερχόμενη "L" ή 5.0. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα είναι περισσότερο επεκτάσιμο από οποιοδήποτε άλλο "κοινό" player στο μέλλον, καθώς η δουλειά που γίνεται στο λειτουργικό σύστημα της Google συλλογικά ξεπερνά οποιαδήποτε γίνεται για κάθε "ειδικό" software συσκευής μεμονωμένα. Υποστηρίζει εξ αρχής το πρότυπο HDMI 2.0, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να αποδώσει υλικό εικόνας 4Κ σε 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο αντί για 24 ή 30 - αρκεί η τηλεόραση στην οποία θα συνδεθεί να έχει ανάλογη θύρα φυσικά. Το UHD 880, τέλος, δεν υποστηρίζει μόνο αναπαραγωγή τηλεοπτικών σειρών και ταινιών σε υπερυψηλή ευκρίνεια μέσα από το Internet μόνο, αλλά και μέσα από το τοπικό οικιακό δίκτυο του χρήστη, καθώς και από θύρα USB.

To... καλύτερο, πάντως, αναφορικά με το συγκεκριμένο media player της TP Vision/Philips είναι η τιμή πώλησής του: αυτή είναι... €0 (!) για όλους τους κατόχους τηλεοράσεων της εταιρείας που κυκλοφόρησαν το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014 - όλων των μοντέλων δηλαδή που δεν ενσωματώνουν αλγόριθμο αποκωδικοποίησης H.265/HEVC και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το υλικό 4Κ που έχει διαμορφωθεί βάσει αυτού. Η ανακοίνωση της TP Vision/Philips κάνει λόγο για χρονικό πλαίσιο διάθεσης της συσκευής το πρώτο τρίμηνο του 2015, αλλά και για μία τιμή πώλησης στα €249, κάτι που πιθανότατα σημαίνει πως με το αντίτιμο αυτό θα μπορούν να το αποκτήσουν και οι κάτοχοι άλλων τηλεοράσεων υπερυψηλής ευκρίνειας από άλλους κατασκευαστές. Αν αυτό όντως ισχύει, τότε η TP Vision/Philips θα έχει "προλάβει" στην αγορά όλους τους... παραδοσιακούς κατασκευαστές media player, από την Western Digital και την Mede8er μέχρι την ΝΜΤ και την Dune, αφού κανείς τους δεν έχει ακόμη ανακοινώσει συσκευή αναπαραγωγής υλικού 4Κ. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ