LG: προς διπλάσια παραγωγή οθονών OLED

Οι Κορεάτες θέτουν σε λειτουργία το νέο τους εργοστάσιο παραγωγής, σχεδιάζουν την κατασκευή και τρίτου σύντομα

Ενώ τα πρώτα χρόνια διαδρομής της τεχνολογίας απεικόνισης OLED στην αγορά κύλησαν... αργά και με προβλήματα, είναι η αλήθεια, το ακριβώς αντίθετο μπορεί να πει κανείς για τα τελευταία τρία: όχι μόνο η ποιότητα της εικόνας που προσφέρουν βελτιώθηκε σημαντικά, όχι μόνο την υιοθέτησαν και άλλοι κατασκευαστές πέραν της LG (που παραμένει για την ώρα η μοναδική προμηθεύτριά τους), αλλά ετοιμάζεται να μεταβεί και στην υπερ-υπερυψηλή ευκρίνεια (ανάλυση 8Κ) μέσα στο έτος, καθώς και να προσφερθεί εμπορικά για πρώτη φορά σε αναδιπλούμενη μορφή (επίσης μέσα στο έτος). Το σημαντικότερο, ωστόσο: υπάρχει περισσότερη ζήτηση για οθόνες OLED από ποτέ, εξ ου και η έναρξη λειτουργίας του δεύτερου εργοστασίου παραγωγής τους από την LG μέσα στον Αύγουστο.

Το νέο εργοστάσιο ετοιμαζόταν εδώ και δύο περίπου χρόνια στο Guangzhou της Κίνας (το αρχικό βρίσκεται στην νότια Κορέα) και κόστισε περίπου 4.2 δις δολάρια για να κατασκευαστεί. Ξεκινώντας την λειτουργία του θα είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή οθονών OLED μεγάλων διαγωνίων (55/65/77) από τις 70.000 μηνιαίως που βρίσκεται σήμερα στις 130.000 και αργότερα στις 160.000. Παράλληλα έχουν γίνει βελτιώσεις στο σύστημα παραγωγής των οθονών συνολικά, ώστε η αποδοτικότητά του να αυξηθεί κατά 15%-20% (αξιοποιείται δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό της επιφάνειας των οθονών αυτών και "πάει χαμένο" λιγότερο από άλλοτε) ενώ το κόστος αυτό καθ' αυτό έχει μειωθεί επίσης.

Αυτό που σημαίνει η δεύτερη αυτή μονάδα παραγωγής οθονών OLED της LG για το καταναλωτικό κοινό πρακτικά είναι το εξής: μεγαλύτερη προσφορά τους σε περισσότερους κατασκευαστές τηλεοράσεων είναι πολύ πιθανό να μεταφραστεί σε χαμηλότερες τιμές για τις τηλεοράσεις που φέρουν τις οθόνες αυτές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι το εργοστάσιο αυτό βρίσκεται στην Κίνα, καθώς αν "μπουν στο παιχνίδι" των OLED και οι Κινέζοι κατασκευαστές, είναι πρακτικά βέβαιο πως θα έχουμε τηλεοράσεις OLED περισσότερο προσιτές ίσως και φέτος, σίγουρα του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η LG προχωρά στην κατασκευή και τρίτου εργοστασίου παραγωγής οθονών OLED, αυτή τη φορά στο Paju της νότιας Κορέας, το οποίο θα παράγει οθόνες γενιάς 10.5 "και πάνω" (τα δύo άλλα εργοστάσια παράγουν οθόνες γενιάς 8.5). Το τρίτο αυτό εργοστάσιο θα επικεντρωθεί στην κατασκευή ακόμη μεγαλύτερης διαγωνίου οθονών OLED, σε οθόνες OLED ανάλυσης 8Κ και οθόνες για διαφημιστική κι εμπορική χρήση. Ως συνέπεια της αύξησης παραγωγής οθονών OLED συνολικά από την LG - πάντως από τα 2.9 εκ. οθόνες το 2018 μεταβαίνει στα 3.8 εκ. φέτος, 7 εκ. το 2020 και 10 εκ. το 2021 - και ο ίδιος ο κορεατικός κολοσσός θα αλλάξει την αναλογία των τηλεοράσεων OLED και LED/LCD που διαθέτει με στόχο οι πρώτες να ξεπεράσουν το 30% φέτος (πέρσι είχαν κινηθεί στο 20% περίπου) και το 35% ή ακόμη και 45% έως το 2021.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ