Media Center μεν, για... αρχάριους δε

Ειδική έκδοση του XBMC, αυτορυθμιζόμενη!

Το γεγονός ότι σχεδόν όλοι μας έχουμε συλλέξει με τα χρόνια - με τον ένα ή... εχμ... τον άλλο τρόπο - πλήθος αρχείων μουσικής, φωτογραφιών, ταινιών κλπ. έχει καταστήσει προγράμματα όπως το Windows Media Center της Microsoft ή το "ελεύθερο" ΧΒΜC, ιδιαίτερα δημοφιλή. Ειδικά το δεύτερο είναι πανίσχυρο και απίστευτα ευέλικτο στη διαχείριση και αναπαραγωγή multimedia υλικού - και είναι αυτό που πάντοτε προτείνουμε κι εμείς σε φίλους και γνωστούς, όταν μάς ρωτούν σχετικά. Το μόνο πρόβλημα; Το XBMC είναι κανονικό, κανονικότατο σύστημα, πράγμα που σημαίνει πως χρειάζεται εγκατάσταση, ρύθμιση και ανανέωση. Ευτυχώς, όλα αυτά μέχρι πολύ πρόσφατα... αφού πλέον υπάρχει λύση και γι' αυτό!

Το όνομά της είναι λύσης είναι OpenELEC (από τον όρο Open Embedded Linux Entertainment Center) και πρόκειται για μία στοχευμένη, έξυπνη διανομή Linux που όχι μόνο ενσωματώνει το XBMC, αλλά ουσιαστικά εκτελεί μόνο αυτό και τίποτε άλλο. Ο χρήστης, δηλαδή, δεν θα πρέπει να περάσει μέσα από όλη τη γνωστή διαδικασία για να "στήσει" ένα γραφικό περιβάλλον διαχείρισης οπτικοακουστικού υλικού με το XBMC. Αρκεί απλώς να λάβει από το Web site του OpenELEC την έκδοση που τον ενδιαφέρει, να την εγκαταστήσει οπουδήποτε θέλει (γίνεται και σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης) και... αυτό ήταν: το σύστημα αναγνωρίζει το hardware με το οποίο έχει συνδεθεί, αυτορυθμίζεται και στη συνέχεια αναλαμβάνει να ανανεώνει μόνο του τα τμήματά του - drivers, add-ons κλπ. - χωρίς ο χρήστης να παρεμβαίνει.

Η ομάδα που δημιούργησε το OpenELEC έχει εστιάσει μόνο στις λειτουργίες ενός σύγχρονου Media Center και τίποτε άλλο - με άλλα λόγια εκκινεί το μικρότερο δυνατό τμήμα του Linux που χρειάζεται - και έχει ενσωματώσει στο γνωστό περιβάλλον του XBMC σετ με ρυθμίσεις ειδικά για αρχάριους, ώστε να μην χρειαστεί να... χαθούν στις μυριάδες επιλογές που προσφέρει το πλήρες σύστημα. Αυτές είναι διαθέσιμες για όσους έχουν την τεχνογνωσία να κάνουν λεπτομερείς ρυθμίσεις, αλλά δεν είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του OpenELEC. Η αξιόλογη αυτή πρόταση είναι διαθέσιμη από αυτήν τη σελίδα, σε διάφορες εκδόσεις, ανάλογα με το hardware που διαθέτει το PC του χρήστη - οι αρχάριοι μπορούν απλώς να λάβουν την πρώτη αναγραφόμενη, τη γενική, και να συνεχίσουν από κει. Ας ελπίσουμε η υποστήριξη του OpenELEC σε βάθος χρόνου, να είναι τόσο καλή όσο η αρχική ιδέα στην οποία βασίζεται!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ