LG: νέα Ultra HD Blu-ray player

Σε δύο διαφορετικές τιμές και με δύο σημαντικές διαφορές - δηλαδή;

Από τους σημαντικούς κατασκευαστές εξοπλισμού home cinema η LG ομολογουμένως υποστήριξε το φορμά οπτικών δίσκων Ultra HD Blu-ray νωρίτερα απ' ότι άλλοι - και, όπως συνηθίζεται, φαίνεται να έμαθε από την πρώτη της πρόταση στην συγκεκριμένη κατηγορία, το περυσινό UHD BD player με το όνομα UB970 δηλαδή, πολύτιμα πράγματα όσον αφορά στο ποιό κοινό να στοχεύσει και πόσο μακριά φτάνουν οι δυνατότητες συγκεκριμένων υποσυστημάτων για τα προϊόντα αυτά. Φέτος οι Κορεάτες δεν θα επαναλάβουν το περυσινό λάθος της υπόσχεσης αναβάθμισης του UB970 ώστε να υποστηρίζει το πρότυπο βέλτιστης απόδοσης χρώματος τεχνολογίας HDR, το Dolby Vision δηλαδή: η αναβάθμιση αυτή έγινε, αλλά έφερε στο προσκήνιο διάφορα προβλήματα τόσο στις λειτουργίες αναπαραραγωγής ταινιών όσο και κάποια μικροπροβλήματα κατασκευαστικά, που όμως χειροτερεύουν σε βάθος χρόνου και ακόμη (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) δεν έχουν επιλυθεί.

Η LG κυκλοφορεί το επόμενο διάστημα λοιπόν δύο ξεχωριστά UHD BD player, το UBK80 και το UBK90. Το πρώτο υποστηρίζει μόνο το "βασικό" πρότυπο απόδοσης χρώματος HDR, το HDR10 που οφείλουν να προσφέρουν όλες οι παραγωγές που κυκλοφορούν σε δίσκους υπερυψηλής ευκρίνειας. Το δεύτερο υποστηρίζει προφανώς το πρότυπο HDR10, αλλά και το πρότυπο Dolby Vision, οπότε θα υποθέσουμε πως στηρίζεται σε ισχυρότερα υποσυστήματα. Το UBK90 προσφέρει επίσης δύο εξόδους HDMI έκδοσης 2.0a αντί για την μία του UBK80, διευκολύνοντας την ταυτόχρονη σύνδεση π.χ. με μέσο προβολής και ενισχυτή A/V για τον ήχο ξεχωριστά. Στα υπόλοιπα - σχεδιασμός, δικτύωση, αναπαραγωγή αρχείων από USB, πολλαπλασιασμός γραμμών για DVD/BD κ.α. - τα δύο player είναι πανομοιότυπα.

Τόσο το UBK90 όσο και το UBK80 αποκωδικοποιούν σχεδόν όλα τα σύγχρονα φορμά ήχου, συμπεριλαμβανομένου του Dolby Atmos (όχι όμως του DTS:X), ενώ αξιοποιούν και Δικτυακές υπηρεσίες όπως η Netflix ή το YouTube για άντληση περιεχομένου 4Κ εμπορικού ή δωρεάν. Το UBK80 και το UBK90 θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη έως τον Ιούνιο στην προτεινόμενη λιανική τιμή των €219 και €249 αντίστοιχα (από τις χαμηλότερες της αγοράς αυτή τη στιγμή) και απομένει να μάθουμε τις εντυπώσεις των πρώτων κατόχων τους για να διαπιστώσουμε αν η LG έχει όντως φροντίσει να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα του περυσινού UB970 στις φετινές της προτάσεις. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ