LG, Sony: τηλεοράσεις εγκεκριμένες από την Netflix

Μόνο δύο μέχρι στιγμής οι "πιστοποιημένοι" κατασκευαστές φέτος, κάποια εύλογα ερωτηματικά

Είναι γεγονός πως δεν είναι με παρόμοια ποιοτικά πρότυπα κατασκευασμένες όλες οι σύγχρονες τηλεοράσεις, ασχέτως κόστους - οι δυνατότητες συγκεκριμένων μοντέλων, δε, τα χαρακτηρίζουν και με συγκεκριμένους τρόπους που πολλοί καταναλωτές αξιολογούν με τρόπο διαφορετικό από άλλους. Είναι πολλοί πλέον, για παράδειγμα, εκείνοι που αξιοποιούν το περιεχόμενο της δημοφιλέστερης υπηρεσίας Δικτυακής διανομής ταινιών και σειρών, την Netflix, απευθείας από την τηλεόρασή τους (χωρίς την βοήθεια άλλου είδους player δηλαδή). Λογικό, λοιπόν, η αμερικανική εταιρεία να επιδιώκει συνεργασία με τους κατασκευαστές τηλεοράσεων έτσι ώστε η όλη εμπειρία θέασης και χρήσης του περιεχομένου της από το κοινό να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη - εξ ου και το πρόγραμμα "πιστοποίησης", τρόπον τινά, Netflix Recommended TVs, το οποίο ξεχωρίζει από τα εκατοντάδες μοντέλα της αγοράς, εκείνα που πληρούν μία σειρά από προϋποθέσεις.

Αυτές οι προϋποθέσεις, όπως τις θέτει η Netflix τουλάχιστον, είναι οι εξής: η εκάστοτε τηλεόραση θα πρέπει (α) να εκκινεί άμεσα και το app της Netflix να είναι σε θέση να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά, (β) να "θυμάται" τί ακριβώς έκανε όταν ο χρήστης όταν "έκλεισε" την τηλεόραση και να "ανοίγει" ξανά στο ίδιο σημείο, (γ) να ενσωματώνει την νεότερη έκδοση του app της Netflix και (δ) να προσφέρει ειδικό πλήκτρο "Netflix" στο τηλεχειριστήριό της ή/και εικονίδιο άμεσης πρόσβασης "Netflix" στην αρχική της οθόνη επιλογών. Δεν είναι και... λίγα τα κριτήρια, κοινώς, ενώ υπάρχουν και κάποια πρόσθετα αλλά μη απαραίτητα (όπως η ταχύτατη επιστροφή στο app της Netflix από άλλο app). Είναι όμως τέτοια η δημοτικότητα της Διτκυακής αυτής υπηρεσίας, που μέσα στο 2015 όχι λιγότεροι από 8 κατασκευαστές φρόντισαν να τηρήσουν τα παραπάνω, ώστε να υπάγονται στο πρόγραμμα "Netflix Recommended TVs".

Για κάποιο λόγο, στεκόμαστε στα μέσα του Απρίλη 2016 σχεδόν και φέτος μόνο... δύο κατασκευαστές, η LG και η Sony, έχουν "πιστοποιηθεί" από την Netflix - και πάλι μόνο για συγκεκριμένα μοντέλα τους. Τα της Sony είναι αποκλειστικά υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ) και μόνο αυτά των σειρών Android TV (X85/X93/X94 με άλλα λόγια), ενώ τα της LG και πάλι μόνο εικόνας 4Κ και μόνο αυτά που στηρίζονται στο WebOS 3.0 (επτά σειρές συνολικά). Πέρυσι στους κατασκευαστές δεν περιλαμβάνονταν μόνο οι Sony και LG με τα τότε μοντέλα τους, αλλά και οι Panasonic, Philips, Sharp, Visio, HiSense και TCL με πολλά δικά τους (όπως και φέτος έτσι και πέρυσι ως μεγαλύτερη απουσία καταγράφηκε ξανά αυτή της Samsung).

Φυσικά οποιοσδήποτε μπορεί να παρατηρήσει πως οι κατασκευαστές δεν χρειάζονται τις... επίσημες "ευλογίες" της Netflix (οι οποίες δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν παραχωρούνται βάσει χρηματικού αντιτίμου ή όχι) για να προσφέρουν απροβλημάτιστα πρόσβαση στο περιεχόμενό της. Οι τηλεοράσεις εικόνας 4Κ που χρησιμοποιούμε για τις δοκιμές μας και την αρθρογραφία μας για παράδειγμα, οι Sony 79X9005 και Philips 50PFL6400, υποστηρίζουν την Netflix "κανονικά και με το νόμο" (και σε περιεχόμενο 4Κ) χωρίς να έχουν ποτέ πιστοποιηθεί, προσφέροντας τα πιο πολλά από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν νωρίτερα (αλλά ομολογουμένως όχι όλα). Το αν και κατά πόσο μία νέα τηλεόραση που δεν φέρει την "πιστοποίηση" της Netflix, με άλλα λόγια, πρακτικά στερείται κάτι σπουδαίο σε σχέση με αυτές που την φέρουν, είναι μάλλον συζητήσιμο. Για τους καταναλωτές, πάντως, που εννοούν να εισπράττουν την βέλτιστη εμπειρία χρήσης και θέασης του περιεχομένου της Netflix "και με σφραγίδα" των Αμερικανών, ίσως έχει κάποιο νόημα η επιλογή των φετινών μοντέλων της LG ή της Sony. Και πάλι... ίσως.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ