LG: με τηλεόραση 55 ιντσών ανάλυσης 8Κ στην CES 2015

Πρώτοι στην τεχνογνωσία οθονών και στην... ανούσια υπερβολή, ολοφάνερα, οι Κορεάτες

Το γεγονός ότι η τεχνολογία δεν σταματά ποτέ να εξελίσεται είναι ένα χαρακτηριστικό της που αγαπάμε εδώ και πολλά χρόνια, φυσικά - ίσως αυτό που αγαπάμε περισσότερο απ' όλα. Οι κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας, ωστόσο, δείχνουν να... "έχουν χάσει τη μπάλα" σε πολλές περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό και, αν όχι αυτό, σίγουρα να έχουν χάσει κάθε αίσθηση του τί είναι υπερβολικό και τί όχι, καθώς και πού θα έπρεπε να βρίσκονται οι προτεραιότητές τους (και πού όχι). Μόνο αυτά μπορεί να σκεφτεί κανείς διαβάζοντας ρεπορτάζ του αμερικανικού CNET, το οποίο - ούτε λίγο ούτε πολύ - προανακοινώνει την παρουσίαση από την LG τηλεόρασης ανάλυσης... 8Κ (!), στις 55 ίντσες (!!), στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2015 που ανοίγει τις πύλες της σε 25 μέρες πια!

Πράγματι, πηγές του CNET αναφέρουν πως η τηλεόραση αυτή έχει ήδη βρει το δρόμο της στο Las Vegas για να επιδειχθεί στην επερχόμενη CES, συνοδεία εξειδικευμένων μηχανικών που θα την στήσουν και ρυθμίσουν με νέο τρόπο λόγω της ιδιαίτερης φύσης της. Η τηλεόραση αυτή ενσωματώνει 20 (!) κυκλώματα ψηφιακού ελέγχου της εικόνας, αριθμός που φαντάζει εξωπραγματικός - αν δεν σκεφτεί κανείς πως αυτή η οθόνη απαρτίζεται από 33.2 εκατομμύρια pixel (ανάλυση 7680x4320), τέσσερις φορές πιο πολλά από αυτά που συνθέτουν την εικόνα μίας τηλεόρασης υπερυψηλής ευκρίνειας (4Κ ή UHD) και δεκαέξι φορές περισσότερα δηλαδή από αυτά που συνθέτουν την εικόνα μιας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας (1080p) σήμερα. Επειδή προφανώς δεν υπάρχει ακόμη πηγή περιεχομένου ικανή να αποδώσει εικόνα 8Κ, η LG συνεργάστηκε με την nVidia Κορέας προκειμένου να αξιοποιήσει ως πηγή ειδικά διαμορφωμένο PC με κάρτες γραφικών της δεύτερης.

Το ενδιαφέρον σε όλα αυτά δεν είναι πως θα επιδειχθεί τηλεόραση ανάλυσης 8Κ ή υπερ-υπερυψηλής ευκρίνειας στην CES 2015: οι Κορεάτες είχαν επιδείξει τηλεόραση της ίδιας ευκρίνειας στις 98 ίντσες το Σεπτέμβριο, ενώ την πρώτη τηλεόραση ανάλυσης 8Κ είχε επιδείξει η Sharp δύο χρόνια πριν. Ενδιαφέροντα είναι δύο άλλα πράγματα. Πρώτο, το γεγονός ότι στις 55 ίντσες η ανάλυση 8Κ ισοδυναμεί με πυκνότητα pixel στα 160 ppi - κάτι που σημαίνει πως "κάνοντας δύο βήματα πίσω" αυτή η οθόνη θα είναι ιδιοτήτων όντως... "Retina" (δεν θα μπορεί το ανθρώπινο μάτι να διακρίνει ούτε τα pixel ούτε το πλέγμα που τα τοποθετεί στην οθόνη). Δεύτερο, η LG δεν θα επιδείξει αυτή τη φορά τηλεόραση ανάλυσης 8Κ ως απλή απόδειξη του ότι... μπορεί να κατασκευάσει εργαστηριακά μία τέτοια: σκοπεύει να διαθέσει αυτό το μοντέλο εμπορικά μέσα στο 2015, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο τρίτο ή τέταρτο τρίμηνό του.

Η LG είναι, φυσικά, ένας από τους μεγαλύτερους και περισσότερο έμπειρους κατασκευαστές οθονών - κάθε είδους - στον κόσμο: το γεγονός ότι θα είναι η πιθανώς η πρώτη που θα διαθέσει τηλεόραση ανάλυσης 8Κ κάποια στιγμή την επόμενη χρονιά, δεν εκπλήσσει στην πραγματικότητα κανέναν. Δεν μπορούμε να μην σκεφτόμαστε, ωστόσο, ότι οι Κορεάτες πραγματικά σπαταλούν πολύτιμο χρόνο και πόρους σε προϊόντα των οποίων ο χρονικός ορίζοντας βρίσκεται το λιγότερο μία πενταετία μακριά, ενώ υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα και σημαντικότερα "θέματα" να λυθούν στην ίδια αγορά, αυτή των τηλεοράσεων, σήμερα. Θέματα όπως η τελειοποίηση των οθονών τεχνολογίας OLED, η μείωση του κόστους κατασκευής τους σε ανάλυση 4Κ, η μείωση του κόστους κατασκευής των οθονών LED/LCD ανάλυσης 4Κ σε μεγάλες διαγωνίους... θέματα, κοινώς, που αν λυθούν θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και για πολύ περισσότερο κόσμο. Για τις συσκευές ανάλυσης 8Κ δεν υπάρχει ακόμη ούτε καν η υποψία ύπαρξης κατάλληλου περιεχομένου - εδώ δεν υπάρχει ακόμη αρκετό για την ανάλυση 4Κ - ώστε να έχει οποιοδήποτε νόημα η εμπορική τους διάθεση. Έχουν όλα αυτά σημασία στα μάτια της LG; Εννοείται πως όχι. Πάνω απ' όλα η... πρωτιά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ